Cărţile pentru copii şi benzile desenate sunt, aşa cum este şi normal o sursă de inspiraţie pentru crearea de locuri de joacă, parcuri de distracţii sau spaţii în care copiii se află frecvent: şcoli, grădiniţe, magazine cu produse dedicate lor şi altele.În felul acesta, celor mici le este creat un mediu plăcut, vesel şi prietenos, căci îşi pot întâlni personajele preferate din cărţi în lumea înconjurătoare, fapt ce-i face să viseze cu ochii deschişi la aventuri pe care să le aibă împreună cu eroii lor. Astfel, imaginaţia copiilor prinde aripi şi subţiază şi mai mult linia care desparte fantezia de realitate.

Cărţile cu Momini fac parte din rândul celor care au inspirat crearea unor astfel de locuri. Este vorba despre o serie celebră, mai ales în Finlanda şi spaţiul scandinav, căci autoarea, Tove Jansson a fost finlandeză vorbitoare de limbă suedeză. Născută şi crescută într-o familie de artişti, Tove a devenit scriitoare, pictoriţă, ilustratoare şi creatoare de benzi desenate. Însă a ajuns să fie cunoscută în lumea întreagă pentru cărţile cu Momini. Aceştia sunt nişte personaje tare simpatice: o familie de creaturi nordice, ai cărei membri sunt albi şi dolofani, asemănători hipopotamilor. Ideea pentru numele lor a venit din perioada în care Tove studia în Suedia şi locuia cu rudele sale. În încercarea de a o împiedica să se furişeze în bucătărie şi să fure mâncare, unchiul ei i-a spus că în bufet locuieşte un Moomintroll care suflă aer rece pe gâtul oamenilor. În ceea ce priveşte inspiraţia pentru crearea personajelor precum Moominmamma, Moominpappa, Little My, Too-Ticky, Snork, Sniff sau Moomintroll, se pare că ea vine din familia autoarei, familie boemă, care trăia în comuniune cu natura şi care accepta diversitatea a tot ceea ce ne înconjoară.

În 1945 a fost publicată prima poveste, The Moomins and the Great Flood , dar faima a venit cu următoarele două cărţi ale seriei, Comet in Moominland şi Finn Family Moomintroll. De-a lungul timpului s-au alăturat şi alte personaje, cărţile au devenit din ce în ce mai cunoscute şi apreciate, fiind traduse în peste 40 de limbi. I s-a propus autoarei şi realizarea unei serii de benzi desenate pentru piaţa britanică, cu aventurile simpaticelor creaturi ce locuiau în pădurile finlandeze într-un loc numit Moominvalley. Aceasta a acceptat şi, din 1954, benzile desenate au început să fie publicate în ziarul Evening News. Au apărut apoi diverse obiecte inspirate de poveştile Mominilor, filme de desene animate, emisiuni TV pentru copii, piese de teatru, coloane dedicate lor în paginile diverselor ziare şi reviste, rotofeii simpatici şi prietenii lor au ajuns chiar şi la Muzeul de Artă din Tampere.

Aşa cum spuneam la început, există locuri special amenajate pentru copii şi inspirate de seria creată de Tove Jansson. Moomin World este unul dintre ele. Situat în Finlanda, lângă Naantali, parcul tematic e o adevărată atracţie pentru copii, oferindu-le posibilitatea de a se întâlni cu năzdrăvanii albi, de a-şi serba ziua alături de ei, de a le vizita casele frumos colorate şi de a-şi alege un suvenir care să-şi găsească loc de cinste în camera lor.

Inspirată de lumea trolilor bucălaţi şi atipici ca înfăţişare şi apucături (căci nu întruchipează deloc forţele rele ale naturii, dimpotrivă), Maria Yasko, un designer industrial din Rusia, a reprodus Moominvalley, locul în care ei trăiesc, într-un centru de divertisment pentru întreaga familie. Părinţi şi copii sunt invitaţi să-şi petreacă timpul savurând o limonadă sau o prăjitură, într-un decor plin de culoare ce aminteşte de poveste.

surse foto: moomin.com, wikipediabeautifullife.infodasha-boo.livejournal.comguildtravel.com,

 chinadaily.com.cnenglish.cntv.cn

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


2 comentarii
  1. Andreea Caleman

    Irina, cateva lucruri…
    Prima carte din serie, “Cometa in Momilandia” a aparut ïn aprilie anul acesta in Romania la editura Arthur.
    Personajele se numesc “momini” si NU sunt spiridusi. In romane se explica asta.
    Nu sunt populari neaparat in spatiul scandinav (Scandinavia inseamna Suedia, Norvegia si Danemarca), ci mai ales in Finlanda, evident!
    Spui ca romanele au fost “traduse în peste 40 de limbi, motiv pentru care i s-a propus autoarei şi realizarea unor reviste de benzi desenate cu aventurile…” E invers – Tove Jansson a inceput cu benzile desenate, iar personajul principal care a fost apoi introdus in romane exista in benzile ei desenate inca din 1933.

    Reply
    1. Irina Dumitru Post author

      Andreea, mă bucură faptul că şi copiii din România pot afla despre aventurile acestor simpatice creaturi (nu le mai spun spiriduşi), graţie cărţii despre care ai amintit.
      Într-adevăr, nu am fost explicită referitor la benzile desenate, eu dorind să fac referire la seria apărută în publicaţia Evening News începând cu anul 1954, care i-a adus lui Tove Jansson şi personajelor ei o mare popularitate.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *