Vara a debutat cu o veste excelentă pentru noi, iubitorii de cărți, sub numele de Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT). Aflat la prima ediție, festivalul va avea loc între 23 și 27 octombrie, preconizându-se a fi cel mai mare eveniment de acest tip din Europa de Est. Iașiul va deveni, timp de cinci zile, centrul industriei editoriale din Europa de Est, având în plan peste 150 de invitați speciali – autori premiați Nobel, vedete internaționale, profesioniști din domeniul cărții. Publicul larg va avea ocazia să întâlnească în cadrul evenimentului cei mai importanți scriitori, traducători, oameni de media, directori de festivaluri, critici literari din România și din întreaga lume.

Pe scurt, FILIT pregătește zeci de surprize. Printre acestea, întâlniri cu liceenii și studenții, ateliere profesionale, lecturi încrucișate cu autorii români (menționez pe câțiva dintre aceștia: Ștefan Agopian, Filip Florian, Radu Aldulescu, Gabriela Adameșteanu Emil Brumaru, Mircea Dinescu etc.) și străini (capul de afiș este Herta Muller, urmată de Attila Bartis, Jan, Koneffke, Andrei Kurkov, Aris Fioretos, Jean Mattern și mulți alții), conferințe cu scriitori, concerte, întâlniri informale. Iar în septembrie va fi comunicată lista completă a invitaților, odată cu programul FILIT pe zile.

Cum v-am obișnuit, noi vă vom ține la curent cu toate noutățile acestui festival al cărților, eveniment pe care îl așteptăm cu nerăbdare și de care ne bucurăm că există.

Astăzi vă vom relata cele mai recente vești de la Iași: finalizarea selecției de autori și texte care vor fi incluse în două antologii speciale (în limba engleză, de poezie și proză ieșeană) și participarea Salonului de Carte Bookfest la FILIT.

Bookfest Iasi

Lista autorilor ieșeni care vor fi publicați în cadrul a două antologii (28 de nume din generaţii şi orientări estetice diferite) în limba engleză, la editura Muzeului Literaturii Române din Iași, a fost finalizată.

Coordonatorii volumelor, criticii literari Doris MIRONESCU (poezie) şi Antonio PATRAŞ (proză) au ales pe: Constantin ACOSMEI, Radu ANDRIESCU, Liviu ANTONESEI, Michael ASTNER, Şerban AXINTE, Emil BRUMARU, Mariana CODRUŢ, Daniel CORBU, Nichita DANILOV, Matei HUTOPILA, Ovidiu NIMIGEAN, Cassian MARIA SPIRIDON, Nicolae TURTUREANU şi Lucian VASILIU pentru antologia de poezie ieșeană; iar Şerban ALEXANDRU, Liviu ANTONESEI, Călin CIOBOTARI, Mariana CODRUŢ, Nichita DANILOV, Dan DOBOŞ, Vasile IANCU, Grigore ILISEI, Cătălin MIHULEAC, Ovidiu NIMIGEAN, Radu PAVEL GHEO, Adrian G. ROMILA, Valentin TALPALARU, Dorin SPINEANU sunt cei selectați pentru volumul de proză ieșeană. Traducerea celor două volume este realizată de Alistair IAN BLYTH.

Antologiile vor fi lansate în cadrul unui eveniment special în zilele de festival, moment dedicat literaturii ieșene contemporane și promovării acesteia peste hotare.

Vă era dor de Bookfest? Ei bine, nu veți apuca să regretați că s-a încheiat la începutul lui iunie și că mai aveți de așteptat aproape un an până la următoarea ediție. Și acest lucru grație participării, în premieră la Iași, a Salonului de Carte Bookfest la FILIT, în perioada 25-27 octombrie, Sala Paşilor Pierduţi de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi.

bookfes_logo

”Desfăşurarea primei ediţii a Salonului de Carte BOOKFEST Iaşi în interiorul primei ediţii a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iaşi este, în primul rând, o fericită coincidenţă pentru public, care are astfel ocazia să întâlnească mari autori alături de cărţile lor într-un cadru demn de un oraş care ia în serios candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană. În al doilea rând, este pentru noi, editorii, ocazia să vedem cum reacţionează şi în afara Bucureștiului iubitorii de carte la acest tip de evenimente – pe care nu le întâlnim, din păcate, în alte locuri din ţară. Şi, în al treilea rând, este, sper, începutul unei frumoase prietenii între două manifestări – BOOKFEST Iaşi şi FILIT – pe care ne dorim cu toţii să le vedem crescând cât mai frumos în anii viitori”, a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), organizatorul Bookfest.

De cealaltă parte, Dan Lungu, manager FILIT și director al Muzeului Literaturii Române din Iași, spune că ”Salonul de Carte BOOKFEST întregeşte conceptul FILIT prin contactul direct cu cartea pe care publicul îl va avea în zilele Festivalului. Un astfel de salon reprezintă un ingredient esenţial într-o sărbătoare a cărţii. Cu atât mai mult cu cât unul dintre criteriile importante care au stat la baza selecţiei noastre a fost şi acela al accesului în limba română la volumele scriitorilor străini – toţi sunt traduşi la edituri importante de la noi, iar cărţile lor se vor găsi la standurile acestora. Nu în ultimul rând, prin FILIT şi BOOKFEST se adaugă un Salon de Carte de toamnă, binevenit pentru Iaşi”.

Așadar, FILIT se anunță a fi un festival important pentru lumea editorială românească, dar și pentru bookaholici. Așteptam de mult un eveniment de o asemenea anvergură!

Un comentariu
  1. Pingback: Cele mai recente vești de la FILIT: structură, program și multe altele - Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *