Există în Magdeburg! Şi în 2010 a câştigat Premiul European pentru Spaţiu Public Urban, la egalitate cu impunătoarea Operă din Oslo. Biblioteca din Magdeburg nu te copleşeşte prin dimensiuni şi linii –  e de un firesc urban care te face să te instalezi lejer în spaţiul ei, iar proiectul a schimbat viaţa micului oraş din Germania de Est.

Iniţial, biblioteca a fost trasată în 2005 chiar de locuitorii Magdeburgului, folosind navete de bere reciclate, chiar în faţa zidului fostei biblioteci părăsite. De la un proiect al lor care urma să stea în picioare 2 zile, lucrurile s-au pus în mişcare, au intervenit autorităţile, arhitecţii, au fost atrase fonduri, iar din 2009, orăşelul postindustrial, altfel dezolant, are o bibliotecă urbană în aer liber, unde cărţile se dau şi se iau pe încredere.

Chiar şi în această variantă, biblioteca foloseşte materiale reciclate ale clădirilor industriale acum în mare parte dezafectate. Dar dincolo de proiectul arhitectural excelent de bine închegat, rămâne un proiect social fantastic, care demonstrează că o bibliotecă poate schimba un context. Şi nu se începe decât cu entuziasm, apoi soluţii se găsesc. Ar mai trebui spus că din 2009 evenimentele culturale se ţin lanţ.

Mă gândesc la câte orăşele postceauşiste triste există şi cum astfel de proiecte dezvoltate de arhitecţi şi autorităţi ar aduce ceva esenţial şi general ignorat. Pe principiul, pe lângă locuri de joacă îngrădite şi scene electorale, mai e nevoie şi de proiecte cu viitor social. Dar, deh, Banii de Cultură i-ar da pe băutură, hă, hă hă.

Citiţi toată povestea pe blogul Igloo, de acolo am aflat-o şi noi.

 

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *