O descoperire care ne trimite mai degrabă cu gândul la Un apartament la Paris, de Michelle Gable, sau la camera misterioasă care conserva spiritul celor trecuţi în nefiinţă din Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez, a fost făcută recent la Bouillon, în Belgia.

128 de piese rare au fost descoperite în această biblioteca veche de 200 de ani, care s-a păstrat intactă, iar descoperirea a fost făcută de un expert al unei săli de licitaţii din Bruxelles. Operele vor fi prezentate în cadrul unei licitaţii alături de alte 400 de obiecte.

Henri Godts este expertul care a descoperit vechea bibliotecă în Bouillon. Operele identificate aici datează din secolele XVIII şi XIX, iar mobilierul s-a păstrat intact, scrie Levif.be.

Biblioteca pare să fi fost opera unui intelectual francez care, în timpul Revoluţiei franceze, s-a refugiat la Bouillon. Ceea ce impresionează cel mai mult la această bibliotecă, spune autorul articolului din Levif.be, este faptul că fiecare carte s-a menţinut intactă, inclusiv în aceleaşi locuri în care probabil proprietarul le aşezase ultima oară. Nimic din pânzele de păianjen şi straturile de praf şi pulbere care să ne trimită cu gândul la Miss Havisham.

„Este cât se poate de rar să dai peste o astfel de bibliotecă autentică. E ca şi cum aş fi fost catapultat în secolul al XVIII-lea printr-o maşină a timpului. Cărţile sunt toate în perfectă stare de conservare şi par abia ieşite din tipografia epocii, în învelişul original din hârtie”, a povestit Henri Godts pentru aceeaşi sursă.

Biblioteca a fost descoperită datorită unor informaţii furnizate de moştenitori ai proprietarului. Aceştia au mers direct la casa de licitaţie pentru a-l informa pe expert cu privire la această bibliotecă.

„Din clipa în care am deschis pentru prima oară uşa acestei biblioteci, am fost extrem de uimit de autenticitatea şi atmosfera de secol XVIII care domneau acolo. A fost nevoie de două zile pentru a putea face inventarul complet. Am luat fiecare carte dintre acestea în mâini, având grijă să procedez cu minuţiozitate pentru a evita să le deteriorez”, a explicat Godts.

Cărţile, informează Levif.be, conţin descrieri excepţionale ale ţărilor, regiunilor, oamenilor şi culturilor din cele mai exotice locuri. Colecţia include şi un vechi atlas al lui Abraham Ortelius. Alături de Mercator, acesta a fost cel mai mare cartograf al epocii sale. Atlasul datează din 1575 şi e considerat primul atlas modern. Doar o sută astfel de exemplare au fost tipărite la momentul respectiv, iar exemplarul este estimat la o valoare de până la 45.000 euro. Dată fiind valoarea sa istorică, preţul ar putea urca mult mai mult.

Valoarea întregii biblioteci, de altfel, este estimată între 32.500 şi 41.000 euro, urmând să fie expusă la licitaţie în data de 20 iunie.

Sursă imagine principală

3 comentarii
  1. Cristina

    Presupun ca Anversois Abraham Ortelius este de fapt Abraham Ortelius originar din Antwerpen (Antwerp/Anvers). Puțină atenție la traducere nu ar strica.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *