Celor mai mulţi dintre noi, plăcerea de a citi ne-a fost insuflată încă de mici de mame sau bunici – zânele bune ale copilăriei noastre – care ne citeau seară de seară poveşti nemuritoare, cărţi pline de aventuri sau poezioare cu tâlc.Îndată ce am deprins alfabetul, ne-am avântat singuri pe paginile pline de întâmplări minunate ale cărţilor şi ne-am îndrăgostit iremediabil de magia lor.
Astăzi, într-o lume agitată, îndreptată spre alte preocupări şi cu alte priorităţi, cititul trece de multe ori, din păcate, pe un plan îndepărtat şi tot mai puţini copii (şi nu numai) înţeleg importanţa şi apreciază plăcerea cititului.
În încercarea de a-i determina pe oameni să citească, diferite organizaţii, librării, biblioteci apelează la campanii publicitare menite să asigure succesul demersului lor.Iată câteva dintre cele mai reuşite :
Librăria Rayuela, prin intermediul posterelor celor de la Mayo Draftfcb, încearcă să sublinieze rolul cititului în dezvoltarea imaginaţiei copiilor.Ei pot deveni oricine îşi doresc, pe tărâmul magic al cărţilor.
Posterele realizate de Mike Andereck pentru organizaţia Burning Through Pages, al cărei scop este conform celor scrise pe site-ul ei “to inspire a love of reading in today’s youth by recommending, donating, and discussing books.”
Campania agentiei de publicitate Bleublancrouge pentru Literacy Foundation se foloseşte de imaginea personajelor îndrăgite din basmele copilăriei, sub sloganul “When a child doesn’t read, imagination disappears.”
Pentru a încuraja cititul, More & More s-a folosit de o campanie realizată de cei de la agenţia Publicis din Praga, care ne arată că şi super eroii au pasiunea cititului (şi încă în cele mai neobişnuite împrejurări). Sloganul este “No inspiration. No future.”
Şi biblioteca din Milwaukee ne îndeamnă să citim şi o face într-un mod ingenios, folosindu-se de logo-uri atât de familiare utilizatorilor de internet.
Folosindu-se de o campanie publicitară concepută de agenţia Barkley Advertising, Johnson County Library a încercat – şi să sperăm că a şi reuşit – să atragă tot mai mulţi cititori care să-i treacă pragul. Pentru asta au fost folosite camioane de curierat cu ilustraţii al căror design aminteşte de cărţi cunoscute şi apreciate ale literaturii universale.
Love it! ^_^
Asteptam si in Ro. asa ceva.