Polirom vine cu vești bune pentru fanii Lodge: o nouă serie de autor a fost lansată, iar printre primele titluri găsim Afară din adăpost– povestea semi-autobiografică despre copilăria în Anglia pe timpul Blitz-ului, continuată cu adolescenţa în Germania postbelică, Cât să-ntindem coarda – o comedie despre Biserica Catolică, locul în Rai, rezervat celor buni, și amenințările care apar pe parcurs, şi Autorul, la rampă! – despre încercările zadarnice ale lui Henry James de a-și câștiga faima ca dramaturg și prietenia dintre acesta și George Du Maurier.  În plus, Polirom și-a îmbunătățit și colecția de eBooks, lansând și primele ediții digitale ale acestor romane.

Afară din adăpost (1970) își are originile în două perioade marcante din viața lui Lodge: copilăria în Anglia, pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și vizita în Germania, în 1951, pe când avea 16 ani. Romanul îl are ca protagonist pe puștiul Timothy, a cărui copilărie stă sub teroarea bombardamentelor germane și, ulterior, evoluează în spațiul auster al Angliei postbelice. Personajul – cheie e sora lui Timothy, Kate, care schimbă Londra cenușie pe un post de secretară în Heidelberg-ul americanizat de la începutul anilor `50 și care apare, inițial, în rarele vizite acasă, unde aduce familei țigări, mâncare și tot felul de bunătăți.

Lucrurile iau o întorsătură neașteptată pentru Timothy când Kate îl invită să petreacă vacanța de vară alături de ea. Timpul petrecut în Germania ocupată înseamnă revelații amețitoare, credințe zdruncinate despre război, bine și rău, lupte zdravene între dogmele catolice bine săpate în copilărie și impulsurile umane care-i dau lui Timothy bătăi de cap (primei experiențe sexuale i se alătură nevoia iminentă de spovedanie). O poveste despre maturizarea ce-și are, la bază, convingeri timpurii ca niște stâlpi de beton, care sună cam așa:

Hitler was the head of the Germans. He had started the war. He was a nasty man with a black moustache. Another name for Germans was Nazis, wich sounded like Nasties, so it was a good name.

Educația rigidă, în spiritul catolic, pare să fie material inepuizabil a artei satirice marca Lodge. În romanul Cât să-ntindem coarda? apărut zece ani mai târziu, Polly, Dennis, Angela și Adrian trec printr-o serie de schimbări bulversante de concepții, practici și credințe, în paralel cu transformările Bisericii Catolice aduse de cel de-al doilea Conciliu de la Vatican – mai presus enciclica Papei, Humanae Vitae, împotriva măsurilor contraceptive artificiale.

Cândva, în anii `60, teologia liberală modernă vorbește despre dispariția Iadului, însă frica de pedeapsa absolută rămâne într-o zonă obscură. Organizația „ Catolici pentru o Biserică Deschisă” va încerca să dea răspunsuri la șirul interminabil de interogații poziționate, încă, ambiguu, despre adulter, pilula contraceptivă și înfrânarea poftelor. Încă un roman în care Lodge reușește parcă să ducă stereotipurile umane până la o linie invizibilă așa încât, oricât te vor amuza, o să te trezești întotdeauna cu impresia că le-ai luat, de fapt, foarte în serios, și nicidecum ridiculizat.

În 2004, an marcat de o fascinantă invazie jamesniană, Lodge li se alătură unor scriitori precum Hollinghurst, Heyns și Tóibín, și scrie Autorul, la rampă!, un roman istoric inspirat din viața lui Henry James – mai exact, despre străduințele autorului american de a se lansa ca dramaturg, ce stau, încă de la început, sub semnul unui fiasco, odată cu premiera umilitoare a primei sale piese, Guy Domville. (The Guardian o include într-o listă a celor mai populare performance-uri dezastruoase, explorate în cărți.)

Pe de altă parte, romanul aduce în prim-plan prietenia îndelungată dintre Henry James și George du Maurier, scoțând la iveală aspectele mai puțin romanțate, și mai degrabă umanizate, din viața primului: preocupările excesive pentru bani, reputație, și gelozia vizavi de succesul neaștepat al lui Maurier, cu best seller-ul său, Trilby – în decorul Angliei victoriene, cu aparițiile extraordinare ale lui George Bernard Shaw, H.G. Wells, Oscar Wilde și Arnold Bennet. 🙂

3 comentarii
  1. tibi

    Lodge si Julian Barnes sunt autorii britanici cei mai in voga la ora actuala si ma bucur ca Polirom, respectiv Nemira au lansat editii de autor pentru cei doi scriitori. Fiecare merita un premiu Nobel, Schimb de dame a lui Lodge si Papagalul lui Flaubert, scris de Barnes sunt adevarate capodopere.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *