Patrick Modiano a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2014! Recunoaștem că nu ne așteptam. Anul trecut, premiul a mers la autoarea canadiană de proză scurtă Alice Munro.

Motivația juriului pentru Premiul Nobel pentru Literatură 2014 pentru Patrick Modiano este: “For the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation”.

În românește, s-a tradus În cafeneaua tinereții pierdute la Editura ART dar găsiți și cărți în franceză.

Cronică – În cafeneaua tinereții pierdute de Patrick Modiano

Din cronică:

“Câștigător al multor premii literare, publicând câte un roman la un interval de maximum trei ani, Patrick Modiano este un scriitor iubit. Nu numai că melancolia romanelor sale nu-i poate lăsa indiferenți nici măcar pe cititorii blazați, ci pentru că profunzimea cu care acesta pătrunde în sufletul omenesc, încercând să scoată la iveală enigma pe care fiecare om o ascunde te face instantaneu să te atașezi de subiectele lui. Și, dacă este să luăm în considerație și naturalețea cu care scrie, atunci ne putem da imediat seama că avem de-a face cu un mare scriitor.”

patrick modiano

patrick modiano – nobel pentru literatura 2014

Pariuri au fost multe, și la noi și în afară și, la fel ca în fiecare an, am stat sufletul al gură să vedem cine câștigă, mai ales că în cursă se afla, cu șanse foarte mari, și Mircea Cărtărescu. Preferințele cititorilor Bookaholic pentru Premiul Nobel pentru Literatură 2014 s-au împărțit în două direcții mari, cum ați putut vedea din rezultatele sondajului – Mircea Cărtărescu (177 voturi) și Haruki Murakami (173 voturi). Au votat 525 persoane.

 

Despre Premiul Nobel pentru Literatură

Premiul Nobel pentru Literatură se acordă din 1901. Vârsta media a celor care au câștigat de-a lungul timpului este de 64 de ani, cel mai tânăr fiind Rudyard Kipling – 42, iar cea mai în vârstă Doris Lessing – 88 ani. Alfred Nobel a lăsat indicații vagi cu privire la Nobelul pentru Literatură, spunând că “the person who shall have produced in the field of literature the most outstanding work in an ideal direction”.

Pentru premiul Nobel, se primesc nominalizări de la instituții, profesori universitari, foști câștigători, membri ai academiei. De exemplu, la noi Uniunea Scriitorilor i-a nominalizat anul acesta pe Mircea Cărtărescu, Nicolae Breban, Norman Manea și Varujan Vosganian (despre nelămuririle noastre privind nominalizările USR v-am spus aici). Pe baza lor, Comitetul Nobel fac o listă scurtă din care câștigătorul este votat de către membrii Academiei.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *