Așa cum cineva strigă „foc” într-o sală de teatru aglomerată, tot așa și domnul Beatty a șoptit cuvântul „rasism” într-o epocă postrasială – astfel scrie Wall Street Journal despre cartea The Sellout a câștigătorului din acest an al Man Booker Prize-ului pentru ficțiune, anunțat ieri, 25 octombrie.

Paul Beatty, un scriitor în vârstă de 54 de ani, a convins juriul cu satira lui caustică la adresa politicii americane rasiale, stilul în care a fost scrisă cartea fiind comparat cu cel al lui Mark Twain și Jonathan Swift.

Cu un umor incredibil, „care maschează o seriozitate radicală”, după cum spune Amanda Foreman, președinta juriului din acest an, Paul Beatty spune povestea lui „Bonbon”, un tânăr afro-american rezident în Los Angeles, care, vrând să-și afirme identitatea afro-americană, reinstaurează sclavia și segregarea în liceul local (ceea ce-i și aduce un proces la Curtea Supremă).

Paul BeattySingurul scriitor american câștigător al Man Booker Prize pentru ficțiune de până acum, Paul Beatty sondează sufletul societății americane cu „un spirit atât de sălbatic, nemaîntâlnit până acum de la Swift și Twain” (Amanda Foreman), vorbind despre mișcarea pentru drepturile civile, despre relația tată-fiu, viața urbană, constituția Statelor Unite ale Americii.

BeattyBeatty se va întoarce acasă cu trofeul și premiul în valoare de 50.000 de lire sterline, la care se adaugă suma de 2.500 de lire sterline pentru faptul că a făcut parte din lista scurtă a Man Booker Prize (pe care s-au regăsit și Deborah Levy, Graeme Macrae Burnet, Ottessa Moshfegh, David Szalay, Madeleine Thien), plus o ediție specială a cărții lui.

The Sellout l-a făcut fericit nu doar pe autorul său, ci și pe editorii de la Oneworld, o editură independentă mică care a mai condus spre acest premiu și cartea lui Marlon James, A Brief History of Seven Killings, câștigătoarea de anul trecut a Man Booker Prize.

Surse foto: thedailybeast.com, nytimes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *