Zilele trecute vă povesteam despre câteva spot-uri prin care se promova lectura, iar acum ceva timp vă încântam cu print-uri interesante despre cărți și librării (aici și aici). În articolul de față vreau să privim împreună 7 clipuri creative care fac reclamă unor librării (doar două dintre acestea sunt românești).

De ce reclame ale librăriilor?

Pentru că ne plac cărțile, iar librăriile sunt locurile de unde majoritatea ni le achiziționăm (avem și una pentru e-books, nu vă îngrijorați! 🙂 ).

Pentru că trăim într-o societate consumeristă și, prin urmare, avem nevoie de reclame de informare și la librării – dacă suntem bombardați zilnic de spot-uri publicitare la dero, iaurturi sau creme, de ce nu am vrea să vedem și altfel de clipuri?

Pentru că eu am următoarea convingere personală: dacă în România am avea mai multe reclame la cărți și librării, piața de carte autohtonă ar fi mult mai mare (pentru că ar crește vânzările) și toată lumea ar avea de câștigat. Știu, o să-mi reproșați că sunt idealistă.

 

Din toate aceste motive (și altele), am ales pentru voi 7 clipuri despre librării.

Mai întâi, cele mai vechi pe care le-am găsit (1982, respectiv 1988) și sunt mai simpatice sunt realizate, evident, de către două librării americane. În scenariul acestora, accentul cade pe reducerile pe care le au la cărți – deși, veți vedea, abordările sunt puțin diferite.

http://youtu.be/Ex4feKc5Wkk

http://youtu.be/blKiuYznl2Y

 

Facem un salt și, cu următorul video, aterizăm în 2011 și în librăria ce devine simbol al coolness-ului. Acum, chiar dacă nu te omori după lectură și nu-ți face mare plăcere să umbli cu ”greutăți” în geantă, ai un motiv în plus: e cool să fii plin de cărți :).

http://youtu.be/xsw9zCp7sKY

 

2012. I love books. Animație simpatică foc, numai bună pentru a-ți convinge copilul (din tine) să dea o fugă la librărie.

 

Vă promiteam și două reclame românești (eu cam atât am găsit, dacă mai știți voi, vă rog să-mi spuneți!). Una la Diverta (din 2008) care promovează, în special, colecția de cărți horror, și una la site-ul Buybooks – spot ce a rulat în cinematografe.

http://youtu.be/XdymcDnH8Q8

 

http://youtu.be/LuxsCzo52mc

 

Cireașa de pe tort, din punctul meu de vedere, este un clip israelian cu o idee tare faină: doi oameni, un bărbat și o femeie, flirtează într-o librărie prin intermediul coperților cărților. Mi-a plăcut mult și intervenția vânzătoarei, care încearcă să-l ajute pe tip cu ”problema” lui (reușește și să-ți transmită că oamenii din acea librărie sunt prietenoși și gata să te ajute în orice situație). Eu aș cumpăra cărți din librăria în cauză! Voi? 🙂

 

Gata, pauza de publicitate s-a încheiat. Însă, pe viitor, aș vrea să văd mai multe reclame la librăriile românești și, dacă nu cer prea multe, librari ceva mai prietenoși. Voi ce părere aveți?

Sursa: youtube.com

Sursa imagine principală: teoinpixeland.ro

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *