Cei de la editura Penguin, pe care îi admir pentru ingeniozitate şi atenţia pentru detalii atunci când vine vorba de cărţile publicate de ei, şi-au propus să lanseze o nouă serie care să conţină 26 de cărţi, într-o ediţie cu coperte cartonate, în culorile curcubeului, pe care se găseşte imaginea unei litere a alfabetului, corespunzătoare numelui unui scriitor.

Seria numită Penguin Drop Caps şi lansată în categoria Penguin Classics sub sloganul It all begins with a letter este produsul colaborării dintre designerul Jessica Hische şi directorul artistic al editurii, Paul Buckley, cel care a colaborat şi la seria Penguin Threads, pe care v-am prezentat-o aici. Până acum au apărut şase volume, evident în ordinea literelor alfabetului:

A pentru Jane Austen –  Pride and Prejudice

B pentru Charlotte Brontë – Jane Eyre

C pentru Willa Cather –  My Ántonia

D pentru Charles Dickens – Great Expectations

E pentru George Eliot –  Middlemarch

F pentru Gustave Flaubert –  Madame Bovary

Gândindu-se la impactul pe care reprezentarea grafică a unei cărţi îl poate avea asupra  cititorilor, talentata şi apreciata Jessica Hische, ilustrator şi designer grafic, a folosit pentru coperte majuscule frumos caligrafiate şi îmbogăţite cu elemente de design care le conferă expresivitate şi care dezvăluie elemente din poveştile dintre coperte. De exemplu, A – ul lui Austen (Pride and Prejudice) este format din pene de păun, iar litera B de pe coperta romanului Jane Eyre a lui Brontë e înconjurată de flăcări.

Aceste litere seamănă cu majusculele întâlnite adesea în manuscrisele medievale, la realizarea cărora artizanii lucrau cu migală ca să le caligrafieze cât mai frumos, să le picteze sau să le împodobească cu foiţe de aur sau argint. Sunt literele mari, semeţe care într-un text atrag atenţia pentru că ele deschid calea unor noi idei, paragrafe sau capitole, iar pe copertă sunt promisiunea lucrurilor minunate din interior.

Cei de la Penguin, creativi şi dornici să transmită mesaje nu doar prin conţinut ci şi prin formă, şi-au dorit ca şi această serie să fie un omagiu adus expresivităţii, o îmbinare între talentul literar şi cel al designerului, căci aşa cum spune Paul Buckley

Books are best when they are gorgeous tactile objects that allow you to ooh and ahh over their physical qualities as well as their written content.

sursa foto

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *