Chiar dacă deunăzi scriam despre cum reclamele ne spală creierul, când vine vorba despre publicitatea din lumea cărţilor, parcă lucrurile stau altfel. Nu e prima dată când ating acest subiect, am mai amintit despre asta aici şi aici, dar domeniul e interesant şi provocator şi merită atenţia noastră.

E evident – din păcate – că lumea nu mai citeşte atât de mult ca altădată, că se împuţinează pe zi ce trece numărul celor care trec pragul librăriilor şi bibliotecilor. În această situaţie, e de înţeles că fiecare încearcă să promoveze cititul  şi să-şi prezinte produsele, în speţă cărţile, într-un mod cât mai atrăgător. Şi asta nu e rău deloc, pot fi atraşi în felul acesta şi cei care nu şi-au făcut încă un obicei din a citi, copiii şi adolescenţii mai puţin prieteni cu cartea. Atâta timp cât sunt făcute inteligent şi cu umor, reclamele la cărţi şi cele care încearcă să ne aducă cu un pas mai aproape de lectură ne atrag pe toţi, chiar şi pe cei îndrăgostiţi iremediabil de literatură, care nu ar mai avea nevoie să fie convinşi de cât de plăcut şi important e cititul.

Cei din agenţiile de publicitate sunt într-o continuă competiţie şi încearcă şi de data aceasta să-şi dovedească geniul şi să-şi justifice onorariile. 😀

Ogilvy & Mather Jakarta a realizat o campanie pentru librăria Kinokuniya, în care ideea exprimată e cea a schimbărilor pozitive pe care o persoană care citeşte le cunoaşte de-a lungul timpului, fie că e vorba despre iluminare spirituală sau îmbunătăţirea relaţiilor interumane, de exemplu.

img2_Qs1wR_28802

 

img1_Mqo4n_28802sursa

Mai ales acum că e vară şi vacanţă, ne place să călătorim în lung şi-n lat, să vizităm locuri noi. Şi cum în astfel de situaţii ghidurile şi cărţile de călătorie sunt binevenite, cei de la Heye & Partner din München ne spun că ”Every great city tells a great story” şi că pe lângă a colinda la pas un oraş, e bine să ne documentăm despre el şi din paginile cărţilor. Chiar şi simbolurile locale şi-au luat o pauză de la atragerea turiştilor şi sunt scufundate în lectura poveştilor despre împrejurimi.

sz_library_of_metropolises_ny_BXUyE_28802

 

sz_library_of_metropolises_berlin_Tbvpj_28802sursa

Blossom Book House din Bangalore, India comercializează cărţi care au fost deja citite, asta nescăzându-le cu nimic valoarea literară. Posterele publicitare, simple, dar isteţe şi pline de umor prezintă experienţele prin care cărţile au trecut, povestite chiar de ele. Iată declaraţiile lor scandaloase:

blossoms1_25

 

blossom2_25sursa

Cu ajutorul agenţiei Y&R, librăria new-yorkeză Strand ne asigură că pe rafturile ei vom găsi orice carte ne dorim şi că, dacă îi vom trece pragul, vom avea parte de experienţe deosebite, căci putem citi despre dragoste, sex, controverse şi o mie de alte lucruri. Magia pluteşte în aer, aşa cum îi stă bine atmosferei unei librării.

sex-yr-new-york-print-outdoor-ads

magic-yr-new-york-print-outdoor-adssursa

Nici publicitarii noştri nu se lasă mai prejos, o dovedeşte campania gândită de Graffiti BBDO Bucureşti sub sloganul ”Books you read again and again”. Ştim cu toţii cum e când o carte ne captivează într-atât încât ajungem să o recitim, şi nu doar o dată.

carturesti_moby

carturesti_moonsursa

Încheiem incursiunea de azi în lumea creativă a publicităţii, cu o campanie din Africa de Sud realizată de FoxP2, Cape Town. Deşi la o primă vedere posterele lor par înfricoşătoare prin imaginea sângelui de pe pereţi, ele nu fac decât să ne reamintească de puterea cărţilor şi să transpună vizual expresia ”it blows our minds”, atunci când vine vorba despre citit.

28231_biblioteq_lounge_cQmCP_28802

28232_biblioteq_stairs_DYCOw_28802sursa

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *