ultimul interviu al lui Philip Roth - documentar BBC

În noiembrie 2012, Philip Roth le spunea francezilor de la Les InrockuptiblesTo tell you the truth, I’m done (…). Enough is enough! I no longer feel this fanaticism to write that I have experienced in my life. Completa aceste afirmații succinte și de efect, care au făcut înconjurul lumii, cu mărturisirea că simte că se apropie de sfârșitul vieții și vrea să recitească volumele lui preferate și chiar cărțile sale, să vadă dacă și-a irosit viața scriind. Atunci ne întrebam și noi dacă Nemesis (2010) va fi ultimul său roman. Cel puțin până acum, am zice că Philip Roth s-a ținut de cuvânt, deși nu suntem prea fericiți cu decizia aceasta. 

Dacă îl citești pe Philip Roth și-ți place, este imposibil să ți se pară în regulă că și-a anunțat retragerea din lumea literară. Măcar o vagă tristețe sau o urmă de revoltă trebuie să existe în tine, cititorul care credea, în mod naiv, că scriitorii scriu până când nu mai pot, fizic vorbind – mă refer la lucrurile acestea serioase ca… moartea.

Eu am crezut că declarația lui din 2012 era fie o strategie de marketing, fie un răsfăț. Până în acest moment, totul mă contrazice. Mai ales documentarul cu Philip Roth difuzat de BBC în urmă cu două săptămâni.

Lucrurile s-au derulat astfel: citeam The Guardian într-o duminică (pe 18 mai, pentru amatorii de lucruri concrete) și, dintr-o dată, am zărit un articol care se numea Bye-bye … Philip Roth talks of fame, sex and growing old in last interviewPoftim? Deci el chiar insistă, îmi spuneam. Mă rog, click și scroll. Pe scurt, materialul vorbea despre ultimul interviu pe care Philip Roth îl va da. Ever. This is my last appearance on television, my absolutely last appearance on any stage anywhere, îl cita Robert McCrum de la The Guardian pe scriitorul american.

M-am enervat și întristat în același timp. Dar am așteptat, cu sufletul la gură, acest ultim interviu – despre care am aflat că cei de la BBC îl promovează ca documentar, cu un nume puțin straniu: Philip Roth Unleashed. Mă întreb ce părere o fi avut autorul american când a auzit cuvântul unleashed (dezlănțuit, eliberat) – care implică, în sensul lui, că Roth ar fi fost până acum leashed (ținut în frâu, captiv), etichetă care i se potrivește scriitorului cu pricina ca babei mitraliera :). Și nu sunt singura cu dilema aceasta.

Recunosc, prinsă în lucrurile de zi cu zi, am uitat complet de documentarul-interviu și mi-am readus aminte abia săptămâna trecută, când l-am căutat pe internet și l-am găsit pe Youtube. Din păcate, doar prima parte a acestuia este acolo, cea de-a doua (difuzată marțea trecută pe BBC) încă n-a apărut și pentru muritorii de rând ca mine, care nu-s nici englezi, nici n-au BBC în grila de programe TV.

M-am mulțumit cu prima oră din Philip Roth Unleashed, parte în care Alan Yentob conversează cu Philip Roth despre copilăria, adolescența și tinerețea lui, fragmente clasice de tipul întrebare-răspuns, întrerupte de imagini de arhivă, de pasaje din alte interviuri pe care Roth le-a dat de-a lungul timpului și de opiniile altora despre celebrul scriitor american – se dau cu părerea, în ordinea apariției, autorii Edna O’Brien, Claudia Roth Pierpoint, Blake Bailey, Salman Rushdie.

Acum depinde ce vreți voi de la documentarul acesta, mie mi-a plăcut pentru imaginea de ansamblu pe care o oferă (în ciuda unor mici scăpări ale realizatorului/ intervievatorului), însă voi, dacă sunteți super fani Philip Roth, s-ar putea să vă plictisiți – pentru că da, se cam repetă informațiile (uite, vă recomand un canal online dedicat lui Philip Roth). Aș fi curioasă să-mi spuneți cum vi s-a părut. În afară, de exemplu, există o polemică vis-à-vis de conținutul acestuia.

Până atunci însă, să-l urmărim:

Sursă imagine principală

3 comentarii
  1. Ema

    Pentru mine, ca fan al scrisului lui Philip Roth, interviul a fost un eveniment.
    L-am notat în agendă, mi-am înnebunit prietenii întrebând cine prinde BBC, am fost ajutată cu noile tehnologii ca să îl urmăresc live pe internet.
    Cel mai mult m-a bucurat să îl aud citind fragmente din Pastorala americană. Am închis ochii și i-am ascultat pur și simplu vocea și cred că am înțeles abia acum cât de bogată e fiecare frază scrisă de Roth: straturi în spatele altor straturi și altor straturi. Detalii precise din care țâșnesc felii întregi de istorie și de viață. Niciun sunet fals. Niciunul!
    În legătură cu folosirea cuvântului unleashed, eu cred că a fost de fapt o alegere fericită: l-am văzut pe Roth eliberat de scris, prin propria-i decizie, privindu-și scrisul într-un mod relaxat. Dar, deși Philip Roth, ca individ, s-a desprins de scris, scrisul acestuia a rămas dezlănțuit- și asta s-a văzut pe tot parcursul interviului.
    Mi-ar plăcea să mai citesc ecouri în presa românească despre acest interviu și aștept o analiză deșteaptă a impactului lui Philip Roth asupra literaturii.

    Reply
  2. Pingback: Philip Roth Unleashed | LibroCinemaTrix

  3. Eli Bădică Post author

    Ce interesant, mulțumesc mult, Ema, că ne-ai scris despre experiența ta cu interviul acesta. Aș fi putut să jur că pentru fani va fi un pic plictisitor, dar mă bucur că n-a fost așa.

    În privința folosirii cuvântului ”unleashed”, ai adus în discuție o perspectivă la care mă gândisem și eu, dar încă nu sunt pe deplin convinsă că e o alegere fericită.

    Ah, și eu aștept analiza aceea deșteaptă! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *