Am găsit zilele trecute pe Facebook o fotografie cu un om căruia de-abia i se zărește capul într-un spațiu gigantic ticsit cu cărți. Nu m-am putut abține să nu intru pe link-ul la care se făcea trimitere și să nu caut mai multe informații despre autorul fotografiei.

Este vorba despre un artist chinez, Wang Qingsong, care face fotografii de mari dimensiuni, cu scenografii bine gândite, ce fac trimitere, în special, la China contemporană: de la educație și politică până la religie și consumerism.

FotolibraryUna dintre ele este și fotografia cu pricina, intitulată „Follow Him” (2010), în care un om citește la o masă așezată în mijlocul unui spațiu gigantic ce seamănă cu o bibliotecă. Mii de cărți ce zac pe rafturi și hârtii mototolite aruncate pe podea trimit cu gândul la ideea de a cunoaște și de a învăța, de cele mai multe ori prost înțeleasă și aplicată în sistemele de învățământ din întreaga lume.

Ei învață pentru părinții, pentru bunicii lor, dar niciodată pentru ei înșiși, pentru dragostea de cunoaștere în sine”, spune artistul pe site-ul personal.

Qingsong mărturisește că a colecționat pe tot parcursul anului 2010 tot felul de cărți, reviste și dicționare pe care le-a lăsat apoi să se deterioreze (special pentru această fotografie) pentru a accentua astfel nu doar faptul că ar fi fost studiate, ci și faptul că pentru mulți cărțile sunt obiecte care, o dată folosite, pot fi aruncate la gunoi.

Cele mai multe dintre lucrările mele sunt despre povești în curs de desfășurare în această societate dramatică. Eu sunt ca un fotojurnalist ce capturează contradicțiile pe care le întâlnim în China în plină transformare”, declara artistul, la un moment dat.

400-3„Follow Me” – ce-l înfățișează pe Wang în rol de profesor în fața unei table enorme, umplută cu sute de informații din diverse discipline, scrise în engleză și chineză -, „Follow You” – ce descrie un presupus spațiu de studiu gigantic, cu pereții acoperiți de printuri și pupitre încărcate de cărți la care dorm pe capete elevii -, sau „Competition” – un perete imens îmbrăcat în reclame și nume de brand-uri gen Citibank, Starbucks – sunt fotografii care, asemenea “Follow Him”, conțin critici la adresa societății contemporane.

Follow YouFotografiile elaborate ale lui Wang Qingsong – la care se lucrează de regulă luni întregi și care necesită tehnici de scenografie costisitoare – își au fani peste tot în lume, multe din ele fiind vândute la unele dintre cele mai mari case de licitații din lume, precum Sotheby’s și Christie’s.

De altfel, Wang deține recordul la categoria ”cea mai bine vândută fotografie chineză contemporană” cu „Follow Me”, ce a fost vândută cu 864,943 de dolari.

Dar lucrările lui provocatoare (mai ales din punct de vedere politic) i-au adus artistului și neplăceri, nu de puține ori poliția confiscându-i negativele.

?`Wang Qingsong nu a încetat însă nici o secundă să spună poveștile timpului său, povești cu iluzii și vise sfărâmate, cu o Chină dezamăgitoare și o societate globală care se transfromă mult prea repede.

 

Surse foto: icp.orgbloghistapercaso.blogspot.rochngyaohong.comchinaculture.org

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *