Parcă și vedem cum vi se măresc ochii vouă, fanilor Tolkien, când citiți titlul de mai sus :). Da, se întâmplă cu adevărat! Bucuroși încă o dată, vă dăm vestea cea bună: luni, 25 martie, ora 19, sunteți așteptați la prima ediție românească a Tolkien Reading Day. Aceasta va avea loc la librăria-ceainărie „Predania”, din str. Vulturilor nr. 8, din București. Organizatorii sunt, cum altfel, Societatea Tolkien din România și Grupul Filos. Tema este una fantastică, așa cum îi stă bine unui cititor de fantasy: Gnomii. Moderatorul întâlnirii este Cătălin Sturza, doctor în filologie și membru fondator al STR.

Iubitorii lui Tolkien din România sunt invitați să se alăture tradiției mondiale și să participe la o seară de lectură ce dorește să îi apropie pe cei prezenți de textele lui JRR Tolkien. Organizatorii spun că puteți să vă pregătiți fragmentul preferat de acasă sau puteți alege, la fața locului, dintre fragmentele alese de ei pentru voi.

Pentru cei nepasionați, dar curioși, „Tolkien Reading Day” este un eveniment tradițional în fandom-ul Tolkien, cuprinzând peste 80 de organizații culturale din toată lumea, și are loc anual pe 25 martie. Aceasta este data căderii lui Sauron, în trilogia „Stăpânul inelelor”, și simbolizează eliberarea de sub tirania Întunericului. Profesorul Tolkien, catolic devotat, a plasat intenționat căderea imperiului răului pe 25 martie, ca aluzie la Buna Vestire, sărbătoare creștină cu aceeași semnificație – a înnoirii și a speranței.

V-ați notat data și ora în calendar, da? 🙂

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *