“The Pulitzer Prize is our best chance as writers and readers and booksellers to celebrate fiction. This was the year we all lost.” (Ann Patchett)

Un eveniment care nu s-a mai întâmplat de 35 de ani a luat cu asalt lumea literară americană în ultima săptămână: premiul Pulitzer pentru ficţiune nu s-a acordat. Conform juriului care a deliberat cele mai bune lucrări de ficţiune ale anului 2011, scrise de autori americani şi tratând viaţa şi cultura americană, nu există niciun text care să fi meritat premiul. Este a 11-a oară în istora de 95 de ani a Pulitzer-ului pentru ficţiune când acest lucru se întâmplă, ultima dată premiul nefiind acordat în 1977 (decada anilor ’70 a fost cea mai austeră din punct de vedere literar în SUA, Pulitzer-ul acordându-se în doar 7 ani din 10).

Comisia premiilor Pulitzer a acordat, însă, alte premii în litertură: “Life on Mars” de Tracy K Smith, pentru poezie; “Malcolm X: A Life of Reinvention” de Manning Marable, pentru istorie; “The Swerve: How the World Became Modern” de Stephen Greenblatt, pentru non-ficțiune; şi “George F Kennan: An American Life” de John Lewis Gaddis, pentru biografie.

Din 341 de romane selectate în competiţia pentru ficţiune de scriitorul Michael Cunningham (câştigător al premiului Pulitzer în 1999 pentru romanul Orele) şi criticii Maureen Corrigan şi Susan Larson (preşedintele juriului), 3 au fost propuse ca finaliste: “Swamplandia!”, romanul de debut al scriitoarei-avocat-Harvard-alumni Karen Russell; “The Pale King”, romanul finalizat şi publicat postum al scriitorului depresiv David Foster Wallace; şi “Train Dreams”, romanul despre vechiul vest al lui Denis Johnson, scriitor aflat la a doua nominalizare în cursa pentru Pulitzer şi, respectiv, la a doua pierdere (în 2008, premiul a mers la Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao de Junot Díaz).

Președintele juriului, Susan Larson, a spus că motivele pentru care s-a luat decizia ca Pulitzer-ul pentru ficţiune să nu se acorde anul acesta, oficial, au de a face cu faptul că niciunul din romanele finaliste nu a întrunit majoritatea voturilor, mai multe detalii nefiind date publicităţii. John Mullan, profesor universitar în Londra şi fost membru în comisia pentru Pulitzer, a spus că, spre deosebire de Booker Prize (analogul britanic al premiului american), Pulitzer-ul este o recunoaştere solemnă, pe care americanii o iau foarte în serios, preferând să nu acorde un premiu, chit că peste ani s-ar dovedi a fi o greşeală, decât să rişte să premieze un roman doar de amorul ceremoniei.

Ce credeți, de ce nu s-a dat premiul anul acesta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *