Am mai spus și cu alte ocazii că aici, pe Bookaholic, suntem fani Ray Bradbury, un autor care (scuzați-mi formula stereotipică) chiar nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Astăzi am avut chef (nu știu dacă-i ”de vină” sărbătoarea care se apropie, vremea capricioasă sau vreo pasă mai altfel prin care trec) să mă uit la mai multe documentare, interviuri, discursuri cu și despre scriitori – fac o paranteză și vă mărturisesc că, de obicei, strâng astfel de clipuri în bookmarks și le privesc atunci când am dispoziție, nu intră orișicum. Așa am ajuns să văd și să revăd câteva și cu Ray Bradbury și, pentru că nu știam dacă voi ați ajuns singuri la ele, m-am gândit să vi le indic aici. 

Mai întâi, ceva scurt și care m-a inspirat, întocmai precum cărțile lui: un clip din 1968 în care Bradbury dezvăluie ceea ce crede despre viață și iubire. Mi-au plăcut mult părțile în care spune că un om care nu poate să râdă sau să plângă neîngrădit este un om bolnav și concluzia la care ajunge: ”We belong only by doing and we own only by doing and we love only by doing. If you want an interpretation of life and love, that would be the closest thing I could come to.”

Ce-ți poți dori mai mult de la un scriitor drag? Poate doar clipurile care urmează :).

Veți vedea acum o înregistrare la el acasă, printre dinozauri (de care s-a îndrăgostit la vârsta de 6 ani) de plastic, o pisică jucăușă și multe cărți (a intrat la 7 ani în prima lui bibliotecă, o ”mare aventură”, cum spune mai jos). Am ascultat începutul de mai multe ori și mă prinde de fiecare dată, începe ca o poveste tare bună și frumoasă: ”I suppose you wonder why I’ve called you all here. I want to identify myself: I’m Ray Bradbury. But you’re very curious, aren’t you? To find out how I fell in love with books. Now remember this: love is at the center of your life. The things that you do should be things that you love, and the things that you love, should be things that you do. So that’s what you learn from books.”

Povestește nu numai despre primele cărți pe care le-a citit, despre dragostea pentru biblioteci, ci și despre cum i-a venit ideea să scrie Fahrenheit 451, unde a scris-o, cum și-a întâlnit personajele și multe altele. 

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului The Big Read, sponsorizat de National Endowment for the ArtsȘi este absolut minunat! Tot ce și-ar putea dori un cititor de la unul dintre autorii săi preferați, aș zice.

http://youtu.be/sLuDOEuwwso

Apoi, invitat la un simpozion în San Diego (The Sixth Annual Writer’s Symposium by the Sea, organizat de Point Loma Nazarene University), a ținut audiența cu sufletul la gură timp de aproape o oră, vorbind mai ales despre scriere și ce presupune această artă. Este delicios, capricios, se alintă, spune vorbe de duh, fraze inspiraționale, dă sfaturi de scriere tinerilor, schițează lecturi obligatorii ș.a.m.d. Neapărat de văzut!

Acestea mi-au plăcut mie în mod special. Dar Bradbury a apărut destul de mult în public, a dat foarte multe interviuri (spre deosebire de alți scriitori), a ținut conferințe etc. Cel mai simplu, dacă v-am stârnit pofta de a-l vedea și asculta, este să dați o căutare pe Youtube. Ies multe comori la suprafață. Vizionare plăcută!

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *