Now they’re lifting their metal hands. This is the end now. Smoke comes out… black smoke, drifting over the city. People in the streets see it now. They’re running towards the East River… thousands of them, dropping in like rats.

Pentru că am auzit cu toții de ea, dar puțini am avut răbdarea să ascultăm de la cap la coadă piesa de teatru radiofonic, adaptată după romanul lui H. G. Wells, cu care Orson Welles a reușit, pe 30 octombrie 1938, să facă un milion și ceva de americani să creadă că vor fi masacrați de marțieni. Asta în ciuda faptului că, în timpul transmisiei de pe CBS, piesa a fost întreruptă de patru ori cu un anunț care informa ascultătorii că totul e ficțiune.

Totuși, înainte să vă întrebați cam cât de stupid trebuie să fii ca să cazi în capcană, ascultați măcar jumătate de oră. Interpretarea lui Welles o sa vă ridice părul pe ceafă.

Nu mai vorbim de cei care cred și azi că invazia a fost reală 🙂

Pentru cine preferă scenariul, îl găsiți aici. Și iată și o câteva articole care au apărut în perioada imediat următoare în presa americană, ca reacție la isteria în masă produsă de piesă:

New York Times

Nebraska State Journal

Mai multe informații despre ce s-a întâmplat de fapt pe 30 octombrie 1938 găsiți aici și un rezumat delicios (scris de Time) găsiți aici. Puteți descărca transmisia originală aici.

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


5 comentarii
 1. tami

  Articolul imi aminteste de o alta carte SF care a fost transmisa ca o piesa de teatru la radio. Mi se pare la fel de savuroasa, chiar daca in alt stil. The hitchhiker’s guide to the galaxy. Mi se pare incomparabila senzatia care o ai cand asculti cu sufletul la gura replicile si efectele de studio

  Reply
 2. Pingback: Orson Welles, de vorbă cu H. G. Wells « Bookaholic

 3. soryn

  acum cativa ani cred ca prin 93 am auzit la radio 1 deva o varianta in romaneste care mi-a taiat respiratia..poate stie cineva, unde pot sa o reascult fiindca eu nu am reusit

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *