Anul trecut am trecut pragul unei librării deosebit de frumoasă situată în Porto, i-am admirat arhitectura şi interiorul fastuos, colecţia de cărţi. Şi pentru că ne-a plăcut foarte mult, m-am gândit să mergem azi tot pe urmele portughezilor, dar în Brazilia de data asta.

Vom vedea o bibliotecă, Real Gabinete Português de Leitura din Rio de Janeiro, fondată în 1837 de un grup inimos de imigranţi portughezi refugiaţi politic, care şi-au dorit să promoveze cultura în cadrul comunităţii lor.

La construcţia clădirii s-a muncit timp de şapte ani şi dacă piatra de temelie a fost pusă de ultimul împărat al Braziliei, Pedro al II-lea, inaugurarea a fost făcută în vara anului 1887 de fiica sa, prinţesa Isabel.

Sediul bibliotecii este construit în stil manuelin, iar faţada inspirată de Mănăstirea Ieronimilor a fost realizată cu piatră de calcar chiar în Lisabona şi adusă cu vaporul – doar nu degeaba portughezii erau mari navigatori. De altfel, din cele patru statui care o împodobesc, două îi întruchipează pe marii exploratori Vasco da Gama şi Pedro Álvares Cabral, alături de infantele  D. Henrique şi poetul naţional al Portugaliei, un clasic al literaturii universale, Luís de Camões. În medalioanele de pe faţadă îi mai putem vedea pe cronicarul Fernão Lopes, poetul, romancierul şi dramaturgul Almeida Garrett, scriitorul Alexandre Herculano şi dramaturgul Gil Vicente, toţi figuri reprezentative ale literaturii lusitane.

485px-Real_Gabinete_Português_de_Leitura_-_Rio_de_Janeiro,_Brasil

IMG_6637-900Pix

Frumuseţea şi bogăţia detaliilor arhitectonice se continuă şi în interior, unde se găsesc rafturi de cărţi din lemn, obloane şi dulapuri sculptate şi ornamentate în acelaşi stil manuelin. În foaier se întâlnesc busturi ale unor importante figuri din istoria şi literatura portugheză. Un monument din marmură, fildeş şi argint care celebrează temerarii navigatori portughezi şi descoperirile făcute de ei îmbogăţeşte decorul. Şi sala de lectură impresionează, plafonul ei este prevăzut cu un luminator în structură de fier – primul de acest fel în arhitectura din Brazilia – şi un minunat candelabru.

real_gabinete_portugues_de_leitura_2

DSC096061-681x1024

real_gabonete_portugues_de_leitura_5

old-library-desks-900pix

real_gabinete_portugues_de_leitura_3

Biblioteca a fost deschisă pentru public în 1900 şi deţine cea mai mare colecţie de literatură portugheză din afara graniţelor Portugaliei. Printre cele 350.000 de volume se află multe ediţii rare, unele princeps, dar, din păcate, accesul la ele este rezervat doar experţilor şi cercetătorilor care deţin o autorizaţie specială. Cele mai valoroase lucrări sunt Os Lusíadas a lui Luís de Camões (1572), Ordenações de Dom Manuel de Jacob Cromberger (1521), Capitolos de Cortes e Leys que sobre alguns delles fizeram (1539), Amor de Perdição de Camilo Castelo Branco sau Dicionário da Língua Tupy, de Gonçalves Dias, além de centenas de cartas de escritores. Numeroaselor manuscrise din secolele XVI, XVII şi XVIII li se adaugă anual titluri noi apărute în Portugalia.

library-books-900pix

DSC09595-681x1024

Fiind un loc închinat culturii, alături de cunoaşterea izvorâtă din paginile cărţilor, ne putem lăsa încântaţi şi de frumuseţea imaginilor pictate, căci biblioteca găzduieşte şi o colecţie de tablouri.

Atmosfera e deosebită, specifică unei biblioteci vechi, cu cărţi legate în piele şi cu un întreg decor ce poartă parfumul vremurilor de altădată, făcând din vizitarea ei o experienţă plăcută pentru orice iubitor de literatură şi istorie.

Surse: wikipedia.orgbrendansadventures.com, worldtoptop.com,  consueloblog.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *