Mini-seria de recomandări de lectură de la scriitori poate continua la nesfârșit, căci mare este grădina informației în ziua de astăzi :).

Totuși, vă propun să aruncăm un ultim ochi pe alte două liste (ale lui Donald Barthelme și Zadie Smith) și să facem un inventar: ce am citit și ce ne atrage să citim? Care listă vi s-a părut mai completă sau mai interesantă dintre cele 6 prezentate de-a lungul timpului?

Pentru cei care rămân până la sfârșitul articolului (știu, puteți să trișați), am să vă spun despre un sondaj fain care i-a scos la înaintare pe 125 de autori celebri și i-a pus să voteze cele mai mari cărți din toate timpurile (bine, scroll down dacă nu vă puteți abține 🙂 ).

 

Donald Barthelme este scriitorul american cunoscut, în special, pentru povestirile sale (deși a scris și patru romane, dintre care amintesc de ”Albă-ca-Zăpada” și ”Regele”) – anul acesta a apărut la editura Univers traducerea a câtorva dintre ele, reunite sub titlul ”Șaizeci  de povestiri”. El este unul dintre reprezentanții de seamă ai postmodernismului, povestirile sale având ca principală trăsătură îmbinarea intertextualității cu absurdul, iar textele sale prelucrând, mai ales, tehnica colajului.

Donald_Barthelme_(author)

Sursa

Foarte pe scurt, scriitorul american a studiat jurnalismul și filosofia la Universitatea din Boston urmând ca, ceva ani mai târziu, să și predea în cadrul aceleiași universități, apoi la Universitatea din Buffalo și la Colegiul orașului New York. Deși multe aspecte din biografia sa sunt interesante, ne vom opri la perioada în care a fost profesor de literatură și de cursuri de scriere creativă.

Se pare că acestuia nu-i plăcea să alcătuiască bibliografii, ci dădea instrucțiuni generale precum ”Citiți, pentru început, toată filosofia vestică, apoi citiți niște istorie, antropologie, istorie a științelor.” – iar când un student i-ar fi spus că mai trebuie și să mănânce și să doarmă, el ar fi răspuns că un început bun ar fi să renunțe la somn :). (Pentru mai multe lucruri faine despre personalitatea lui Barthelme, cum refuza să fie imitat din punct de vedere al scriiturii și modul său de predat citiți neapărat confesiunile unui fost student aici.)

Totuși, după mulți ani de la moartea scriitorului în 1989, o listă de lecturi obligatorii pentru cei care vor să aibă o educație literară solidă a ieșit la suprafață. Donald ar fi realizat-o pentru studenții lui de la Universitatea din Boston, la cererea acestora.

powell

Unul dintre elevii săi la acea dată era Padgett Powell, el însuși profesor de scriere creativă la Universitatea din Florida astăzi și scriitor. Acesta a păstrat lista de cărți dată de Barthelme și a dat-o mai departe oricui avea nevoie de ea – chiar și din poze puteți observa că hârtia este îngălbenită de timp, are urme de cafea pe ea și tot felul de însemnări făcute, cel mai probabil, de cei care au intrat în posesia ei la un moment dat.

 

O poveste specială, ce include 81 de cărți necesare oricărui cititor ”serios” și care, precum Donald Barthelme spunea, sunt ”in no particular order, just read them!”.

barthelme_1a

barthelme2

barthelme3

Sursa

Perechea lui Donald Barthelme de astăzi este Zadie Smith, deja cunoscuta tânără scriitoare britanică a ”White Teeth” (Dinți albi), ”The autograph man” (încă netradus), ”On beauty” (Despre frumusețe) – personajul principal este profesor universitar – și ”NW” (Nord-Vest, despre care am scris și noi aici).

Zadie Smith

Sursa

Aclamată și răsfățată de critici și presă – știați că pentru manuscrisul romanului ei de debut, ”Dinți albi”, editorii britanici au organizat o licitație? -, Zadie a ajuns să și predea: ficțiune. Timp de un an de zile (2009-2010) a fost profesoară la Universitatea din Columbia, pentru ca mai apoi să se alăture Universității din New York.

Dacă i-ați citit cărțile, sunt convinsă că și una dintre fișele ei de recomandări de lectură vă va stârni curiozitatea – cursul se numea ”Sense and Sensibility”.

The syllabus for Spring 2009 Writing R6212 section 001:

Brief Interviews with Hideous Men, David Foster Wallace

Catholics, Brian Moore

The Complete Stories, Franz Kafka

Crash, J.G. Ballard

An Experiment in Love, Hilary Mantel

Modern Criticism and Theory: A Reader, David Lodge

The Screwtape Letters, C.S. Lewis

My Loose Thread, Dennis Cooper

The Prime of Miss Jean Brodie, Muriel Spark

The Loser, Thomas Bernhard

The Book of Daniel, E.L. Doctorow

A Room with a View, E.M. Forster

Reader’s Block, David Markson

Pnin, Vladimir Nabokov

The Quiet American, Graham Greene

Pe mine m-a amuzat tare momentul în care, la sfârșitul descrierii cursului ei, Zadie a menționat studenților să nu se sperie deoarece majoritatea romanelor de pe lista ei sunt scurte :). Și, dacă tot v-am menționat de introducerea la curs, iată cum motiva autoarea alegerea cărților:

 What does ‘having a sensibility’, literary or otherwise, mean? Is it something one acquires, something innate, or something else again? We’re going to read a selection of very good 20th century novels (and one book of poems) concentrating on whatever is most particular to them, in the hope that this might help us understand whatever is most particular to us. The reading list is long and heterogeneous in the hope of encouraging sympathy for a broad range of literary sensibilities regardless of what our own natural inclinations may be. Students will give short presentations, and at the end of the course will write a piece of fiction, or a piece of literary criticism, of at least five pages.

The course will be punctuated by secondary readings of literary criticism and philosophy.

Sursa

Vă promiteam să vă spun care sunt cărțile cele mai bune din toate timpurile, conform a 125 de scriitori (printre care Norman Mailer, Ann Patchett, Jonathan Franzen, Stephen King etc.). De fapt, este vorba despre o carte, ”The Top Ten: Writers pick their favorite books”, editată de J. Peder Zane, un volum pe post de ghid în lumea preferințelor literare.

La sfârșitul cărții pline de rezumate ale operelor votate de autori, găsim și topurile: ”The Top Ten Books of All Time”, ”The Top Ten Books by Living Writers”, ”The Top Ten Books of the Twentieth Century” (pe primul loc se află ”Lolita” lui Nabokov), ”The Top Ten Works of the Nineteenth Century” (locul întâi îi aparține ”Annei Karenina” a lui Tolstoi), ”The Top Ten Mysteries”, ”The Top Ten Comedies”, ”The Top Ten Authors by points earned” (Tolstoi, din nou) ș.a.m.d. Restul cărților și autorilor incluși în topuri le puteți citi aici.

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *