Săptămâna aceasta a apărut, în revista Scienceun nou studiu a cărui concluzie a fost că oamenii care citesc operele marilor clasici (cum ar fi Tolstoi, Flaubert, Twain, Shakespeare, Dostoievski ș.a.) au o inteligență emoțională mai mare decât cei care citesc ficțiune din categoria literaturii de consum sau non-ficțiune. 

Studiul a fost realizat de către doi cercetători din cadrul departamentului de psihologie de la New School for Social Research, Emanuele Castano și David Comer Kidd. Astfel, ei spun că cei care citesc literatură universală clasică au rezultate mai bune decât ceilalți la testele care măsoară empatia, percepția socială și inteligența emoțională.

04literature-articleInline

Sursa

Iar motivul, declară cercetătorii, este acela că ficțiunea de acest tip încurajează cititorii să-și imagineze mai mult, să fie mai sensibili la nuanțele emoționale și la complexitatea acestora, să se pună în pielea personajelor în situații pe care altfel nu le-ar putea experimenta.

Pentru acest studiu au fost supuși celor cinci experimente oameni între 18 și 75 de ani, aleși de pe Amazon. Aceștia au fost plătiți 2-3 $ pentru a citi timp de câteva minute. Li s-au dat cărți diferite: unii au fost rugați să lectureze din volumele premiate scrise de Don DeLillo, Wendell Berry, iar altora volume bestseller de-ale lui Gillian Flynn, Rosamunde Pilcher sau non-ficțiune precum articole științifice din Smithsonian Magazine. Apoi au trebuit să răspundă digital la întrebări care măsurau abilitatea oamenilor de a decoda emoții sau de a prezice așteptările unei persoane sau credințele acesteia într-o situație dată.

Iată câteva exemple de întrebări adresate:

Is the woman with the smoky eyes aghast or doubtful?

Is the man whose gaze has slivered to a squint suspicious or indecisive?

Is she interested or irritated, flirtatious or hostile?

Is he fantasizing or guilty, dominant or horrified?

3000-Classic-Books-USB

Sursa

De altfel, un profesor de engleză de la Seton Hall, Albert Wendland, încerca să explice și el relația directă dintre literatură și inteligența emoțională:

Reading sensitive and lengthy explorations of people’s lives, that kind of fiction is literally putting yourself into another person’s position — lives that could be more difficult, more complex, more than what you might be used to in popular fiction. It makes sense that they will find that, yeah, that can lead to more empathy and understanding of other lives.”

Mi se pare interesantă perspectiva, deși nu cred că este chiar nouă concluzia pentru un bookaholic – poate că nu ne-am gândit la acest lucru, dar l-am experimentat, într-un fel sau altul. Nici cărțile de consum nu sunt de lepădat, zic eu :). Oricum, faptul că și știința a încercat să dovedească printr-un studiu palpabil cât de benefică este lectura nu poate decât să mă bucure.

Desigur, faptul că respondenților li s-a dat de citit pentru câteva minute pune alte probleme, cum ar fi dacă ”efectul” lecturii durează – amănunt care nu a fost exploatat. Și multe altele.

Dacă vreți să contribuiți la acest studiu, o puteți face aici. Iar dacă vă interesează aprofundarea subiectului, aici.

Până una alta, voi ce citiți acum? 🙂

 

Surse: openculture.comblogs.nytimes.com

Sursă imagine principală: theinterrupters.blogspot.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


14 comentarii
  1. costel. o.

    Dar chiar are nevoie omul…preclasic, de emotii?…Cand totul e o goana ‘democratica’ dupa supravietuire (apoi dupa ‘hiperconsumerism democratic’!) niste sentimente,acolo,l-ar impiedica in mod sigur sa obtina ‘sefia’ in domeniul lui de activitate! Iar ceilalti (‘looserii’!) nu conteaza! Ei sunt…’exclusii’ in drumul ‘stramt’ spre paradis!- desi initial toti au fost egali! Nu insa si in ceea ce priveste…’dotarea cu haruri/talanti divini’!…(care faceau deja ‘diferenta’!).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *