Am plecat vineri spre vernisajul expoziției Români frumoși a fotografului Matei Buță la Cărturești cu aceleași sentimente contradictorii pe care le am în general față de ce înseamnă “Valoare”, “Reper” sau “Personalitate”, față de cuvintele mari sau față de statui. Pe de-o parte e ușor să pici în clișee sau în adorații goale sau pompoase. Pentru că, sinceri să fim, Valoarea aia cu V mare și-a cam pierdut sensul de când se aruncă în stânga și-n dreapta cu ea și de când e ocultată de “valorile” trecătoare impuse de media.

Dar, trecând peste prejudecățile personale, expoziția e una cu adevărat interesantă. Pe de altă parte, și asta e cea mai importantă, sunt acolo cu adevărat oameni care fac lucruri extraordinare, profesioniști care fac lucrurile să meargă sau oameni pe care îi admirăm pentru perseverență, curaj, inteligență, talent. Matei Buță i-a surprins în 29 de fotografii. 

Foarte multă lume s-a adunat în Cafenea la Cărturești cu ocazia vernisajului Români Frumoși. O parte dintre personalitățile fotografiate se aflau și ele acolo, de exemplu Crina Coco Popescu, Cosmin Bumbuț, Dumitru Prunariu, Ion Barbu, Lucian Boia sau Solomon Marcus. Atât de multă lume încât era greu să vezi pe îndelete fotografiile lui Matei Buță, să citești explicația și să te gândești cât de multe știi tu, de fapt, despre respectiva personalitate.

Sunt cadre căutate, gândite, măsurate, construite astfel încât să exprime cât mai bine frumusețea interioară a unor oameni. Nimic nu este întâmplător aici, totul are o valoare simbolică, fiecare cadru este încărcat cu greutate. Solomon Marcus este în fața unei table pline cu ecuații. Cosmin Bumbuț e cu aparatul în mână și gluga hanoracului pe cap. Dumitru Prunariu e într-un peisaj aparent selenar, cu o mașină. Crina Coco Popescu și-a lăsat coarda și colțarii și s-a îmbrăcat în rochie de seară. Familia Regală e într-o ipostază clasică și elegantă.

Prima fotografie din proiect a fost cu Crina Coco Popescu la Vârful Omu. Fotografiile nu surprind, dar emoționează tocmai prin faptul că raportarea la ce știi că a făcut omul respectiv este directă. “Gândurile ajung să marcheze chipul și să reflecte bogăția sa intrinsecă” spunea Solomon Marcus și acest lucru este atât de vizibil când privești fotografiilor unui alt român frumos, Matei Buță.

„Fotografia este un instrument de prezentare și reprezentare umană. Aceasta este premisa de la care am plecat în realizarea proiectului. Miza este aceea de prezentare a unor personalități contemporane în portrete identitare care să-i surprindă în mediul lor de excelență, cadrul captând elemente definitorii din biografia fiecăruia în speranța că, vizualizând aceste fotografii, ne va fi mai ușor să ni-i (re)amintim.”, susține fotograful Matei Buță.

Bineînțeles că acolo ar mai fi putut fi mulți alți români frumoși. Mi-a părut rău să văd foarte puțini din zona literelor (Dan C. Mihăilescu, Lucian Boia) dar, până la urmă, și selecția celor fotografiați tot din actul artistic face parte.

Cum nu sunt în măsură să apreciez calitatea fotografiilor mai departe de “îmi place”, vă recomand să mergeți să vedeți fotografiile, ele sunt acolo pentru a ne aminti că lucrurile frumoase se fac cu pasiune și perseverență. Până pe 19 ianuarie, expoziția e la Cărturești apoi, din câte am înțeles, se va plimba apoi prin București și prin țară și se va materializa și într-un album.

credit: Matei BUȚĂ, Crina Coco Popescu / Români Frumoși

Crina Coco Popescu – are 18 ani… Sportiva Anului 2009, 2010 şi 2011, la categoria alpinism de altitudine. Are în palmares 7 recorduri mondiale de vârstă şi două europene. Este Maestră a Sportului de la vârsta de 14 ani. Este prima alpinistă din lume care încheie Circuitul Seven Volcanoes al celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent şi singura alpinistă din lume în echipă, care a făcut premieră pe Mt. Sidley – Antarctica. Este iniţiatoarea proiectului 7 Munti din Grădina Carpaţilor, a cărui intenţie este mobilizarea acelor oameni dornici să descopere destinaţii noi şi autentice şi, în acelaşi timp, să se descopere pe sine, dovedindu-şi că sunt în stare să urce şi să se bucure de ascensiunea celor şapte munţi. Circuitul cuprinde masivele muntoase Bucegi, Făgăraş, Retezat, Metaliferi, Rodnei, Ceahlău şi Piatra Craiului.

credit: Matei BUȚĂ, Dumitru Dorin Prunariu / Români Frumoși

Dumitru Dorin Prunariu, născut în Brașov, este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general maior (cu 2 stele) în rezervă. Avea 17 ani când a dobândit premiul republican la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus”. La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii; de atunci numărul cosmonauților a crescut la peste 450. În anul 1984 a fost decorat cu Medalia de aur “Hermann Oberth” a Societății germane de rachete “Hermann Oberth – Wernher von Braun”. În anul 1985 a fost unul din membrii fondatori ai Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE) din care fac parte în momentul de față peste 270 de astronauți și cosmonauți din 30 de țări.

credit: Matei BUȚĂ, Gigi Căciuleanu / Români Frumoși

Gigi Caciuleanu, zburătorul, geniul baletului românesc, născut la București este absolvent al Şcolii Naţionale de Coregrafie. Devenirea balerinului şi apoi a coregrafului Gigi Căciuleanu stau sub semnul a două mari stele ale dansului secolului XX: Miriam Răducanu şi Pina Bausch. S-a format în România sub îndrumarea lui Miriam Răducanu apoi și-a perfecţionat tehnica la Teatrul Balşoi din Moscova. A intrat în faimoasa companie de dans contemporan, Folkwang Ballet, condusă de Pina Bausch. În 1973 s-a stabilit în Franţa, este fondator al Teatrului coregrafic din Nancy – Compania Gigi Caciuleanu, este Cavaler al Artelor şi al Literelor (1984), iar de mai bine de 10 ani conduce Compania Naţională de Balet din Santiago de Chile, “El Banch”. Are peste 250 de coregrafii la activ, ultima din ele fiind spectacolul D’ale noastre, prezentat toamna trecută pe scena Teatrului Naţional, un omagiu adus lui Ion Luca Caragiale.

Foto thumb: credit: Matei Buță, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț  / Români frumoși

 

Galeria de valori:

Anamaria Marinca
Christian Mititelu
Crina Coco Popescu
Cornel Sitar
Cosmin Bumbuț
Cristian Mandeal
Dan C. Mihăilescu
Dan Mircea Enescu
Dumitru Prunariu
Gigi Căciuleanu
Ileana Hotopilă
Ioana Avădani
Ion Barbu
Ion Bruckner
Lucian Boia
Marina Chirca
Nicolae Bordașiu
Nicu Covaci
Oana Pellea
Petru Moga
Radu Deac
Echipa Națională Spadă Feminin
Solomon Marcus
Ștefan Câlția
Stere Gulea
Victor Rebengiuc & Mariana Mihuț
Victoria Berbecaru
Vlad Simionescu şi Raluca Buzdugan
M.S. Regele Mihai și Regina Ana

Închei cu o întrebare: voi pe cine ați mai fi văzut în galeria românilor frumoși?

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *