Cine a făcut asta merită o statuie din hartie! 🙂 În Edinburgh trăieşte un artist (sau mai mulţi) pentru care arta înseamnă hârtie, mister şi poveste. Ce-a făcut? A lăsat sculpturi minunate din hârtie în bibliotecile oraşului!

Prima a apărut în martie la Scottish Poetry Library. Era un “poetree” lăsat pe o masă din bibliotecă, însoţit de un mesaj. Alături de el, într-un ou de hârtie, cuvintele amestecate din poezia “A Trace of Wings” de Edwin Morgan.

It started with your name @byleaveswelive and became a tree.…
… We know that a library is so much more than a building full of books… a book is so much more than pages full of words.…
This is for you in support of libraries, books, words, ideas….. a gesture (poetic maybe?)

Şi au continuat să apară. Următoarea sculptură a fost găsită la National Library of Scotland – un gramofon şi un coşciug, cu mesajul:

For @natlibscot – A gift in support of libraries, books, words, ideas….. (& against their exit)

Următoarea a fost un cinema la Filmhouse. Cumva, unele dintre ele (şi aceasta) au legătură cu cărţile scriitorului scoţian Ian Rankin.

For @filmhouse – a gift – In support of Libraries, Books, Words, Ideas … & All things *magic*

Artistul misterios nu s-a oprit aici. La Scottish Storytelling Center a poposit un dragon în fereastră.

For @scotstorycenter – A gift in support of libraries, books, works, ideas….. Once upon a time there was a book and in the book was a nest and in the nest was an egg and in the egg was a dragon and in the dragon was a story…..

Două la un festival de literatură din Edinburgh.

Ultima a apărut la sfârşitul lui august tot într-o bibliotecă.

Sculpturile sunt minunate, minuţios realizate iar misterul lor te lasă fără cuvinte. Este ceva atât de frumos în a lăsa nişte lucrări artistice atât de delicate, cu un mesaj atât de puternic, anonim în bibliotecile oraşului încât sunt sigură că persoana care le-a realizat iubeşte necondiţionat cărţile.

Găsiţi aici mai multe informaţii despre ele, unde au apărut articole, ce au spus cei care le-au văzut pentru prima oară şi presupoziţiile legate de aceastea.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


4 comentarii
  1. irina

    subscriu! iar faptul ca autorul nu-si revendica dreptul de… autor ma face sa spun fericita: asta da arta!

    Reply
  2. Pingback: La Gaudeamus, vineri « Bookaholic

  3. Pingback: Scoția – sculpturi din cărți anonime, finalul poveștii « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *