Sigur, am mai discutat despre cât de mult ne plac scriitorii. Și ce plăcere deosebită avem de a ne băga nasul în tot ceea ce ține de viața și opera unui autor.

Totuși eu nu am înțeles niciodată mania unora de a colecționa semnăturile unor persoane publice, celebre și tot tacâmul. La o adică, invoc utilitatea: la ce-ți folosește un autograf identic cu altele (sute, mii, milioane)?

Probabil că singurul lucru care contează pentru tine, ca fan, este experiența întâlnirii omului de care-ți place – pentru noi, un scriitor sau altul. Mă gândesc câte emoții aș fi avut să stau față în față cu Anais Nin, de exemplu, să îi văd stiloul care alunecă pe foaie și literele care se unesc pentru a forma numele ei. Însă, fără o dedicație nominală, pentru mine, personal, semnătura respectivă nu ar fi fost mare lucru cred.

Dar am văzut, pe diverse site-uri, că se vând destul de scump cărțile cu autograf și am rămas pe gânduri: de ce ai investi o sumă măricică de bani pentru a achiziționa un volum semnat, să zicem, ”Pentru Gigel, cu drag”? Nu am găsit răspuns, poate mă lămuriți voi.

Altfel, și eu merg cuminte cu exemplarul meu la o lansare sau alta și rog scriitorii care mi-au plăcut, pe care-i admir, să-mi semneze cartea. Dar întotdeauna aceștia îmi scriu ceva personal și acest lucru, împreună cu experiența întâlnirii lor, vor fi amintiri neprețuite în viitor.

Dileme, dileme … Haideți să le lăsăm deoparte și să privim 20 de semnături ale unora dintre cei mai cunoscuți scriitori, pentru amuzament, dar și pentru a ne domoli curiozitatea (căci altfel cum am mai putea vedea sau ”lua” autograful lui Hermann Hesse, de exemplu?).

De la scris tremurat pâna la cel stăpânit, de la caligrafie până la măzgălitură, de la inteligibil până la nerecunoscut numele, de la autori de jurnale erotice sau utopii până la cei de SF sau de cărți comerciale, toate autografele sunt faine. După ce le vizionați, aștept părerile voastre în comentarii :).

 

poe

Edgar Allan Poe

philip roth

Philip Roth

john steinbeck

John Steinbeck

hunter s thompson

Hunter S. Thompson

tolkien

J.R.R. Tolkien

samuel clemens2

Samuel Clemens – numele real al lui Mark Twain

mark twain

Mark Twain

Truman Capote

Truman Capote

Maya Angelou

Maya Angelou

Isaac Asimov

Isaac Asimov

Ray bradbury

Ray Bradbury

Sandra Brown

Sandra Brown

John cheever

John Cheever

agatha christie

Agatha Christie

John fowles

John Fowles

Arthur miller

Arthur Miller

Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez

aldous huxley

Aldous Huxley

herman hesse

Hermann Hesse

william golding

William Golding

anais nin

Anais Nin

Sursă: purplehousepress.com

2 comentarii
    1. Eli Bădică Post author

      Foarte fain! Ziceam că nu mi se par ok cele fără o minimă dedicație (”Pentru Loredana”, de exemplu)- pentru că ar fi doar o semnătură, pot să-i dau copy paste dacă insist să am una pe prima pagină. Sau cele pe care colecționarii le achiziționează pe sume enorm de mari, chiar dacă au dedicații pentru altcineva. Dar este doar părerea mea :).

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *