Pe Long-Bin Chen, artistul de origine taiwaneză care realizează sculpturi în cărţi absolut uimitoare vi l-am prezentat cu mai mult timp în urmă. Astăzi vi-l readuc în atenţie cu una dintre cele mai recente isprăvi artistice ale sale, o lucrare plasată în holul bibliotecii din cadrul Colegiului din Charleston, S.U.A. Această instalaţie de mari dimensiuni, la realizarea căreia s-au folosit aproximativ 2 000 de cărţi poartă denumirea Set in Stone şi întruchipează o grădină zen.

Colectarea cărţilor, făcută în câteva săptămîni cu ajutorul comunităţii, a fost primul pas al procesului. După curăţarea lor de praf, a urmat sortarea pe mărimi şi prinderea cărţilor cu ajutorul cuielor şi tijelor de bambus, care să asigure stabilitatea stivelor ce urmau a fi sculptate. Când totul a fost astfel pregătit, Long-Bin Chen şi-a pus în funcţiune talentul şi polizorul unghiular, una dintre uneltele sale magice, cu care a transformat teancurilor de cărţi în ceea ce şi-a propus.

Şi de această dată, Chen a încercat să creeze o fuziune între arta occidentală şi stilul de viaţă oriental. Toate cărţile folosite – materialele sale de lucru – aparţin culturii vestice, în timp ce rezultatul, o grădină liniştită destinată meditaţiei este un produs ce ţine de cultura Estului. Bine şlefuite şi frumos finisate, stivele de cărţi au luat forma elementelor naturii regăsite într-o astfel de grădină: bolovani, o alee pietruită, cioturi de copac. Întregul ansamblu este aşezat pe un covor din iarbă din hârtie şi este încercuit de un rând de cărţi. Scena astfel creată, minimalistă şi relaxantă, va fi expusă în holul bibliotecii Addlestone până în luna octombrie a acestui an.

sursa: halsey.cofc.edu

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *