Fac ce fac şi revin la Alice in Wonderland, iar motivul îl constituie faptul că, pe lângă frumuseţea ei, povestea reprezintă şi o nesecată sursă de inspiraţie pentru multe alte lucruri interesante. Mereu se găseşte cineva talentat care să creeze bijuterii, accesorii, haine, genţi sau diverse forme de artă plecând de la peripeţiile lui Alice. Unii chiar aleg tema cărţii lui Lewis Carroll pentru petreceri, fie ele pentru copii sau de nuntă, aşa cum v-am arătat în câteva ocazii. Şi cum eu îmi doresc să vă prezint mereu cele mai reuşite creaţii care au legătură într-un fel sau altul cu o carte, iată astăzi nişte ilustraţii deosebit de interesante create pentru a exprima vizual povestea din Ţara minunilor.

Sunt sigură că vă amintiţi de cărţile ce dovedeau, dacă mai era nevoie, universalitatea scrierii lui Carroll, căci ele ofereau reinterpretări adaptate culturii aborigene şi celei de pe continentul african. De data aceasta, vom vedea nişte ilustraţii ce poartă amprenta culturii indiene. Surpriza plăcută vine din partea lui Poonam Mistry, o tânără ilustratoare stabilită în Marea Britanie. De obicei desenează de mână, dar realizează şi serigrafii şi mărturiseşte că a căpătat interes pentru gravură în lemn şi ceramică şi-şi doreşte ca în viitorul apropiat să se aventureze şi în aceste domenii.

Este interesată de cultura şi modelele de pretutindeni, dar a crescut înconjurată de elemente din cultura indiană, aşa că, vom vedea în desenele ei influenţe ale artei din această ţară. Şi în desenele pe care le-a făcut pentru cartea lui Lewis Carroll se pot observa cu uşurinţă aceste influenţe. Deşi sunt în alb-negru, bogăţia ornamentelor, tiparele folosite şi talentul lui Poonam în aranjarea tuturor elementelor reuşesc să imprime imaginilor un aspect psihedelic, deseori întâlnit atunci când vine vorba de fabuloasele aventuri din Ţara minunilor. Cu siguranţă aceste imagini ne incită imaginaţia, ne trezesc interesul şi curiozitatea de a privi atent, în căutarea unor detalii care poate la prima vedere ne scapă. Modelele folosite sunt extraordinar de frumoase, cu un aspect uşor stilizat şi crează un joc de imagini cu adevărat hipnotic. Alice aduce cu o mică prinţesă indiană sau o păpuşă, pisica de Cheshire pare atât de sofisticată, iar scena întâlnirii la un ceai dintre Pălărierul nebun şi Iepurele alb e de-a dreptul fascinantă.

Şi iată cum o lume în alb-negru nu e nici pe departe anostă, căci talentata Poonam Mistry a reuşit să o facă surprinzător de vie şi incitantă.

Alice-book-cover

PoonamMistry_06

PoonamMistry_03

PoonamMistry_02

PoonamMistry_05

PoonamMistry_04

PoonamMistry_07

alice and flamingo double page copy

Sursa: cizgilimasallar.blogspot.ca

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *