definitia scriitoarei J.K. Rowling

Suntem primii care să susţină că există dependență de cărţi şi o sprijinim până în pânzele albe. Dar cum se corelează aceasta cu fidelitatea cititorilor față de un scriitor?

În urmă cu o săptămână, autoarea care i-a dat viaţa pe hârtie lui Harry Potter, J.K. Rowling, a anunţat oficial, spre deliciul şi bucuria fanilor/dependenţilor, că în toamna acestui an va lansa o carte nouă, prima cu care scriitoarea britanică targeteaza publicul adult. Riscă ceva J.K. Rowling prin această schimbare dramatică? Îşi va pierde din cititori? Cât de mare va rămâne entuziasmul fanilor ei după 27 septembrie, când “The Casual Vacancy” va vedea lumina tiparului?

Romanul nu este tocmai o noutate. Scriitoarea a anunţat demult că plănuieşte să scrie o carte pentru adulţi. De o săptămână, însă, am aflat care vor fi titlul şi subiectul.

“The Casual Vacancy” se recomandă anticipat a fi o “comedie neagră” (oare va fi presărată cu acel inconfundabil umor sarcastic britanic?), a cărei acţiune are loc într-un orăşel idilic şi liniştit numit Pagford. Intriga demarează în momentul în care un anume Barry Fairweather este demis din consiliulul parohial, stimulent care trage după sine numeroase controverse la nivelul micii societăţi. Astfel, se iscă o luptă social-politică de care orăşelul fictiv este străin. În efortul de a-l înlocui pe Fairweather, în Pagford se dezlănţuie pasiuni, duplicităţi, rivalităţi şi tot soiul de evenimente neprevăzute, pe care noua editură a lui Rowling, Little, Brown & Co. le anunţă ca fiind cel puţin savuroase şi demne de aşteptarea fanilor ei.

Subiectul noului roman marca J.K. Rowling a ridicat (pe bună dreptate) câteva sprâncene în lumea literară. Miza cărţii, ce va fi oficial lansată la sfârşitul lui septembrie, este departe de orice prerogativ ante-stabilit de Harry Potter şi lumea lui fantezistă. De altfel, nişa pe care se (re?)lansează autoarea britanică nu este pe deplin exploatată în literatură, cu atât mai mult cu cât a înşelat aşteptările speculanţilor, care prevedeau că Rowling va scrie o carte poliţistă.

Dar oare va reuşi scriitoarea să se ridice la succesul comercial pe care l-a avut ani în şir cu seria Harry Potter? Aceasta este întrebarea pe care publiciştii şi librăriile din lume şi-o pun. Cu toţii speră să da, inclusiv Rowling (care şi-a pus speranţele ca tranziţia de la un stil literar la altul să se producă cât mai lin), însă riscul este mare, prea mare ca aşteptările să fie atinse în proporţie de 100%.

În aşteptarea romanului pe care mulţi îl prezic a fi senzaţia publicistică a anului, noi ne menţinem scepticismul dar şi curiozitatea în frâu. În mai puţin de jumătate de an vom putea discuta concret. Până atunci, voi ce aşteptări aveţi de la “The Casual Vacancy” a lui J.K. Rowling?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *