Vă amintiți probabil de volumul Ce poți face cu două cuvinte, coordonat de Liviu Papadima, despre care vorbeam mai la începutul acestui an. Proiect ambițios de susținere a lecturii în rândul celor cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani al celor de la Editura Arthur, colecția „Cărțile mele” s-a îmbogățit cu un nou volum, Ce poți face cu două cuvinte – juniorii.

După cum vă puteți da seama și din titlu, volumul este scris și ilustrat de copii. Este vorba de textele câștigătorilor concursului Locuiește în poveste, copii care au fost în tabără de creație în luna august, la Moeciu, împreună cu Liviu Papadima, Florentina Sâmihăian, Ioana Nicolaie, Simona Popescu, Adina Popescu și Laura Grünberg. Desigur, și de cei 10 ilustratori care au transformat această carte într-o bucurie nu numai textuală, ci și vizuală.

Ilustrația de pe copertă este semnată de Iasmina Răceanu, o fetiță de doar 14 ani, pe care cei mai mulți dintre voi o știți deja de pe 1 decembrie, când unul dintre desenele sale a devenit doodle-ul afișat pe pagina Google.

Textele din volum sunt semnate de 20 de autori cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani selectați de juriul concursului Locuiește în poveste, format din Liviu Papadima, Florentina Sâmihăian, Simona Popescu și Ioana Nicolaie din mai mult de 1 000 de texte primite la redacție de membrii Editurii Arthur, cel de-al 21-lea scriitor fiind preferatul membrilor comunității de lectură eucitesc.ro.

Scriitori: Larisa Tufeanu, Teodora Vaman, Matei Bumbuţ, Maria Nicolae, Ştefana Fusaru, Ana Octavia Georoceanu, Alexandru Nicolaie, Maria Ioana Oană, Antonia Maria Ilieş, Laurian David Pop, Anda Papiţă, Horia Andrei Muraru, Bianca Raicu, Ioana Drogeanu, Luca Olteanu, Ioana Maftei, Ştefan Alexandru Toader, Tania Berbecea, Ana Constantinescu, Ioana Cojocariu, George Stoia.

Ilustratori: Eliza Culca, Diana Dragomir, Denisa Ştefana Medan, Alexandra Minea, Ioana Miu, Oana Nedelcu, Iasmina Răceanu, Carla Maria Rusu, Bianca Şoica, Maria Ecaterina Târnavschi.

Singurul element care îi dă omogenitate acestui volum este respectarea aceleiași teme pe care au abordat-o și scriitorii consacrați în volumul Ce poți face cu două cuvinte. În afară de acest element, fiecare scriitor și-a lăsat imaginația să zburde pornind de la perechea sa de cuvinte.

Unele texte sunt de o sensibilitate remarcabilă, cum ar fi povestea papagalului Ioanei Cojocariu sau a motanului Rossini din textul Ioanei Drogeanu, altele sunt copilăroase și amuzante, cum ar fi rugămintea către Moș Ene de a nu mai face discriminări din textul lui Laurian David Pop sau aventurile semnelor de punctuație imaginate de Antonia Maria Ilieș, unele sunt pline de umor, cum ar fi povestea lui Billy Bob Gonzales și a vacii sale imaginare, scrisă de Matei Bumbuț, iar altele sunt reale manifeste pentru proza absurdului, cum ar fi povestea Marelui inventator, de Luca Olteanu, sau a ariciului Larisei Tufeanu.

Ce au în comun toate textele reunite în volumul scriitorilor juniori este însă imaginația debordantă care i-ar putea face să fie invidioși chiar și pe scriitorii consacrați, bucuria de a scrie fără a te gândi la reacțiile cititorilor și plăcerea de a te lăsa pradă cuvintelor. Există și texte atât de bine scrise, cum ar fi cel al Anei Constantinescu, încât un cititor care nu ar ști că se află în fața unor creații ale unor copii ar putea spune că tocmai a descoperit o nouă valoare a literaturii române contemporane.

Pentru că stângăciile de exprimare sunt totuși mărci stilistice în acest caz, redactorul volumului nu a intervenit pentru a le modifica, ele fiind unul dintre elementele care dau culoare locală acestui volum. De asemenea, și unele desene au probleme de perspectivă sau de contur, însă forța cea mare a cărții acesteia stă în trăirea autentică de care cei 31 de copii dau dovadă cu prisosință. Tocmai de aceea nu le-aș recomanda această lectură doar copiilor, ci și adulților.

Pentru cei care au vârste similare cu ale autorilor și ilustratorilor din carte, volumul Ce poți face cu două cuvinte – juniorii este o pledoarie pentru creativitate. Pe de altă parte, acesta este și scopul proiectului, de a stimula nu numai lectura, ci și dorința de a se exprima în scris a copiilor. Pentru adulți, însă, cartea este o pledoarie pentru autenticitate, bucurie și plăcere pură de a scrie și de a desena, lucruri pe care le uităm adesea din pricina lipsei de timp. Vă recomand să vă faceți acest cadou de sărbători de a trăi din toată inima plăcerea de a citi și de a scrie pe care acest volum v-o va transmite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *