Audiobook-urile au ceva din poveștile de altădată. N-o fi vocea caldă a bunicii care îți spune o poveste după ce ți-a dat lapte cu miere și scorțișoară, dar sunt o alternativă bună pentru atunci când nu putem citi cu ochii noștri. Mi-e imposibil să le ascult oricum și oriunde, cum fac cu muzica.

Nu pot merge pe stradă și în căști să-mi sune un text greu – îmi e imposibil să mă concentrez. În schimb, funcționează foarte bine în mașină, în mijloacele de transport în comun sau când fac ceva prin casă care nu-mi solicită atenție și las povestea să curgă pe fundal. Cu poeziile e altceva – poți băga în player câteva poeme, dai shuffle, și ai, din când în când surpriza, ca între câteva melodii să asculți o poezie. E o senzație faină care-ți face ziua mai frumoasă. Tocmai de aceea, am săpat un pic pe net pentru surse de audiobooks română gratuite. În română n-am găsit prea multe, în schimb în engleză sunt o grămadă.

Project Gutenberg – o sursă inepuizabilă de cărți electronice gratuite, iată că are și o secțiune bine aprovizionată de cărți audio, atât în lectura propriu zisă a cuiva, cât și cu vocea generată pe calculator.

Librivox – este un site pentru audiobook-uri gratuite. Găsiți mai mult clasici și o idee simpatică a lor este implicarea comunității – poți trimite o înregistrare cu tine citind o carte și gata, ai ajutat la nașterea unui audiobook (e foarte simplu să-ți instalezi direc și aplicația din Google play).

Lit2Go – o colecție mare de povești și poeme în format MP3, care vin atât cu informații despre autor și gen literar, dar și cu textul propriu zis.

Librophile – pe lângă e-book-uri, site-ul are și o secțiune bunicică de audioboks gratis, unde găsiți de la Jane Austen la H.G. Wells.

Books should be free – unul dintre cele mai bine organizate și updatate site-uri pe care am intrat, cu foarte multe genuri, de la ficțiune istorică, politică, filosofie până la poezie sau cărți pentru copii.

Open Culture – nu sunt practic pe site, dar Open Culture linkează către 550 free audiobooks în diverse formate, cum ar fi iTunes sau mp3.

Learn out loud – foarte, foarte multe titluri în secțiunea gratuită, atât audio cât și video, împărțite clar pe categorii și subcategorii.

Free audiobooks – este de fapt o aplicație pe care o puteți lua din iTunes cu 0.99 dolari și astfel aveți acces la o colecție mare de adubiobook-uri fără alte costuri suplimentare.

Ascultați audiobook-uri? De unde le luați? Noi zicem că sunt o alternativă bună la radio-ul din mașină (mai ales că s-a închis, sperăm pentru puțin timp, Guerrilla), perfecte pentru când mergi cu trenul sau autobuzul sau pentru orice moment când vrei să stai pur și simplu și să asculți o poveste. În special, ne interesează unde găsiți audiobooks română gratuite, aici ne cam lipsesc.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


10 comentarii
 1. Jen

  Eu am gasit cateva podcasturi misto care au povestiri (SF/F/H) citite de oameni care chiar se pricep: EscapePod (SF), Pseudopod (horror) si PodCastle (fantasy).

  Reply
 2. Pingback: Unde găsim audiobook-uri gratuite | Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării

 3. i.d.hares

  http://www.teatrale.nobody.ro Nu e tocmai audiobook, dar se poate asculta dramaturgie organizata pe literaturi din diferite tari si genuri (comedie, drama, teatru politist, teatru pt copii). si pe eteatru.ro.
  Multumesc pentru celelalte sugestii!

  Reply
 4. Squishy Eli

  eu am ascultat multe carti de pe librivox la lucru, best thing ever! 😀 bine de stiut si alte siteuri, thanks! 😀

  Reply
 5. Pingback: Mit şi adevăr despre audiobooks – cărţi audio

 6. Virgil

  Buna ziua , as incepe si eu sa ascult audiobook-uri….ideea mi se pare superok…..am o nelamurire insa:.pot sa transfer aceste audiobook-uri pe un stick si sa le ascult in masina ???
  Multumesc…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *