Dacă ieri am vorbit despre tablete şi e-book readere, azi o să completăm informaţia cu o listă de site-uri de unde puteţi face rost de cărţi electronice, cărți pdf gratis, fie pentru download gratuit, fie pentru cititul online.

Să începem cu cărţile electronice în limba română, cu precizarea că stăm tare prost la capitolul ăsta şi dacă mai ştiti şi voi alte resurse, am fi tare bucuroşi să le aflăm:

Virtualitera are o colecţie foarte eclectică de titluri, şi beletristică, şi literatură, şi autori români, şi străini, atât în română, cât şi în alte limbi. Nu pare prea actualizat.

7arts este o colecţie personală de clasici ai literaturii române şi universale, autori conremporani, autori pentru copii şi autorii copilăriei noastre (Dumas, Constantin Chiriţă, Teodoreanu, Twain, Delavrancea, Sven Hassel).

Liternet are multe cărţi, şi în română, şi în alte limbi europene, în format pdf.

Şi Polirom are o secţiune de bibliotecă online pe site, dar e sărăcuţă şi nu are titluri care să te reţină prea mult acolo.

Alte resurse:

Cărţi AZ
Cărţi bune gratis
Bibliornet, bibliotecă virtuală românească

 

Lista de cărţi electronice în limba engleză este, evident, mult mai mare:

The Internet Archive, unde poţi găsi atât texte (cărţi), cât şi film audio sau software. Secţiunea de cărţi este foarte bogată, trebuie doar să te prinzi cum să sapi prin ea. O mare bulina albă pentru faptul că cele mai multe dintre cărţi sunt disponibile în diverse formate (pdf, epub, mobi, txt, samd).

Are titluri ceva mai vechi, dar clasice; spre exemplu în secţíunea cărţí interzise am găsit pe James Joyce, Kipling, DH Lawrence, EM Forster, Henry James, Voltaire sau chiar Shakespeare.

The Online Library of Liberty – şi aici găseşti tot clasici, tot în diverse formate. Pe lângă literatură, mai ai la dispoziţie lucrări din economie, drept, artă, istorie, muzică, filosofie, ştiinţe politice, sociologie.

Open Library se laudă cu peste un milion de titluri. Cărţile se pot citi online sau descărca în format pdf, txt, mobi, epub sau trimise direct pe Kindle.

Scribd, care se mândreşte a fi cea mai mare bibliotecă online, este într-adevăr visul oricărui şoarec de bibliotecă digitală. Atenţie, poţi citi gratuit online, dar ca să descarci, trebuie să plăteşti o mică taxă – 5$ / zi sau 9$/ lună sau 59$ / an. Mai există o variantă – contribuie frecvent cu cărţi (adică uploadează-le tu) şi vei primi acces gratuit.

Găseşti acolo o groază de titluri, inclusiv în limba română, dar e şi multă umplutură.

Gutenberg.org probabil nu mai are nevoie de nici o prezentare, dar nu îl lăsăm deoparte. Are vreo 40.000 de titluri în formatele html, pdf, mobi, epub, txt.

Biblioteca online a Universităţii din Adelaide pentru clasici, ca şi Biblioteca Universităţii din Pennsylvania, care se mândreşte cu peste un milion de titluri.

Ţi s-a luat de clasicii din ultimele 2 secole? Ce zici de ceva literatură „undeground” sau ezoterică? Pe Sacred Texts găseşti de la I Ching la Necronomicon, de la texte ale indienilor nord-americani la mituri şi legende bantu, texte tantra sau wicca.

Free ebooks – găseşti acolo tot soiul de titluri, din zeci de domenii de interes, nu doar literatură, la dispoziţie în diferite formate. Atenţie, cere cont.

Full books oferă într-adevăr full books, dar pentru citit online (structurate pe părţi şi capitole) şi formatate foarte neprietenos.

Pentru beletristică, dar şi pentru literatură de specialitate sau pentru scopuri didactice (ghiduri, albume, enciclopediii), să faceţi o oprire şi la Bartleby.

Alte surse de cărți pdf și cărți electronice gratuite:

Free eBooks: Collections de la Amazon (titluri populare dinainte de 1923)
Readprint.com – pentru citit online.
Many Books
Book Bot
eBooks Bay
cărţi gratuite pentru Nook de la Barnes & Noble
– cărţi gratuite pentru Kindle – Free Kindle Books
Memoware – pdf, doc, mobipocket, palmreader
Librivox
Bibliomania
Free Book Spot
Get Free Books
Online Free Books
Planet ebook
Book Boon
– cărţi de programare şi IT – 4ebooks, Free Tech Books, Free Computer Books, Online Programming Books,

Foarte util este şi motorul de căutare de pdf-uri pdfs-free.com.

Ultimul, dar nu şi cel din urmă, ba chiar într-o vreme unul dintre cele mai populare şi populate site-uri de cărţi electronice – Gigapedia, închis din cauza acuzaţiilor de încălcare de drepturi de autor în 2012. Dar internetul e plin de păsări phoenix. Gigapedia a murit, traiască Libray.nu.

Două-trei linkuri şi pentru cărţi electronice în franceză, poate interesează pe cineva.

Bibliotheq
Livres pour tous
Ebooks Gratuits
Livres numeriques gratuits

Pffff… gata. Gata cu lista noastră, dar voi mai ştiţi şi altele? Unde găsim cărți pdf gratuite, de exemplu?

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


35 comentarii
  1. Anca

    Pe site-ul http://www.lecturadigitala.ro am găsit peste 100 de cărți digitale gratuite, scrise de marii noștri clasici români și opere clasice semnate de autori străini.

    Contra-cost poți achiziționa și o colecție interesantă de cărți în format digital scrise de scriitori români.
    Cărțile sunt disponibile în format ePub și Kindle.
    Trebuie să aveți cont să le puteți descărca.
    Am văzut că săptămânal apar noi cărți gratuite.

    Reply
  2. neagu radu

    buna ziua,…unde gasesc cartea Calauza Ratacitilot ,de M Maimonide daca ma poate ajuta cineva….multumesc anticipat

    Reply
  3. Delia Dumitru

    Buna,
    Unde pot gasi si eu
    “Darul psihoterapiei” a lui Yalom?
    Sau echivalentul in engleza?

    Reply
  4. Prylar Sonia

    La Multi Ani! Nu este prima data cand accesez site-ul dumneavoastra, de data aceasta am decis sa va multumesc pentru recomandarea referitoare la Sacred Texts, si nu numai va doresc mult succes in activitate si multe impliniri, toate cele bune!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *