E sfârşitul verii, dar teatrele sunt încă în vacanţă, cu mici excepţii, aşa că m-am gândit să stau de vorbă cu câţiva actori nu despre spectacolele lor, ci despre ce îi pasionează în domeniul cărţii. Am descoperit cu încântare că în rândul actorilor există cititori pasionaţi nu numai din literatură universală, ci şi din cea română contemporană.

 

Victor Rebengiuc: Marin Preda a fost unul dintre actorii mei preferaţi, la fel Augustin Buzura, pe care l-am citit cu plăcere înainte de ’89. Dintre poeţi, Arghezi, Blaga, Botta, care mi-a şi fost un bun prieten, l-am îndrăgit ca om şi l-am admirat ca pe un dumnezeu ca actor, din punctul meu de vedere a fost un actor genial. Am citit mult, mi-a plăcut să citesc, dar acum chiar nu mai am timp.

Nicoleta Lefter: Sunt mulţi care îmi plac şi, cu toate astea, nu prea recitesc o carte deja savurată de frică să nu mă dezamăgească, dar şi pentru că sunt avidă de noi poveşti. Cel mai mult îmi plac Jean Cocteau, Roland Barthes, Amos Oz, M. Blecher, William Golding, Nabokov. Îmi place şi poezia mult… şi citesc mult teatru, meseria e de vină!

Cornel Scripcaru: Jocul cu mărgele de sticlă

Ana Ioana Macaria: Norman Mailer, Cei goi şi cei morţi. L-am citit într-o perioadă în care am văzut şi Procesul de la Nürenberg şi am descoperit ce natură criminală zace în oameni şi că responsabilitatea nu e a unuia, ci a tuturor.

Vlad Logigan: Doi ruşi şi-un englez: Dostoievski, Stanislavski, Shakespeare.

Andreea Bibiri: Pentru că sunt la un masterat de istoria artei, acum citesc cărţi din acest domeniu, dar o carte din copilăria mea, la care m-am tot gândit şi pe care aş vrea s-o regăsesc pentru a o reciti este Golem a lui Gustav Meyrink.

Marius Chivu: Che Guevara – mă gândeam odată să şi fac un one-man show, apoi – ştiu că o să râdeţi – Constituţia României, nu glumesc, mi se pare foarte amuzantă, sunt sigur că ar ieşi un stand-up foarte bun, lucrez la el, şi ar mai fi Jurnalul lui Dracula.

 

Şerban Pavlu: Nouă povestiri de J.D. Salinger, cea mai frecventă lectură a mea, cred că o dată la trei ani o recitesc. Dar autorul care m-a marcat în mod decisiv a fost Dostoievski, pe care l-am citit în timpul facultăţii, iar acum citesc literatură română, vreau să recuperez în această zonă: Pupa russa, Cruciada copiilor a Florinei Ilis şi un roman absolut senzaţional pe care îl citesc chiar acum, Rădăcina de bucsau al lui O. Nimigean.

Alexandra Murăruş: Cartea mea preferată este Magicianul de Fowles şi îmi place în principiu cam tot a scris el. De asemenea, sunt foarte mare fan Marin Preda şi o carte care mi-a plăcut enorm a fost Cartea şoaptelor a lui Vosganian.

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *