
Ziua de azi este celebrată în lume ca ziua William Shakespeare, având în vedere că data de 23 aprilie a fost considerată atât ziua naşterii sale, în 1564 (deşi se pare că adevărata dată a naşterii lui rămâne un mister), cât şi cea a morţii survenite în 1616.
Nu cred că Shakespeare ar mai avea nevoie de vreo prezentare: e studiat în şcolile de pretutindeni şi a devenit cunoscut pe tot cuprinsul globului. Acest lucru a fost posibil graţie traducerilor multiple pe care scrierile sale le-au cunoscut, precum şi a reprezentaţiilor de teatru, căci piesele sale au fost puse în scenă de-a lungul timpului mai mult ca ale oricărui alt dramaturg. Una dintre cele mai frumoase caracterizări ale sale aparţine unui mare actor, Sir Laurence Olivier, care a spus despre Shakespeare că ar fi “the nearest thing in incarnation to the eye of God“.
Spre deosebire de soarta altor mari scriitori, Shakespeare a cunoscut faima încă din timpul vieţii sale. Şi-a pus sclipirea sa de geniu pe 37 de piese şi 154 de sonete, cucerind şi bucurând deopotrivă oamenii de rând şi feţele regale. A inventat şi introdus în limba engleză aproape 3000 de cuvinte şi expresii, multe dintre ele fiind folosite în vorbirea actuală. A dat dovadă de spirit întreprinzător şi şi-a echilibrat balanţa dintre artă şi finanţe, înfiinţându-şi propria companie de teatru, în cadrul căreia a şi jucat în câteva dintre piesele sale. Cu pana sa plină de profunzime, umor şi umanitate a creat personaje care au rămas adânc întipărite în mintea noastră: Romeo şi Julieta care ne poartă cu gândul la mari şi tragice poveşti de dragoste, Hamlet şi a sa celebră replică referitoare la contemplarea existenţei noastre „a fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea”, regele Lear, maurul Othelo şi a sa Desdemona, Richard al III-lea şi mulţi alţii.
Dar poate că azi ar trebui să lăsăm de o parte articolele şi conferinţele despre Shakespeare ţinute pe un ton grav şi să încercăm să-l aducem pe maestru printre noi şi sub alte forme.
Ne putem începe ziua savurând o cafea bună dintr-o cană de pe care dramaturgul englez ne priveşte cu ochi de porţelan.
Prin casă putem aduce diferite obiecte de decor cu amprenta Shakespeare: un poster cu vorbe pline de înţelepciune, o perniţă fantezie simpatică şi colorată sau un rege Lear din fetru.
Pentru o plimbare prin parc, unde putem citi sub soarele blând al primăverii sau o ieşire cu prietenii ce ne împărtăşesc preferinţele literare, tricourile inscripţionate sunt alegerea potrivită.
Pentru că tot am amintit de prieteni, sigur le-aţi face o bucurie cu mici cadouri precum semne de carte, jurnale frumos legate sau sculpturi în cărţi.
Dacă v-aţi hotărât să mergeţi spre seară la teatru, câteva accesorii bine alese vor da eleganţă ţinutei voastre, fie că e vorba de o gentuţă cochetă, o eşarfă mătăsoasă, o bijuterie fină sau butoni pentru cămaşa domnilor.
Pentru a încheia ziua într-un mod relaxant şi plăcut, vă propun să citiţi o carte şi să vedeţi un film. Cartea se numeşte Y is for Yorick: A Slightly Irreverent Shakespearean ABC Book for Grown-ups şi e o scriere amuzantă cu informaţii despre William Shakespeare şi personajele sale. Scrisă de Jennifer Adams (despre cărţile căreia v-am mai spus aici) şi ilustrată de Hugh D’Andrade, cartea prezintă rezumate ale pieselor şi caracterizări ale personajelor într-o notă plină de umor fin, britanic.
Deşi sunt convinsă că aţi văzut multe ecranizări după piesele lui William Shakespeare, vă propun totuşi o comedie delicioasă, un film din seria Shakespeare Retold realizată de BBC, o interpretare modernă a piesei Îmblânzirea scorpiei.
http://youtu.be/KvRpxPWgUPc
sursa main image