E interesant cum la câte animale celebre a dat literatura, nimeni nu s-a gândit până acum să le organizeze într-o grădină zoologică. Vă anunțăm însă că noi am pus sechestru onorific pe câteva din cele mai celebre necuvântatoare fictive, iar intrarea este cât se poate de liberă.

Imaginați-vă că intrați că într-o pădure labirint (nu, nu ca al minotaurului din mitologia greacă, deși câțiva colegi de-ai săi de generație se regăsesc în materialul de față) plină de poieni, copaci și un lac de mărimea unui ocean.

Primul pe listă este arealul felinelor, fie ele mici sau mari, unde noi i-am inclus pe Regele Leu, Baghera, Sherkan, Motanul Încălțat și Cheshire Cat. Desigur, personajul controversat este tigrul din Cartea Junglei, dar noi ne-am gândit că este țâfnos doar pentru că nu are prieteni. Deci ce companioni mai buni pentru Sherkan decât o mână haioasă de pisici, una încălțată care vorbește franceza, alta care dispare și are un zâmbet larg și alta care conduce atât de înțelept jungla? Evident, pe Baghera am inclus-o doar pentru a-i aminti de acasă, așa cum a gândit inițial Rudyard Kipling.

Pentru a contrasta felinele, grădina zoo literară vă prezintă mai departe un câmp de lupi și câini, la intrarea căruia, e musai să dați nas în 3 nasuri cu Cerberul din mitologia greacă. Poate părea ușor ciudat, dar, pentru a-i tempera aerul ceremonial, i-am adus și pe Grizzle al Doamnei Dalloway (i-am dat un moment de respiro Virginiei Woolf cu această ocazie) și prietenosul Buck din Chemarea străbunilor de Jack London. Din spatele acestora, peste capetele cerberului, cel care întinde în mod prețios nasul este Blanche din Regele Lear, iar în dreapta sa îl puteți recunoaște pe Banga lui Ponțiu Pilat din Maestrul și Margareta de Bulgakov. În spate de tot au pus-o de un joc de cărți, ce ar sfida carpetele kitschoase cu pisici, familia de lupi a lui Mowgli din Cartea junglei, iar la o masă vecină, lupul din Scufița Roșie și cel din Capra cu trei iezi fac skandenberg, înecându-și amarul de a nu fi reușit să ingereze protagoniștii din poveștile din care i-am scos.

În poiana patrupedelor copitate aveam în stânga porcii, în dreapta oile, iar în spate de tot caii. Rugămintea noastră este să nu vă apropiați de Împăratul muștelor și de mistrețul cu colți de argint, chiar decă primul a luat Nobelul iar de al doilea ați auzit în programa de bacalaureat. Doar pe Old Major din Ferma animalelor a lui George Orwell l-am adus pentru a îmblânzi zona guițatelor. În onoarea lui Orwell și pentru confortul lui Old major, am adus aici și turma de oi din același roman, în care s-au acomodat foarte repede oița din Micul Prinț și oaia fantastică a lui Murakami (Murakami, fie vorba-ntre noi, are și niște pisici, dar despre asta am vorbit deja).

Caii sunt cu siguranță un tablou – Black Beauty și Calul Troian: o combinație la care nu multe grădini zoologice s-ar fi putut gândi.

Îndreptându-vă pe aleea cu iepuri, unde vă rugăm să aveți grijă la zvăpăiatul din Alice în țara minunilor, puteți privi zburătăcind în înalt Corbul lui Edgar Allan Poe și gâștele sălbatice ale lui Nils Holgersson.

Mai departe, zona urșilor și a vulpilor este de departe un spectacol de vodevil cum rar s-a montat oriunde în lume. Pe de o parte îi avem pe Baloo din Cartea Junglei care face stand-up comedy la ore fixe pentru ursul păcălit de vulpe, iar pe de altă parte avem vulpea care l-a păcălit pe urs și care stă la țigări, cafele și bârfe cu nemulțumita vulpe ce nu a ajuns la struguri în fabula lui Jean de la Fontaine.

Lacul de mărimea unui ocean, este cu siguranță atracția grădinii zoologice, dar numai noi îl puteam popula cu Mobby Dick și balena din “Iona” (mă rog… teoretic ar fi Iona din balenă), care, între noi fie vorba, bănuim că l-a înghițit și pe Pinocchio. Săracul băiețel din lemn va rămâne profund marcat când va afla că Iona (cel puțin la Marin Sorescu) se sinucide.

În final, pentru că vrem să promovăm valorile familiale, i-am adus pe același câmp pe Rosie din romanul Apă pentru elefanți de Sarei Gruen și pe Hathi din Cartea junglei cu cei trei fii ai săi… Noi sperăm că împreună vor forma o famlie, iar Rosie va deveni în sfârșit fericită.

Firește, grădina zoo literară are dimensiuni aproape infinite. Dacă aveți vreo recomandare asupra altor animale pe care vi le-ați dori să le vedeți, puteți completa formularul în subsidiar, înainte de ieșire. Vă mulțumim de vizită și vă mai așteptam!

2 comentarii
  1. Daiana

    Pe Fram si pe Apolodor nu ii vreti? Dar atentie, ca amandoi necesita climatizare speciala! Si de la Apolodor, bineinteles, fratii lui din Labrador si camila Suzi si toti ceilalti…

    Reply
  2. Pingback: Câinii şi pisicile din mediul literar - Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *