Votează cea mai bună carte românească din 2016! #citescliteraturaromana

Bine te-am regăsit la cea de-a patra ediție a Premiilor Bookaholic.ro, concursul-sondaj prin intermediul căruia aflăm care este Cartea anului precedent pentru cititorii noștri.

De la începutul lui 2014, Bookaholic a organizat anual un sondaj în care cititorii au fost rugați să ne spună care era, din punctul lor de vedere, cea mai bună carte românească din anul ce tocmai trecuse. Drept răsplată, cei care au votat au fost premiați, prin tragere la sorți, cu vouchere oferite de prietenii de la Cărturești. De atunci, numărul cărților românești publicate a crescut considerabil – în 2013, adunam laolaltă 153 de volume scrise de autori români, pe când anul trecut votanții și-au putut alege favoritele dintr-o listă de 362 de cărți -, iar popularitatea, feedback-ul și interesul pentru sondaj ne-au întrecut orice așteptări – de exemplu, în ianuarie-februarie 2014, 2323 de cititori au acordat 4771 de voturi, iar în aceeași perioadă din 2016 7233 de oameni au dat 12590 de voturi. La finalul concursului-sondaj de anul trecut, spuneam că acest lucru ne bucură și, în același timp, ne responsabilizează.

Update câștigători vouchere Cărturești

În total, au fost 2776 de votanți, care au acordat 8961 de voturi. Cu toții au intrat în tragerea la sorți pentru cele trei vouchere oferite de prietenii de la Cărturești.

Așadar, câștigătorii voucherelor Cărturești sunt Spinu Liliana (Premiul I, voucherul de 300 de lei), Borca Silvia (Premiul al II-lea, voucherul de 250 lei) și Dima Valentina (Premiul al III-lea, voucherul de 200 lei). Felicitări și mulțumim tuturor pentru participare!

Ce aduce nou ediția din 2017

De aceea, în urma mesajelor și comentariilor primite în ultimii trei ani, am decis ca anul acesta să regândim procesul de propunere și votare. Astfel, la cea de-a patra ediție a Premiilor Bookaholic.ro, nu vei mai avea de ales cea mai bună carte românească din 2016 dintr-o listă cu toate cărțile apărute anul trecut – tocmai pentru că unele ne-au scăpat în anii precedenți, neavând nicio centralizare oficială a volumelor publicate în România, așa că ele au intrat mai târziu în concurs -, ci dintr-o listă propusă de redactorii și colaboratorii Bookaholic. Așadar, în locul topului redacției de până acum de la finalul concursului, vot desfășurat în paralel cu sondajul cititorilor site-ului, am pus cap la cap cărțile notabile apărute anul trecut, cărți care credem că au fost remarcate și de voi. Lista este fixă, spre deosebire de anii trecuți, ținând cont că e vorba de o pre-selecție.

În plus, am adăugat celor trei categorii existente – „Roman”, „Proză scurtă” și „Poezie” – încă două – „Non-ficțiune” (unde au intrat volume de memorialistică, eseuri, cărți de istorie, critică, studii culturale, antologii cu proze non-ficționale etc.) și „Literatură pentru copii”, în dorința de a acoperi cât mai mult teren din producția editorială locală, dar și de a ne continua demersul de a încuraja și promova scriitorii români contemporani, respectiv scriitura de calitate. De altfel, ediția aceasta a Cărții anului deschide simbolic campania de promovare a literaturii române contemporane pe care am promis-o în urma participării noastre la Swimathon și a donațiilor voastre.

În total, 150 de cărți din 2016 (aranjate în ordine alfabetică în fiecare categorie), alese de redactorii și colaboratorii Bookaholic și împărțite în 5 categorii, te așteaptă să le votezi.

În ceea ce privește sistemul de vot, tocmai pentru că numărul categoriilor a crescut, și numărul voturilor pe care le poți acorda s-a modificat: în loc de trei voturi, ai acum la dispoziție cinci voturi. Iar pentru că efortul este o idee mai mare :), și premiile pe care le vom da sunt tot mai mari. Dacă până acum ele erau trei vouchere de la Cărturești în valoare de 200 lei (I), 150 lei (II), respectiv 100 lei (III), acum vom avea vouchere în valoare de 300 lei (premiul I), 250 lei (premiul al II-lea), respectiv 200 lei (premiul al III-lea).

Îți votezi cărțile preferate din 2016, cele despre care ai vorbit continuu, cele de care te-ai despărțit cu greu, cele pe care le-ai reciti oricând și apoi, în urma tragerii la sorți, îți alegi cărțile românești pe care le vei citi anul acesta. Sună tare bine, nu-i așa? 🙂

Sistemul de vot

Ca în fiecare an, oricine poate vota la sondajul organizat de Bookaholic.

Pentru că anul acesta am adăugat încă două categorii, Non-ficțiune și Literatură pentru copii, fiecare cititor va avea la dispoziție 5 voturi (spre deosebire de cele 3 din anii trecuți), pe care le va putea distribui în funcție de propriile preferințe și lecturi. Așadar, poți vota în total cinci cărți din lista de mai jos, indiferent de categoriile din care acestea fac parte. De exemplu, dacă anul trecut ai citit numai romane românești și crezi că nu te poți pronunța asupra volumelor de poezie ori de literatură pentru copii, atunci poți vota cinci romane. Dacă ai citit mai multă ficțiune decât non-ficțiune, atunci îți poți distribui voturile între categoriile de ficțiune. Și tot așa. Tu decizi unde merg voturile tale.

Pentru a vota, trebuie să bifezi căsuțele de dinaintea titlurilor cărților. Pentru mai multe informații despre volumele respective, mergeți pe săgeata verde de după numele autorilor, acolo unde există. Săgețile vă conduc pe paginile cărților de pe librăria online Cărturești, unde veți putea citi mai multe detalii sau de unde le puteți comanda (nu uitați că, dacă introduceți codul „Bookaholic”, aveți 15% reducere la orice comandă).

După ce ați votat, aveți câteva câmpuri unde trebuie să completați datele voastre personale pentru a intra în concurs. Este permisă o singură participare de persoană, dublurile vor fi descalificate. Ne rezervăm dreptul de a verifica și de a anula acele voturi despre care avem motive întemeiate să credem că sunt dubluri sau falsuri.

Prin participarea la concursul-sondaj, vă exprimați acordul de a primi newsletterele Cărturești și Bookaholic.

Perioada de vot și anunțarea câștigătorilor

Perioada de vot: 20 februarie – 10 martie.

Validarea voturilor: 11 – 12 martie.

Anunțarea topului și a câștigătorilor: 13 martie.

Premiile oferite de Cărturești celor care votează

În deja buna tradiție a parteneriatului fain dintre Bookaholic și Cărturești, toți cei care au votat la acest sondaj (minim un vot dintre cele cinci posibile) vor intra în tragerea la sorți pentru 3 vouchere oferite de Cărturești. Tragerea la sorți se va face cu Random.org.

Premiul 1: un voucher de 300 lei

Premiul al 2-lea: un voucher de 250 lei

Premiul al 3-lea: un voucher de 200 lei

N.B.: Transportul cărților comandate de câștigători va fi, ca în fiecare an, gratuit.

Cea mai bună carte românească din 2016

Continuăm obiceiurile bune! Cartea care va ieși pe primul loc în topul preferințelor cititorilor Bookaholic – cea care va avea cele mai multe voturi – va fi promovată, timp de două luni, printr-un banner pe site și pe pagina de Facebook Bookaholic, așa cum am procedat și până acum. De asemenea, în măsura disponibilității autorului/autoarei volumului respectiv, îl/o vom invita să se alăture unuia dintre evenimentele pe care le pregătim în cadrul campaniei Citesc literatură română!.

#citescliteraturaromana

Practic, votul pentru Cea mai bună carte a anului 2016 în noua formulă este un moment zero care precede startul oficial al campaniei Citesc literatură românăun mod de a lua pulsul cititorilor legat de aparițiile de anul trecut dar, mai ales, unul dintre felurile în care promovăm literatura română pe Bookaholic.

Votul s-a închis, vă mulțumim pentru participare, vom reveni luni cu anunțarea câștigătorilor, după validarea voturilor!

Roman

acumva - George Geacăr l
Adevărata cronică a morții lui Yeșua Ha-Nozri - Gheorghe Săsărman l
Arhanghelul Raul - Ovidiu Eftimie l
Calitatea luminii - Mircea Pricăjan l
Casele vor uita - Liviu G. Stan l
Cât mai aproape de tine - Vlad Roman l
Cazemata - Tudor Ganea l
Cei care mor și cei care vor muri - Cornel George Popa l
Cexina catapuxina - Matei Florian l
Copiii războiului - Varujan Vosganian l
Copiii sălbatici - Constantin Iftime l
Darul lui Serafim - Simona Antonescu l
Deviații de stereo - Ioana-Cristina Casapu
Disco Titanic - Radu Pavel Gheo l
După plâns - Cristian Fulaș l
Efectele secundare ale vieţii - Vlad Zografi l
Herina - Marian Ilea l
Hibernalia - Veronica D. Niculescu l
Inocenții - Ioana Pârvulescu l
Interior zero - Lavinia Braniște l
Învoiala - George Bălăiță l
Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă... - Matei Vișniec l
Jurământ de rătăcire - Ana Barton l
Libertate - Bogdan Teodorescu l
Luna Zadar - Adrian Alui Gheorghe l
Mame - Nicolae Avram l
Măștile fricii - Camelia Cavadia l
Miasma - Flavius Ardelean l
Năluca - Octavian Soviany l
Noumenoir - Flavius Ardelean l
Ospăţul - Călin Torsan
Republica - Bogdan Suceavă l
Sărbătoarea Corturilor - Ioan T. Morar l
Sfârșitul a fost aproape - Bogdan Costin l
Spre văi de jad şi sălbăţie - Veronica D. Niculescu l
Trecerea - Cătălin Pavel l
Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta - Ciprian Măceșaru l
Turma păstorului mut - Marius Oprea l
Vara în care mama a avut ochii verzi - Tatiana Tîbuleac l
Viața ficțiunii după o revoluție - Radu Cosașu l
Vineri seara într-o vale cu lupi - Nicolae Strâmbeanu l
Zeflemeaua - Tudor Brătescu l

Poezie

1+1> 2 - Livia Lucan-Arjoca
111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română - Marius Chivu și Radu Vancu (ed.) l
Adagietto - Cătălin Pavel l
Amintiri din Rai - Emil Brumaru l
Arta fricii - Ioan Es. Pop
ascultă cum plâng parantezele - Nora Iuga l
Când nu mai e aer - Radu Andriescu
Cartea săruturilor - Iv cel Naiv l
Casa fleacurilor - Rita Chirian
Crux - George State l
Dialectica urşilor  - Radu Nițescu
Dodii - Florin Dumitrescu l
Duet în alb. Poezii 2005-2015 - Monica Pillat
Instalaţia - Alex Văsieș l
Într-o zi nu ne vom mai recunoaşte - Alexandru Potcoavă
Învelit în propriu corp - Denisa Duran l
Lolita32 - Livia Ștefan
Mile End - Ciprian Popescu
Non Stress Test - Elena Vlădăreanu
Oana Văsieș - Alex Văsieș
Obiectele din oglindă sînt mai aproape decît par - Florin Hălălău
Orologiul fără ore - Ana Blandiana l
Parisul nu crede în lacrimi - Cristina Hermeziu
Poeme. O Antologie - Matei Vișniec l
Recviem pentru țara pierdută - Nichita Danilov l
rezistență - Alina Purcaru l
Șarpele din inima mea - Ofelia Prodan l
Singur printre mârlani - Florin Bican l
Sisteme de fixare și prindere - Ștefania Mihalache l
Spații intermediare - Angelica Stan
Spiro - Andrei Doboş
termeni | condiții - sorin despoT
Tișița - Matei Hutopila
Trado - Svetlana Cârstean, Athena Farrokhzad l
Trei - Sorin Gherguț l

Proză scurtă

Ai uitat să râzi - Bogdan Munteanu l
Alegeri dificile - Ioana Crețoiu l
Aştept să crăpi - Radu Paraschivescu l
Clavecinul domnului Daumier - Cati Giurgiu l
Cum iubim (antologie) - Genevieve Fieraru (coord.) l
Dincolo de ferestre - Irina Georgescu-Groza l
În punctul lui rebbe G. - Dan Alexe l
Menajerele soacrei mele - Lili Crăciun
Pădurea lui Joaquin Phoenix - Celestin Cheran
Pascal desenează corăbii - Radu Niciporuc l
Pervazul lui Dumnezeu - Ana Barton l
Povestiri fantastice - Ana Blandiana l
Salutări lui Troțki - Dumitru Crudu l
Sfârșitul nopții - Petronela Rotar l
Ultima ţigară a lui Fondane - Cătălin Mihuleac l
Ultimul refugiu - Alexandru Păduraru
Vacanțe filocalice - Gabriel Pătrașcu l

Non-ficțiune

30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj - Liliana Nicolae l
A doua carte de la Vama Veche - Cristian Pepino l
Anatomia ratării. Tipuri și tare din România postcomunistă - Dan-Liviu Boeriu, Teodor Baconschi l
Aristocrați români în lumea lui Proust. Anton Bibescu, Martha Bibescu, Anna de Noailles, Elena Bibescu - Mihai Dimitrie Sturdza l
Baricadele II - Andrei Crăciun l
Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului - Andreea Răsuceanu l
Bucureștiul meu (antologie) - Gabriela Tabacu (coord.) l
Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii. București/Tel Aviv 1941–2015 - Riri Sylvia Manor l
Ca motorul unui Ford din 1931 - Nora Iuga l
Cartea copilăriilor - Dan Lungu și Amelia Gheorghiță (coord.) l
Elegie pentru uman - Radu Vancu l
Elogiul vanității - Andrei Vieru l
Etalonul Mizil. Ficțiunile măsurătorilor - Gheorghe Iova, Cosmin Manolache l
Forța economică a femeilor - Andreea Paul (coord.) l
Fugarii. Evadări din închisori şi lagăre în secolul XX - Ruxandra Cesereanu l
Imagini, litere şi documente de călătorie - Gheorghe Crăciun l
În oglinda Antichităţii. Scriitori români şi cultura greco-latină - Alexandra Ciocârlie l
Jurnal fantasmatic - Tudor Crețu l
Jurnalul sinuciderii - Ilarie Voronca
Lumea în Si bemol - Dan Grigore, Dia Radu l
Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii - Vasile Ernu l
Mihai I, ultimul rege al românilor - Tatiana Niculescu Bran l
Nu cred în sfârșitul lumii - Antoaneta Ralian l
Nu te opri, nu te întoarce - Traian Dobrinescu l
Ocolul Mării Negre în 90 de zile - Sabina Fati l
Pagini de jurnal (1891-1950) - Irina Procopiu l
Portrete vorbite și scrise - Doina Ioanid l
Scriitori la poliție - Robert Șerban (coord.) l
Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură - Andrei Oișteanu l
Spiritul critic în acțiune. Observator cultural 4x4 - un cristian (coord.)
Sunt cel mai bun poet din acest spital - Lucian Vasilescu l
Traversând comunismul. Convieţuire, conformism, compromis. Anuarul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Volumul XI - Lucian Vasile (coord.)
Trei săptămâni în Anzi - Marius Chivu l
Trei sute de ceauşeşti liliputani. (Micro)istorii personale în dialog - Vladimir Tismăneanu, Ciprian Măceşaru l
Ulysses, 732. Romanul romanului - Mircea Mihăieș l
Un altfel de jurnal. Ieșirea din timp - Matei Călinescu l
Un cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial - Filip-Lucian Iorga l
Un joc fără reguli, Despre imprevizibilitatea istoriei - Lucian Boia l
Un personaj care-mi poartă numele. Colaj memorialistic 1923–1947 - Petre Solomon l
Urmare şi sfârşit - Livius Ciocârlie l
Viaţa şi Opera - Cristian Tudor Popescu l
Vorbesc în gând, cu voce tare - Robert Șerban l

Literatură pentru copii

8 povestiri de pe Calea Moșilor - Adina Popescu l
Bookătăria de texte & imagini - Florin Bican și Stela Lie (coord.) l
Cartea curajului - Adina Rosetti l
Cartea năsoaselor - Alexandra Rusu l
De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... - Adina Rosetti l
Dosarul clopoțeilor de Crăciun - Ana Rotea l
Dosarul Popcorn - Ana Rotea l
Hendrik de Mol și Planeta de Jad - K.J. Mecklenfeld l
În orașul Bucurville - Carmen Tiderle l
Olguța și un bunic de milioane - Alex Moldovan l
Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele - Matei Vișniec l
Rostogol merge acasă - Lavinia Braniște l
Uite cine vorbește - Florentina Sâmihăian și Liviu Papadima (ed.) l



27 comentarii
  1. Alexandra Negru

    La premiul pe care l-am menționat, unul dintre cele mai importante din țară (zin eu, și alții), au fost laureate și alte cărți, care nu se regăsesc în clasament. A apărut și în Observator cultural: “Tot la Botoșani, juriul de acordare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ – Opus Primum, pe anul 2016, format din Al. Cistelecan (preşedinte), Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache şi Andrei Terian (membri), avînd în vedere nominalizările: Ioana Miron – Picaj, Editura Casa de pariuri literare, 2016; Alexandra Negru – Deviant, Editura Paralela 45, 2016; Ciprian Popescu – Mile End, Casa de Editură „Max Blecher“, 2016; Alina Purcaru – rezistenţă, Editura Cartea Românească, 2016; George State – Crux, Editura Cartea Românească, 2016, a decis ca laureatul acestei ediţii, a XIX‑a, să fie poetul Ciprian Popescu, pentru volumul Mile End.” 🙂

    Reply
  2. Alexandra Negru

    Îmi cer scuze, nominalizate, nu laureate. Totuși,ca nominalizați la acelasi premiu apar Alina Purcaru și George State. Curios, nu?

    Reply
  3. Berechet Andreea Mara

    “Olcuța si un bunic de milioane” este cea mai minunata carte existenta. Va invit sa o citiți, caci mai mult ca sigur o s-o îndrăgiți. Votati-o! Merita sa câștige ! Este genul acela de carte care te captează de la început si este pe înțelesul tuturor! Felicitari, Alex Moldovean !!!

    Reply
  4. Teodor I.

    Am votat cartea “Un cântec de lebădă” de Filip-Lucian Iorga, chiar daca si familia mea face parte din paginile acestei frumoase carti. Inca mai sunt familii vechi in România.

    Reply
  5. Doina Ranete

    Disco Titanic de Radu Pavel Gheo este cu siguranta unul din cele mai bune romane romanesti ale deceniului.Cititi-l ,chiar daca nu il votati! O astfel de carte apare o data la citiva ani.

    Reply
  6. Meda

    “8 povestiri de pe Calea Mosilor” de Adina Popescu m-a intors in lumea mirifica a copilariei cu intamplarile si taririle ei.Cartea merita sa fie prezenta in biblioteca fiecarui copil mai ales ca este scrisa intr-un limbaj pe intelesul celor mici. Povestirile merita sa fie citite (chiar si de adultii care doresc o intoarcere in timp la vremurile lipsite de griji ale copilariei) mai ales ca sunt si mici lectii de istorie despre timpurile nu prea indepartate si despre care copiii de azi nu cred ca stiu mare lucru.

    Reply
  7. Sandu Eugen

    Poate ar trebui ca la secțiunea Literatura pentru copii să priviți și spre alte edituri în afară de cele vreo două (mai ales una) pe care o aveți în vedere. Apar și la alte edituri cărți valoroase, prezente la târguri internaționale și care obțin chiar premii foarte importante.

    Reply
    1. Eli Bădică Post author

      Mulțumim pentru mesaj. Trebuie să știți că nu sunt cărți de la una sau două edituri, ci de la cinci. E o selecție, până la urmă, nu putem cuprinde tot.

      Reply
  8. Georgiana Galateanu

    „Alegeri dificile” de Ioana Crețoiu este o scriere de o mare finețe sufletească și eleganță literară. Povestirile, care variază ca stil, moment istoric, decor și stare sufletească se referă la persoane din viața autoarei dar și la reprezentanți ai societatii contemporane din mediul citadin sau rural. Scriitoarea se apleacă cu duioșie sau ironie fină asupra personajelor și situațiilor descrise, in relatări de o mare bogatie cromatica, care pot fi aproape vizualizate ca imagini pictoriale. Fiecare evocare este atit de placuta incit, citind cartea, am facut o pauza dupa fiecare capitol, pentru a prelungi placerea lecturii. Felicitari autoarei!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *