Pe toţi iubitorii de carte, în special pe cei îndrăgostiţi de literatura scoţiană, îi invit astăzi într-o vizită la Writers’ Museum din Edinburgh. Sir Walter Scott, Robert Burns şi Robert Louis Stevenson sunt cele trei mari figuri ale literaturii scoţiene pe care muzeul le celebrează şi a căror poveste o veţi găsi aici spusă prin intermediul obiectelor personale şi al manuscriselor.
Probabil mulţi dintre voi au unul sau mai mulţi scriitori preferaţi, ale căror cărţi, citite şi recitite, ocupă loc de seamă în bibliotecă. Din dragoste pentru vreun autor, am cules informaţii despre operele sale, am aflat care i-au fost muzele, am vrut să ştim mai multe despre viaţa personală, am vizitat case memoriale şi muzee.
Muzeul se află într-o clădire istorică ce datează din anul 1622 şi e cunoscută astăzi sub numele de Lady Stair’s House, nume rămas asociat cu Elizabeth Dowager Countess of Stair, proprietară a vechii clădiri într-o perioadă îndepărtată din secolul XVIII.
Colecţia de cărţi, manuscrise, portrete şi obiecte personale este vastă şi interesantă. Astfel, întreaga sufragerie a casei de pe North Castle Street a lui Sir Walter Scott a fost reconstituită în muzeu şi conţine masa la care mânca marele scriitor şi poet şi tabla sa de şah. Se mai află aici tiparniţa pe care a fost realizat romanul istoric Waverley.
Muzeul găzduieşte o impresionantă colecţie de obiecte personale, cărţi şi manuscrise, precum şi biroul la care a scris cel mai iubit poet al Scoţiei, Robert Burns. Plugarul devenit poet şi un răsfăţat al societăţii din Edinburgh, a locuit pe durata şederii sale în oraş, chiar în apropiere de locul unde se află astăzi Muzeul Scriitorilor.
Cea mai mare şi diversificată colecţie e cea a obiectelor care au aparţinut romancierului Robert Louis Stevenson, autorul cunoscutei cărţi Treasures Island. Ea conţine obiecte din diverse perioade ale vieţii scriitorului, precum cartea primită ca premiu pentru câştigarea unui concurs de literatură la şcoală, cizmele de călărie, fotografii din perioada petrecută în Samoa, precum şi inelul primit de la o căpetenie locală şi pe care e gravat cuvântul „Tusitala”, care înseamnă povestitor. O piesă interesantă o constituie şi un dulap ce a aparţinut scriitorului şi care a fost făcut de infamul Deacon Brodie, a cărui viaţă dublă pare să fi fost inspiraţia romanului The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde.
În muzeu se află şi o sculptură în carte din seria celor lăsate de un artist anonim prin bibliotecile din Edinburgh. Ea înfăţişează o scenă dintr-un roman al lui Stevenson şi a fost lăsată cu mesajul “@curator EMG A Gift, The Stories Are In The Stones, In Support of Libraries, Books, Words, Ideas and Writers”.
După ce aţi vizitat muzeul, nu vă grăbiţi să părăsiţi zona, mergeţi să vă relaxaţi în Makars’ Court, un spaţiu public extreme de liniştit, unde li se aduce un omagiu scriitorilor scoţieni din secolul XIV până în zilele noastre, prin dale de piatră, frumos inscripţionate.
Călătoria trebuie să continue, căci Edinburgh este primul oraş literar intrat în patrimoniul UNESCO, atmosfera sa fiind sursă de inspiraţie pentru nu mai puţin de 500 de romane. Puteţi trece pe la Scottish Poetry Library, dacă sunteţi în căutare de poezii şi pamflete, să participaţi la evenimente culturale şi să vizitaţi expoziţii la Scottish Storytelling Centre sau să vă petreceţi timpul înconjuraţi de cărţi în zecile de librării care împânzesc oraşul.
sursa main image
Is that my picture from the Writer’s Museum in Edinburgh?
Yes, indeed, it is your beautiful photo. I mentioned the source for every photo I used. The museum looks like a magical place people who love books should know about and visit.