Yasutaka Tsutsui, unul dintre cei mai venerați autori de SF si weird fiction din Japonia, a fost tradus puțin – prea puțin – în limba engleză. Am vorbit deja despre el când v-am povestit Salmonella Men on Planet Porno, dar am auzit prima dată despre Tsutsui în contextul unui anime, The Girl Who Leapt Through Time, Fata care sărea prin timp, o adaptare a nuvelei omonime, Toki o Kakeru Shōjo, publicată de Yasutaka în 1967 și tradusă în limba engleză abia în 2011.

Nuvela e scurtă și la obiect, lipsită de finețuri, atât stilistice cât și portretistice – un lucru pe care l-am remarcat și în cazul colecției de povestiri Salmonella Men. Personajele sunt destul de reci, iar dialogurile sunt aproape robotizate. Subiectul e deja – după atâtea titluri despre călătoria în timp – lipsit de noutate, cu toate acestea, fiecare nouă poveste despre vreun săritor prin timp va instiga curiozitatea cititorului. Motiv pentru care am citit cu interes povestea destul de seacă a Fetei care sărea prin timp.

Personajul principal este o liceeană, Kazuko, care își descoperă, după o întâmplare în laboratorul de chimie, capacitatea de a se mișca în timp și spațiu, lucru care mai întâi o debuzolează, apoi o sperie, apoi devine controlabil. Kazuko țopăie ici-colo în timp, modificând fără jenă trecutul, fără a-și pune, nici ea și aparent, nici autorul, problema cauzalității. Călătoria în timp e factuală, înregistrată simplu și la obiect…

Cel puțin până când imaginația autorului se inflamează și erupe în ultima parte (când simte totuși nevoia să justifice cumva cursul acțiunii). N-am să vă divulg finalul, am să vă spun doar că virează foarte abrupt (și bizar) de la un fantasy urban – o scolariță care sare din timp în timp, la un SF ca la carte, în anul 2660, când omenirea a colonizat Luna și Martele, energia nucleară e folosită în mod pașnic, civilizația se bazează pe roboți, dar călătoria în timp e posibilă pe baza esenței de levănțică.

Pe mine m-a cam încercat râsul, dar am terminat cartea și am pornit apoi filmul. Am ales anime-ul din 2006, dar trebuie să știți că această nuveluță seacă și un pic ridicolă spre final a produs un adevărat curent în Japonia; se adaptează pentru film din 1972 încoace, există deja vreo 8 versiuni de lung metraj sau serial de televiziune, plus o ediție manga.

Din fericire, filmul e cu totul altfel. Ma refer deci la anime-ul din 2006, și sublininiez acest lucru pentru că versiunile de film adaptează diferit subiectul. Anime-ul nu are aproape nimic de-a face cu nuvela lui Yasutaka, cu excepția prezenței episodice a lui Kazuko, care nu mai este școlăriță, ci mătușă a personajului principal, liceeana Makoto, și nu mai sare în timp, dar îi oferă lui Makoto (care la rândul ei dobândește această capacitate) sfaturi din propria experiență.

girl leapt timeÎn Toki o kakeru shôjo (2006) am găsit exact nuanțele care lipseau din nuvelă, fără de care călătoria în timp e doar o noțiune distractivă: cauza, efectul, responsabilitatea, efemerul dar și imuabilitatea. Makoto începe să sară în timp pentru a schimba lucruri mărunte și pentru a modifica cursul vieților prietenilor săi, învață gravitatea consecințelor acțiunilor sale, dar și faptul că ori de câte ori ai încerca să modifici unele lucruri, ele nu se schimbă niciodată, iar călătoria în timp devine un fel de joc de șah în care trebuie să anticipezi toate mișcările de pe masă.

Filmul, premiat la câteva festivaluri internaționale, nu este din păcate lipsit de un număr de momente comic-bufe, anime-style, iar personajele au și ele expansivitatea și violența sonoră a filmelor animate japoneze, lucru care fanilor genului o să li se pară normal, iar celorlalți le va strepezi retina.

Rămâne totuși pe lista de recomandări, insoțit de nuvela lui Yasutaka Tsutsui și, dacă aveți răbdare, de celelalte versiuni ale poveștii Fetei care sărea prin timp: cea din 1983 se poate vedea integral aici, versiunea din 2010 se poate vedea pe bucăți aici, iar versiunea animată din 2006, despre care v-am vorbit mai sus, se poate vedea integral mai jos:

http://youtu.be/1HLfLNsOPr8

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *