Folio Society ocupă un loc de seamă în rândul editurilor pe care le apreciez căci, încă din 1947, anul înfiinţării sale de către Charles Ede şi până în prezent, a publicat unele dintre cele mai frumoase ediţii.

Ghidându-se după principiul potrivit căruia ”great books should be outstanding not only in literary content but also in their physical form”, editura londoneză a acordat întotdeauna o mare atenţie tuturor detaliilor care fac dintr-o carte un întreg armonios: ilustraţii, coperte, hârtie şi prezentare grafică. Mai mult decât atât, multe dintre romanele clasice se deschid cu o introducere făcută de nume importante din domeniul literaturii, artei, filosofiei, ştiinţei, oferind o viziune proaspătă şi originală asupra scrierilor.

Una dintre cele mai recent publicate cărţi ale editurii este romanul The Day of the Jackal, thriller-ul politic de succes al scriitorului britanic Frederick Forsyth. Subiectul cărţii este unul interesant şi buna documentare, talentul lui Forsyth şi experienţa căpătată ca jurnalist îţi fac simţită prezenţa şi îi oferă cititorului acestui roman de ficţiune o lectură palpitantă, creându-i impresia relatării unei poveşti adevărate. De altfel, în introducerea ediţiei Folio Society, scriitorul Ken Follett consideră că ”every page is believable”, iar cuvintele de laudă nu se opresc aici, căci ne mai spune Follett că ”Forsyth’s construction is as sound as the architecture of a thousand-year-old church”.

Chiar dacă tema e inspirată de fapte reale şi anume tentativa de asasinare a preşedintelui francez Charles de Gaulle de către o organizaţie teroristă paramilitară în august 1962, povestirea e închipuită de scriitorul englez. Şacalul este un asasin profesionist pe care serviciile secrete din întreaga lume nu-l pot identifica şi a cărui identitate nu e cunoascută nici măcar de cei care îl angajează. Cel care trebuie să dejoace planul de asasinare a lui De Gaulle şi devenit adversarul de luat în seamă al Şacalului, e un poliţist cu experienţă numit Claude Lebel.

DOJ_13920460680

DOJ_13914502132

DOJ_13914501890

Cartea are o istorie interesantă. A fost scrisă în doar 35 de zile din iarna lui 1970 şi refuzată luni la rând de editurile care nu-i dădeau şanse de reuşită, căci toată lumea ştia că preşedintele francez scăpase din acea tentativă de asainat şi era încă în viaţă, motiv pentru care editorii credeau că cititorii nu vor fi atraşi de ea, având spulberat tot misterul. Dar cum nimic nu poate sta în calea unei cărţi bine scrisă, acest prim roman al lui Forsayth, publicat până la urmă în 1971 s-a bucurat de mare succes la public şi critică, anul următor publicării sale câştigând premiul Edgar Allan Poe pentru cel mai bun roman, iar în 1973 fiind ecranizat de regizorul Fred Zinneman. Romanul a fost tradus în multe limbi şi, din fericire pentru noi, româna se numără printre ele.

Ceea ce face deosebit volumul publicat de Folio Society e faptul că este prima ediţie ilustrată a thriller-ului electrizant al lui Frederick Forsayth. O idee foarte bună, dacă îmi permiteţi să-mi exprim părerea, iar alegerea lui Tatsuro Kiuchi ca ilustrator s-a dovedit a fi una potrivită.

Ilustratorul japonez s-a născut la Tokyo în 1966 şi, deşi iniţial a studiat biologia, s-a reorientat către cariera artistică după ce a absolvit Art Center College of Design din Pasadena, California. A început cu ilustraţii pentru cărţi de copii, a avut diverse colaborări cu reviste, a realizat ilustraţii pentru coperte.

3932837831

5807716728

2154524874

1599250995

1432315995

6520154247

Pentru The Day of the Jackal Tatsuro Kiuchi a creat frumoase ilustraţii alb-negru, potrivite pentru a evoca suspansul creat de scriitorul englez. Acoperind uneori câte două pagini, imaginile ne arată pregătirile pe care Şacalul le face înaintea zilei în care urmează să-şi îndeplinească misiunea, de la obţinerea paşapoartelor false, până la exersarea abilităţilor de lunetist sau la drumul pe care îl face pe şosele şerpuite din Alpi.

Ceea ce reuşeşte să facă Forsayth cu textul, stăpânind cu desăvârşire controlul asupra ritmului, păstrând şi crescând suspansul până la ultima pagină, reuşeşte şi Tatsuro cu ilustraţiile sale, această ediţie fiind cu adevărat minunată. Coperta e realizată în culorile ce amintesc de drapelul Franţei, iar cutia proiectată tot de Kiuchi este prevăzută cu un orificiu care, atunci când cartea se află înăuntru, creează impresia de a fi luneta puştii în bătaia căreia se află ţinta asasinatului.

9047302401

Surse:  foliosociety.comdrawger.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *