Iată-ne ajunși și în decembrie, a mai trecut un an de lecturi (apropo, cum stați cu Goodreads Challenge?) și un nou Gaudeamus. Vedetele târgului de anul ăsta mie mi s-au părut a fi cărțile pentru copii, care sunt din ce în ce mai multe, mai diverse și mai frumoase.
Dar nu despre cărți pentru copii va fi vorba în acest articol, ci despre o nouă listă subiectivă de lectură și recomandări dintre noutățile recent apărute.
Luna asta, mie mi-au atras atenția foarte multe cărți de non-ficțiune, mai ales cărțile de popularizare a științei, și mai puțin cele de ficțiune. În categoria memorii&biografii, am selectat autobiografia fostei prime-doamne a Statelor Unite, Michelle Obama (carte aflată pe locul 1 în topul vânzărilor din SUA în momentul de față) și o biografie a lui Jacques Lacan, realizată de Élisabeth Roudinesco. În categoria știință, am ales două cărți despre evoluționism – Povestea originilor, de David Christian, și Origini, de Jim Baggott -, o carte despre ruda noastră misterioasă, Omul de Neanderthal, o cercetare amplă despre fundamentele condiției umane, realizată de Robert M. Sapolsky, Behave, și, tot referitor la condiția umană, vreau să semnalez o reeditare a uneia dintre cele mai emoționante mărturii ale supraviețuirii într-un lagăr nazist și găsirea unei rațiuni de a fi în mijlocul celei mai negre realități, Omul în căutarea sensului vieții, de Viktor E. Frankl. Tot la non-ficțiune, vreau să mai semnalez o carte de artă care m-a bucurat foarte tare și anume o antologie semnată de Umberto Eco și care conține mai multe conferințe ținute de marele eseist și medievist italian și intitulată Pe umerii giganților.
În ceea ce privește ficțiunea, oferta nu a fost deloc săracă, dar mi-a mai rămas loc doar pentru două cărți, așa că am ales un nou roman de Ludmila Ulițkaia, Scara lui Iacov, și un volum de povestiri inedite semnate de F. Scott Fitzgerald, numai bune de citit între atâtea cărți fundamentale.
Povestea mea, de Michelle Obama (trad. Corina Hădăreanu)
Micuța Michelle Obama și-a petrecut copilăria în cartierul South Side din orașul Chicago, împărțind aceeași cameră cu fratele ei, Craig, în apartamentul de la etaj al familiei, jucându-se de-a prinselea prin parc și învățând de la părinții săi, Fraser și Marian Robinson, să spună întotdeauna și fără teamă ceea ce gândește. Peste câțiva ani, viața a îndepărtat-o de casă, purtând-o din sălile de curs ale Universității Princeton, unde a descoperit cum e să fii singura femeie de culoare dintr-o încăpere, până în biroul elegant dintr-un zgârie-nori de sticlă, unde a lucrat și a fost apreciată ca avocat corporatist – și unde, într-o dimineață de vară, și-a făcut apariția un student la drept, pe nume Barack Obama, dându-i peste cap toate planurile pe care și le făcuse cu atâta minuțiozitate.
În această carte, pentru prima dată, Michele Obama descrie primii ani ai căsniciei sale, când încerca să găsească echilibrul între carieră și ascensiunea rapidă în politică a soțului ei. Ne dezvăluie detalii intime din discuțiile pe care le-au purtat înainte de candidatura lui Barack Obama la președinție și impresii despre rolul pe care ea l-a jucat în campania lui electorală, ca o figură populară, dar și foarte des criticată. Cu un stil narativ grațios, presărat cu umor și o sinceritate neobișnuită, Michelle Obama ne oferă o poveste vie din culisele vieții ei, relatând secvențe neștiute despre lansarea istorică a familiei ei pe scena internațională, precum și din viața lor ca familie prezidențială, de-a lungul celor opt ani spectaculoși petrecuți la Casa Albă – în care și-a descoperit propria țară, iar America a descoperit-o pe ea.
Povestea mea ne poartă prin bucătăriile modeste din Iowa și prin sălile de bal de la Palatul Buckingham, prin momente de durere sfâșietoare și ambiție fără limite, aducându-ne aproape de sufletul unei figuri unice, inovatoare a istoriei, în timp ce se străduiește să trăiască autentic, punându-și forța și vocea în serviciul unor idealuri mai înalte. Spunându-și povestea cu sinceritate și îndrăzneală, ne aruncă o provocare nouă, celorlalți: Cine suntem și cine dorim să devenim? (© Editura Litera)
Scara lui Iakov, de Ludmila Uliţkaia (trad. Gabriela Russo)
Un roman-parabolă, o carte despre dragoste și conștiință, o cronică de familie cu accente autobiografice traversând un secol de istorie tumultuoasă, în care vocea care se impune aparține unei femei. În 2016, Scara lui Iakov a câștigat, în cadrul Premiilor Bolșaia Kniga, Locul al treilea și Premiul cititorilor. Este tradus în peste douăzeci de țări.
Nora, tânără scenografă și mamă singură, găsește la moartea bunicii ei un cufăr vechi, de care uită ani întregi. În 2011, când îl deschide, descoperă scrisorile și jurnalele bunicului său, Iakov Osețki, care fusese deportat în Siberia. Citindu-le, simte o mare afinitate cu bunicul pe care l-a întâlnit o singură dată, iar destinul acestuia o face să-și pună întrebări despre propria viață, și mai cu seamă una: până la ce punct traiectoria ființei poate fi determinată de genele sale? Scara lui Iakov este povestea a patru generații ce se desfășoară într-o alternanță continuă a planurilor, un caleidoscop de iubiri, trădări, idealuri, culpe, suferință, artă și întrebări fără răspuns, în care istoria este omniprezentă, mereu personaj principal. (© Editura Humanitas Fiction)
Pe umerii giganților, de Umberto Eco
Cele 12 texte publicate în acest volum reprezintă prelegeri susţinute de către umberto Eco în cadrul festivalului La Milanesiana, între anii 2001 și 2015. Acestea au fost prezentate de autor sub formă de lectio magistralis, adesea însoţite de ilustraţii. Textele izvorăsc, cel mai adesea, din temele propuse anual de Milanesiana, pentru ca apoi să curgă asemenea unui râu de erudiţie, ce cuprinde atât filozofie, cât și literatură, estetică, etică și mass-media. Autorul răstoarnă aforismul medieval care dă titlul volumului: „Poate că mişună deja în umbră giganţi pe care nu-i cunoaştem, pregătiţi să se caţăre pe umerii noştri, ai piticilor”. (© Editura Rao)
M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute, de F. Scott Fitzgerald (trad. Dan Croitoru)
M-aş omorî pentru tine şi alte povestiri pierdute adună în paginile sale texte inedite ale lui F. Scott Fitzgerald, un clasic al literaturii americane care azi este mai citit ca niciodată. Unele dintre acestea au fost oferite spre publicare revistelor importante din anii ’30, dar nu au apărut niciodată în timpul vieţii lui Fitzgerald. Altele au forma unor scenarii de film sau sinopsisuri după care nu s-a mai făcut nici un film. Altele nu au fost acceptate din cauză că subiectul abordat sau stilul lor diferea de ceea ce aşteptau editorii de la Fitzgerald. Au fost şi povestiri pierdute, ieşind la lumină abia în anii din urmă. Însă toate au fost pierdute într-un fel sau altul: pierdute în haosul chinuitor al existenţei greu încercate a lui Fitzgerald de la mijlocul anilor ’30; pierdute pentru cititori pentru că editorii din epocă nu înţelegeau sau nu acceptau ceea ce încerca el să scrie. Acum cititorii îl vor descoperi pe Fitzgerald abordând subiecte controversate, înfăţişând femei şi bărbaţi tineri care chiar vorbesc ca nişte tineri, fără nici un fel de cenzură. Şi în loc să le permită editorilor să facă modificări sau să îndulcească anumite nuanţe, Fitzgerald a preferat să-şi lase scrierile nepublicate, chiar şi într-o perioadă în care avea mare nevoie de bani şi de critici favorabile.
„O adevărată comoară de povestiri regăsite, considerate prea întunecate de revistele din anii ’30. Norocul nostru!” (Newsday)
„Multe dintre povestirile cuprinse în acest volum au rămas nepublicate pentru că Fitzgerald ajunsese într-un punct al carierei sale când refuza ca scrierile să-i fie modificate de revistele care i le-ar fi putut cumpăra. Aşa că iată-le acum sub ochii noştri – o completare bine-venită la canonul Fitzgerald.” (The Washington Post) (© Editura Polirom)
Jacques Lacan. Schița unei vieți, istoria unui sistem de gândire, de Élisabeth Roudinesco (trad. Delia Șepețean Vasiliu)
Istoria lui Jacques Lacan este istoria unui destin balzacian. Dar este și istoria unei gândiri care, după cea a lui Freud, a vrut să smulgă omul din universul ocultului și al visului, cu riscul de a pune în scenă neputința permanentă a rațiunii – a luminii și adevărului – de a realiza acest scop.
În centrul cărții se află maeștrii, amicii, rivalii, discipolii, cercul familiei. Dar, de asemenea, Koyré, Kojève, Bataille, Heidegger, Sartre, Althusser, Lévi-Strauss, Jakobson. În jurul fiecăruia se țese pasiunea lui Lacan de a domina timpul, de a-i întâlni pe mai marii lumii, de a seduce femeile, dar, mai ales, de a construi un sistem de gândire întemeiat pe determinarea subiectului prin limbaj. Contemporanii s-au amuzat de extravaganța verbală a rebelului și de jargonul urmașilor săi. Istoria va reține, împreună cu Élisabeth Roudinesco, că omul acesta a reușit să analizeze cu extremă finețe transformările familiei occidentale, declinul funcției paterne, contradicțiile iubirii, iluziile revoluției, logica nebuniei. (© Editura Trei)
Povestea originilor. O istorie mare a tuturor lucrurilor, de David Christian (trad. Smaranda Nistor)
De la Big Bang la primele stele, sistemul nostru solar, viața pe Pământ, dinozauri, homo sapiens, agricultură, glaciațiuni, imperii, combustibili fosili, o aselenizare și globalizarea de masă. Și despre ce se va întâmpla mai departe.
O istorie captivantă a Universului – de dinainte de zorii timpului și până dincolo de linia de orizont a viitorului îndepărtat. Majoritatea istoricilor studiază cele mai mici frânturi de timp, concentrându-și atenția pe momente specifice, indivizi și documente anume. Dar cum ar fi să studiem întreaga istorie, de la Big Bang și până în ziua de azi – ba chiar până departe în viitor, peste milioane de ani? Cum s-ar schimba percepția noastră despre Univers, despre Pământ și despre însăși existența noastră dacă am privi lucrurile din perspectiva întregii anverguri complete a timpului?
Acestea sunt întrebările la care David Christian și-a propus să răspundă când a pornit să cerceteze ideea de „istorie mare”, cea mai interesantă dintre abordările noi ale modului în care putem înțelege de unde venim, unde suntem și încotro ne îndreptăm. În Povestea originilor, Christian îi duce pe cititori într-o cavalcadă nebună prin toate cele 13,8 miliarde de ani pe care am ajuns să le numim „istorie”.
Concentrându-și atenția pe evenimentele definitorii (praguri), pe tendințele majore și pe întrebările fundamentale despre originile noastre, Christian aduce la vedere firele ascunse care leagă totul laolaltă – de la crearea planetei noastre și până la apariția agriculturii, la războiul nuclear și mai departe. (© Editura Publica)
Origini. Povestea științifică a creației, de Jim Baggott (trad. Tudor Avram)
„Există numeroase versiuni ale poveștii creației. Cartea de față prezintă versiunea conformă cu știința modernă. Ea e rezultatul unui efort care a implicat (și continuă să implice) mii de oameni de știință, care pun laolaltă piesele unui imens puzzle, lansând mereu speculații și ipoteze, testând, dezbătând și revizuind. Acești oameni de știință se străduiesc să se asigure că piesele puzzle-uluisunt fiecare în parte coerente și consistente. Dar pentru ca povestea să fie unitară și inteligibilă, piesele trebuie să se și potrivească între ele, de la scara mare a universului la Homo sapiens, la cele mai mici microorganisme și la particulele elementare din care e alcătuită întreaga substanță materială. E o constrângere puternică. Acestea fiind spuse, nu există nici o versiune «autorizată» sau «oficială» a poveștii științifice a creației. Dacă ar exista, îmi permit totuși să sper că ar semăna poate cu cartea de față. Nu vreau să par melodramatic, însă cred că toate eforturile mele depuse vreme de peste douăzeci de ani în popularizarea științei s-au concentrat în ea.” (Jim Baggott) (© Editura Humanitas)
Omul de Neanderthal. O poveste rescrisă de știința modernă, de Dimitra Papagianni, Michael A.Morse (trad. Sorin Șerb)
Potrivit unui studiu publicat în anul 2014 de prestigioasa revista americană SCIENCE, 20% din genomul neanderthalian ar fi supraviețuit la nivel global în rândul populațiilor moderne din Europa și Asia. Acest fapt se explică prin încrucișarea lui Homo sapiens cu omul de Neanderthal, care a trăit în Eurasia în urmă cu circa 400 000 de ani și a dispărut de circa 30 000 de ani.
Noile descoperiri arheologice și studiile antropologice au schimbat în ultimii ani percepția asupra neanderthalienilor. În ciuda prejudecăților curente, specialiștii susțin că omul de Neanderthal avea un comportament social, o adevărată cultură: își îngropa morții, își îngrijea bolnavii, era un vânător puternic, desăvârșit, culegea fructe de mare și, ceea ce până mai ieri părea incredibil, comunica prin intermediul limbajului articulat.
Dimitra Papagianni și Michael A. Morse analizează argumentat modul în care, sute de mii de ani, neanderthalienii au evoluat în Europa, în paralel cu dezvoltarea lui Homo sapiens în Africa, cum cele două specii au migrat în Asia și în alte zone, propunându-ne prima narațiune cronologică completă a existenței lor. Felul atent în care cei doi autori tratează această temă adaugă dramatism unei povești istorice reale. (© Editura Corint)
Behave. Biologia ființelor umane în ipostazele lor cele mai bune și cele mai rele, de Robert M. Sapolsky (trad. Dan Crăciun)
După o elaborare de peste un deceniu, această carte revoluționară este încercarea ieșită din comun a lui Robert Sapolsky de a răspunde la această întrebare atât de complet pe cât numai el era în stare, privind chestiunea din toate unghiurile. Prima categorie de explicații se plasează în domeniul neurobiologiei. Se inițiază un comportament – fie acesta un exemplu în care umanitatea se înfățișează într-una dintre ipostazele ei cele mai bune, cele mai rele sau undeva la mijloc. Ce se petrece în creierul cuiva cu o secundă înainte de inițierea comportamentului?
Apoi Sapolsky lărgește puțin perspectiva, analizând procesele consumate ceva mai devreme: ce imagine vizuală, sunet sau miros au determinat sistemul nervos să inițieze acel comportament?
În sfârșit, el își lărgește perspectiva cât să surprindă factori mai cuprinzători decât individul. Cum a modelat cultura grupul acelui individ, ce factori ecologici, vechi de milenii, au format acea cultură? Și așa mai departe, până la factori evolutivi a căror vechime îi plasează în urmă cu milioane de ani.
Rezultatul este una dintre cele mai orbitoare sinteze încercate vreodată a cunoștințelor științifice despre comportamentul omenesc, o grandioasă retrospectivă care unifică o diversitate de discipline, ca să ofere o perspectivă subtilă și nuanțată asupra cauzelor care ne determină, în ultimă instanță, să facem lucrurile pe care le facem… spre bine ori spre rău. (© Editura Publica)
Omul în căutarea sensului vieții, de Viktor Frankl (trad. Florin Tudose)
Omul în căutarea sensului vieții este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. Cartea devenită bestseller internațional cu peste 10 milioane de copii vândute, deschide cea mai intimă perspectivă asupra înțelegerii omului în situații de nesupraviețuit, cum acceptă trauma și în final, găsește sens în ceea ce trăiește. Volumul de față este o reeditare împrospătată de un cuvânt înainte scris de Harold S. Kushner și de o postfață de William J. Winsdale.
„Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl este una dintre marile cărţi ale epocii noastre. În mod normal, dacă într‑o carte există un singur pasaj, o singură idee suficient de puternică încât să schimbe viaţa cuiva, atunci cartea aceea merită citită, recitită şi‑şi merită pe deplin locul într‑o bibliotecă.” (Harold S. Kushner)
„Cartea de faţă a ajuns să numere aproape o sută de ediţii în limba engleză – pe lângă traducerile în alte douăzeci şi unu de limbi. Numai ediţiile în engleză au depăşit trei milioane de copii vândute. Acestea sunt faptele şi probabil tot acesta este motivul pentru care reporterii presei scrise americane, dar mai cu seamă reporterii posturilor de televiziune îşi încep cel mai adesea interviurile, după expunerea acestor cifre, cu următoarea exclamaţie: «Dr. Frankl, cartea dumneavoastră a ajuns un adevărat bestseller – cum vă simţiţi după un asemenea succes?». În primul rând, le explic că eu în faptul că volumul meu a ajuns bestseller nu văd o realizare sau o reuşită personală, ci mai degrabă expresia stării de nefericire la care a ajuns lumea contemporană: dacă sute de mii de oameni cumpără o carte care încă din titlu promite să se ocupe de problema sensului vieţii, atunci probabil că această chestiune îi macină profund pe oamenii aceştia.” (Viktor Frankl) (© Editura Vellant)
Cumpără cărțile din librăria online Cărturești! (Click pe titluri și/sau coperte.) Ai un discount special Bookaholic – 15% reducere dacă introduci codul 0ADYT44K atunci când faci comanda, la check out.
Intotdeauna articolele Laurei sunt foarte bine scrise si le urmaresc cu placere. O mica inadvertenta am de semnalat insa de data aceasta, in introducere. Viktor E. Frankl a fost intr-un lagar nazist,nu comunist. In rest,ca de obicei, o selectie de carti excelenta.
Mulțumesc pentru apreciere și (încă o dată) pentru semnalarea greșelii 🙂
Si mie intreg anul asta mi s-a parut foarte ofertant la capitolul non-fictiune si cartea lui Michelle Obama mi-a placut super mult. Eu una ma bucur mult ca am reusit sa-mi depasesc provocarea pe Goodreads chiar daca am schimbat jobul cu unul mult mai solicitant si toata lumea ma “avertiza” ca nu o sa mai am timp de citit. E vorba de cum prioritizezi pana la urma. Asa ca am 134 carti citite pe anul asta si in perioada urmatoare ma gandesc sa recitesc ceva clasic precum Anna Karenina sau Crima si pedeapsa. Spor la citit si la scris despre carti!
Uau! Uimitor, într-adevăr 🙂 Și eu cred că e vorba de prioritizare și nu prea cred în cei care spun că nu poți să-ți găsești timp pentru citit. Dacă vrei să faci ceva ce-ți place, găsești mereu timp 🙂 Spor la citit și în noul an și-ți doresc să-ți depășești și acum provocarea Goodreads 🙂
Cea care m-a atras din prima clipă a fost ”Behave…” a lui Sapolsky. Mă duc să o caut! Mulțumesc pentru informații, toate sunt foarte intersante și utile!
Cu drag, mă bucur că sunt utile informațiile! Sper să vă placă și cartea 🙂