Începutul de an n-a fost lipsit de apariții noi, deși, teoretic măcar, ianuarie ar fi o lună de pauză editorială. Una dintre cele mai importante apariții ale primei luni a lui 2019 a fost volumul final al seriei „Lupta mea”, de Karl Ove Knausgård – Sfârșit (și ce mai sfârșit: 1120 de pagini de analiză autobiografică à la Karl Ove).
La capitolul ficțiune, am mai remarcat o reeditare necesară – un volum care cuprinde 3 cărți mai vechi ale Ludmilei Ulițkaia și care nu se mai găseau demult prin librării, Soniecika. Înmormântare veselă. Minciunile femeilor – și două thrillere, lecturi de weekend, care au suscitat deja discuții aprinse: Omul de cretă, de C.J. Tudor, și Bird Box. Orbește, de Josh Malerman (adaptat și într-un serial Netflix).
La capitolul non-ficțiune, aș recomanda o reeditare a unui volum despre evoluția omului, pe care l-am citit mai demult și mi-a plăcut – Odiseea umană, de Leonard Mlodinow, și, tot despre evoluție, dar dintr-o altă perspectivă, volumul Evoluția bărbatului, de Grayson Perry. Alte apariții: Legături pierdute, de Johann Hari, o nouă carte despre depresie, două cărți de memorialistică – Reveal, de Robin Williams, și Shoe Dog, de Phil Knight (varianta pentru cititorii adolescenți) – și o carte de istorie – Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu.
Să aveți spor la dat pagina!
Lupta mea. Cartea a șasea: Sfârșit, de Karl Ove Knausgård (trad. Ivona Berceanu)
Lupta mea, autobiografia literară monumentală, intimă şi spectaculoasă care a declanşat o adevărată frenezie mediatică după publicarea sa în Norvegia, a devenit un fenomen internaţional şi s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, atinge acum punctul culminant.
În Lupta mea, Karl Ove Knausgård îşi examinează cu rigoare viaţa, ambiţiile şi slăbiciunile, incertitudinile şi îndoielile, relaţiile cu prietenii şi fostele iubite, cu soţia şi copiii, cu mama şi tatăl său. Este un opus magnum în care viaţa este descrisă în toate nuanţele sale, de la momentele de mare dramă până la cele mai banale detalii ale existenţei de zi cu zi.
În cea de-a şasea şi ultimă carte, Knausgård reflectează asupra eşecurilor personale prezentate în volumele anterioare; deşi se bucură de o apreciere literară în creştere, se confruntă şi cu repercusiuni adesea distrugătoare. Este o carte despre literatura în sine şi despre relaţia ei cu realitatea, cheia de boltă a unei realizări magnifice.
„Proiectul Lupta mea al autorului se încheie cu volumul al şaselea… Este greu să nu fii impresionat de fluenţa şi erudiţia sa, pe măsură ce Knausgård îşi croieşte drum prin istorie, filosofie, literatură şi artele vizuale.” (Financial Times) (© Editura Litera)
Omul de cretă, de C.J. Tudor (trad. Alexandru Macovescu)
Nu răscoli amintirile copilăriei dacă știi că ascund secrete întunecate…
În 1986, Eddie și prietenii lui își petrec zilele mergând cu bicicleta printr-un orășel englez mereu adormit, în căutare de aventuri. Omuleții de cretă pe care-i desenează peste tot sunt codul lor secret. Dar atunci când unul dintre aceste desene îi conduce la un cadavru dezmembrat povestea se schimbă definitiv.
În 2016, Eddie crede că a lăsat totul în urmă. Dar apoi el și prietenii lui primesc un mesaj misterios și trecutul se întoarce la viață mai periculos ca niciodată.
„Cu adevărat hipnotic, Omul de cretă este un roman ca un coșmar, unul care îți accelerează pulsul și îți îngheață sângele în vene.” (A.J. Finn)
„O carte care vă va aminti de IT: povestea la persoana întâi, alternarea dintre trecut și prezent și capitolele care se termină în suspans. Un roman care surprinde inteligent atmosferă insulară și ușor sinistră a unui orășel de provincie. Copiii din anii ’80 vor fi cuprinși de nostalgie.” (Kirkus Reviews) (© Editura Nemira)
Bird Box. Orbește, de Josh Malerman (trad. Liviu Szoke)
Malorie își crește copiii așa cum poate: cu ușile-ncuiate, draperiile trase și toate ferestrele acoperite cu saltele, să nu poată pătrunde nicio rază de lumină. Să nu poată zări ce este afară. Să nu poată desluși inamicul invizibil care a pus stăpânire pe întreaga lume și care îi transformă pe toți cei care-l privesc în criminali violenți și, în cele din urmă, în sinucigași.
Cei mici dorm încă, dar, în curând, va fi silită să-i trezească și să-i lege la ochi.
Astăzi vor risca totul. Astăzi trebuie să iasă neapărat din casă. Să plece, orbește, într-o călătorie de care depinde supraviețuirea lor.
Bird Box: Orbește este un thriller psihologic atât de bine scris, încât amintirea sa te va bântui de-a dreptul mult timp după ce îl vei fi terminat de citit.
„O carte care trebuie devorată pe nerăsuflate, printre degete. N-a mai scris nimeni o asemenea poveste de groază. Josh Malerman ne-a oferit un roman cu adevărat memorabil.” – Hugh Howey, autorul romanului Silozul
„[Un] debut terifiant! […] Malerman […] ne ține permanent în priză datorită modului superb și neîndurător în care își așterne povestea, pe care o impregnează cu un lirism aparte […]. Un roman tulburător, care merită să fie comparat cu Păsările lui Alfred Hitchcock, cu cele mai rafinate realizări ale lui Stephen King ori cu inteligentele aventuri fantastice ale lui Jonathan Carroll.” – Kirkus Reviews (© Editura Corint)
Soniecika. Înmormântare veselă. Minciunile femeilor, de Ludmila Uliţkaia (trad. Gabriela Russo)
În aceste trei ficțiuni definitorii pentru stilul său, Ludmila Ulițkaia oferă un tablou al vieții ca atare, cu luminile și umbrele ei, cu micile și marile ei comedii și drame cotidiene. Dar destinele neînsemnate, viețile mărunte ale eroinelor scriitoarei ruse dezvăluie întotdeauna adevăruri adânci ale existenței. Între acestea, faptul că în dragoste, în credință, ba chiar și în preajma morții, oamenii își păstrează întotdeauna acea undă de seninătate și acea ironie care constituie omenescul însuși.
„Fac parte dintre scriitorii care pornesc de la viață. Nu construiesc, nu fac scheme pe care apoi să le pun în pagină, ci locuiesc în scrierile mele.“ (Ludmila Ulițkaia)
„Ludmila Ulițkaia spune că practică în romanele și povestirile sale o «antropologie aplicată», aflată mereu «la limita dintre Eros și Thanatos». Într-adevăr, eroinele ei sunt îndrăgostite și se află adesea deopotrivă în preajma morții, dar sunt întotdeauna înzestrate cu o imperceptibilă ironie datorită căreia stau neîncetat de veghe în inima incurabilului.“ (Julia Kristeva) (© Editura Humanitas Fiction)
Evoluția bărbatului, de Grayson Perry (trad. Oana Maria Zaharia)
Ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? Artistul Grayson Perry explorează ce anume este masculinitatea: de la sex la putere, de la mode vestimentare la cariere profesionale, dar și ce anume ar putea deveni pe viitor. Ce fel de bărbat ar putea face din lume un loc mai bun? Ce s-ar întampla dacă am regândi filozofia de tip macho, versiunea depășită a masculinitații, și am îmbrățișa un ideal diferit de masculinitate?
„Unul dintre aspectele masculinității pluraliste cu care bărbații s-ar putea să aibă o problemă e opțiunea. Masculinitatea de modă veche nu ne oferea opțiuni. Voi încerca să ofer câteva sfaturi drept ghid. Țelurile feminismului pot fi scrise pe o carte poștală. M-am străduit și eu să întocmesc un manifest pentru viitorul masculinității. Iată-l mai jos:
Drepturile bărbaților:
Dreptul de a fi vulnerabil
Dreptul de a fi slab
Dreptul de a greși
Dreptul de a fi intuitiv
Dreptul de a nu ști
Dreptul de a fi nesigur
Dreptul de a fi flexibil
Dreptul de a nu te rușina de niciuna dintre calitățile de mai sus.” (Grayson Perry)
„Grayson Perry este un ghid extrem de elocvent și plin de duh care ne însoțește prin această casă a groazei care este masculinitatea modernă. El vrea, ca noi bărbații, să fim mai ciudați, mai liberi și mai puțin previzibili.”(The New York Times) (© Editura Vellant)
Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare, de Johann Hari (Oana-Marina Badea)
CE PROVOACĂ DEPRESIA ȘI ANXIETATEA? Și cum pot fi vindecate? Cunoscutul jurnalist Johann Hari a suferit de depresie din copilărie și a început un tratament cu antidepresive când era adolescent. I s-a spus de nenumărate ori că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic din creier. La vârsta adultă, după ce s-a specializat în științe sociale, a început să cerceteze dacă acest fapt era adevărat – și a aflat că aproape tot ceea ce i se spusese despre depresie și anxietate era greșit.
Hari a descoperit în diferite locuri ale lumii cercetători care pot demonstra că depresia și anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale și tot mai mari privind modul nostru de viață caracterizat de deconectare – deconectare de traumele din trecut, de oameni, de o muncă plină de sens, de natură, de viitor. În căutările sale, Hari a făcut înconjurul lumii: de la un incredibil laborator din Baltimore, la o comunitate din Amish din Indiana, de la un cartier berlinez din care pornește o revoluție, la un oraș brazilian care a interzis anuțurile publicitare. Odată ce a dat de urma celor nouă cauze reale ale depresiei și anxietății, acestea l-au condus la oamenii de știință care au reușit să descopere acele soluții care funcționează. (© Editura Trei)
Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu (trad. Simona Modreanu)
„Abordarea lui Traian Sandu este pasionantă: cum s-a putut construi, în jurul unei ideologii naționale, ortodoxe, salvatoare, o mișcare ce cunoaște o evoluție semnificativă între 1929 și 1932? Rolul mentorilor, al intelectualilor, universitarilor, teologilor, filosofilor apropiați de Legiune a fost studiat după 1990, manifestările și practicile antisemitismului au fost analizate, dar rămânea de înțeles ce anume i-a determinat pe țărani să încline spre Legiune. Penetrarea mediilor muncitorești va urma la mijlocul anilor 1930. Autorul subliniază un aspect care îl incită pe cititor la meditație: rolul ritualului, uniformelor, decorațiilor, drapelelor, cântecelor, marșurilor. Tot atâtea instrumente de adunare.” (Catherine Durandin) (© Editura Cartier)
Robbie Williams: Reveal, de Chris Heath (Cosmin Maricari)
O relatare intimă, amuzantă și onestă a momentelor din spatele muzicii, a adevărului din spatele titlurilor din ziare și a poveştii bărbatului fascinant de complicat din spatele artistului arogant, Dezvăluie vă prezintă un Robbie Williams pe care nu l-ați mai văzut până acum.
Cu peste doisprezece ani în urmă, Robbie Williams și Chris Heath au publicat un volum revoluționar de memorii, Feel, despre cum a devenit Robert P. Williams celebru, o carte care a fost apreciată atât de critici, cât și de fani.
De atunci, Robbie a lansat șase albume solo, a reunit vechea lui trupă, Take That, și, după ce a lansat cel de-al doisprezecelea album care a ajuns pe primul loc în topurile din Marea Britanie, a revenit pe scenă cu un spectacol magistral pe stadionul Wembley.
În Reveal, Chris Heath a colaborat îndeaproape cu Robbie mai mulți ani pentru a crea o relatare personală și sinceră a faimei, averii, familiei și muzicii. Este o poveste detaliată și plină de viață a celor mai bune și mai proaste momente din viața lui Robbie, fără precedent datorită intimității și sincerității sale. Dezvăluie este portretul necenzurat și convingător al bărbatului, așa cum nu l-ați mai văzut niciodată. (© Editura Publica)
Shoe Dog pentru tinerii cititori. Memoriile creatorului NIKE, de Phil Knight (trad. Louis Ulrich, Tudor Ulrich)
„Trebuie să-ţi uiţi limitele.” (Phil Knight)
În primul an de liceu, după ce Phil Knight, fondatorul Nike, a fost exclus din echipa de baschet, mama sa i-a sugerat să încerce alergarea. Knight a intrat în echipa de atletism și a descoperit că putea să alerge repede – și i-a plăcut.
Zece ani mai târziu, tânăr și entuziast, Knight a împrumutat 50 de dolari de la tatăl său și a lansat o companie cu o misiune simplă: să importe din Japonia pantofi de alegare de foarte bună calitate. El și grupul său de prieteni și alergători au început să vândă pantofi din portbagajul mașinii, dar în cele din urmă au construit unul dintre cele mai de succes branduri din toate timpurile.
Pe parcurs, Phil Knight s-a confruntat cu riscuri și eșecuri, dar și-a urmat întotdeauna propriul sfat. Continuă să mergi înainte. Nu te opri. Orice s-ar întâmpla, nu te opri. Plină de înțelepciune, umanitate, umor și sensibilitate, ediția pentru tinerii cititori a bestsellerului Shoe Dog este o poveste despre perseverenţă, care va inspira. (© Editura Publica)
Odiseea umană. De la viața în copaci la înțelegerea cosmosului, de Leonard Mlodinow (trad. Walter Fotescu)
Leonard Mlodinow ne poartă într-o călătorie pasionantă și plină de inspirație prin incitanta istorie a evoluției umane și prin evenimentele-cheie din dezvoltarea științelor. Simultan, autorul oferă o perspectivă nouă și fascinantă asupra caracteristicilor unice ale speciei și societății noastre, care ne-au ajutat să evoluăm de la uneltele de piatră la limbajul scris, abordând nașterea chimiei, biologiei și fizicii moderne, până la lumea tehnologiei de astăzi.
De-a lungul acestei odisei umane, autorul explorează condițiile culturale care au influențat gândirea științifică de-a lungul secolelor, precum și personalitățile pitorești a câtorva dintre mării filozofi, savanți și gânditori: Isaac Newton, care își înfigea ace în ochi pentru a înțelege mai bine schimbările suferite de lumina și culoare, Antoine Lavoisier, care timp de două săptămâni a băut doar lapte, ca să cerceteze efectele acestuia asupra propriului corp. Charles Darwin, Albert Einstein, Werner Heisenberg și multe alte minți mai puțin cunoscute, dar la fel de strălucite, populează aceste pagini și fiecare dintre poveștile lor arată cât de multe dintre succesele umanității pot fi puse pe seama căutării încăpățânate de răspunsuri la întrebări simple (de ce? cum?), puse cu mult curaj.
Odiseea umană: de la viața în copaci la înțelegerea cosmosului este o carte pentru iubitorii de știință și pentru toți ce interesați de gândirea creativă și de efortul nostru nesfârșit de a ne înțelege lumea. Foarte informată, accesibilă și impregnată de umorul caracteristic autorului, această lucrare profundă reprezintă un omagiu impresionant adus curiozității intelectuale a omenirii. (© Editura Herald)
Am ales!
Voi căuta ”Soniecika. Înmormântare veselă. Minciunile femeilor” de Ludmila Uliţkaia și ”Odiseea umană. De la viața în copaci la înțelegerea cosmosului” de Leonard Mlodinow.
Mulțumesc pentru informații!