Gata, vacanța de vară și cititul pe șezlong la plajă au rămas în amintire și în pozele de pe Instagram și Facebook. Iar înainte de toamna editorială mai avem doar un scurt răgaz pentru a verifica dacă n-am ratat nimic important în august. Mai jos, o listă cu 10 cărți interesante apărute în ultima lună și care ar merita măcar ocazia de a le citi prezentarea. Puțin neobișnuit, poate, dar vara asta a fost o vară a cărților de non-ficțiune, așa cum poate s-a văzut și în lista celor 10 cărți de citit în august 2017 și cum se poate vedea și în cele ce urmează. Iar pentru asta eu nu pot decât să mă bucur.

Zece Decembrie, de George Saunders (trad. Radu Șorop)


Cea mai amuzantă şi provocatoare colecţie de proză scurtă pe care George Saunders a lansat-o până în prezent, Zece Decembrie pune în lumină experienţa umană şi explorează datele pierdute în labirintul preocupărilor cotidiene tulburătoare. Cu o viziune pe alocuri întunecată asupra viitorului, expusă pe riff-urile luminoase ale fantasmelor în continuă formare ale trecutului şi ale prezentului, această colecţie de proză scurtă fredonează umanitatea cu şarm şi intensitate.

George Saunders este unul dintre cei mai apreciați autori de proză scurtă din literatura americană contemporană, printre volumele sale numărându-se CivilWarLand in Bad Decline, Pastoralia, In Persuasion Nation și Zece Decembrie, premiat cu Folio Prize și PEN/ Malamud Award, finalist National Book Award 2013 și aflat pe lista New York Times Ten Best Books of 2013.

„George Saunders este scriitorul timpurilor noastre. Pentru cei care urmăresc îndeaproape evoluția literaturii americane a devenit un fel de supererou. Pe lângă inventivitatea formală și energia satirică a ficțiunii sale, ceea ce o face remarcabilă este cât de mult te face să simți.” (The New York Times)

George Saunders reușește să surprindă cu un umor aparte infinitele fațete, mai mult sau mai puțin umane, ale fiecăruia dintre noi. (© Black Button Books)

Povești de seară pentru fete rebele, de Elena Favili și Francesca Cavallo (trad. Justina Bandol)


A fost odată… o prințesă? Ei bine, nu! A fost odată o fetiță care voia să ajungă pe Marte. A fost o alta care a devenit cea mai bună tenismenă din lume, dar și o alta matematician și filozof. De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Kahlo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei extraordinare sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea. Regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru… modele de curaj, de perseverență și de generozitate pentru toți aceia care vor să-și împlinească visurile.

„Cartea pe care ar trebui să o aibă pe noptieră orice fată.” (Forbes)

„Aceste povești înlocuiesc prințesele cu femei care au schimbat lumea.” (The Huffington Post)

„O carte ilustrată pentru fete (dar și pentru băieți) care înfățișează poveștile adevărate ale unor femei extraordinare.” (La Repubblica)

„Fie ca aceste curajoase pioniere să te inspire! Fie ca portretele lor să insufle fiicelor noastre credința neclintită că frumusețea se manifestă în toate formele și culorile și la toate vârstele! Fie ca toți cititorii noștri să știe că reușita supremă este să duci o viață plină de pasiune, de curiozitate și generozitate! Fie ca noi toți să ne amintim în fiecare zi că avem dreptul să fim fericiți și să explorăm lumea din jurul nostru fără opreliști!” (Elena Favilli și Francesca Cavallo) (© Editura Litera)

Fata care citea în metrou, de Christine Féret-Fleury (trad. Mihaela Stan)


Juliette merge cu metroul din Paris în fiecare zi, la aceeași oră. Cea mai mare plăcere a ei este să vadă ce citesc cei din jur: doamna în vârstă, colecționarul de ediții rare, studenta la matematică sau fata care plânge la pagina 247. Îi privește pe toți cu tandrețe și curiozitate, de parcă ceea ce citesc, pasiunile și diversitatea existenței lor i-ar putea colora și ei viața monotonă. Dar într-o zi Juliette hotărăște să coboare cu două stații mai devreme și să o ia pe un drum ocolitor spre serviciu, decizie care îi va schimba viața.

„O poveste frumoasă ca un balsam pentru suflet, plină de trimiteri care le fac poftă de citit și celor mai puțin entuziasmați de lectură!” (Avantages)

„Un roman delicios, care să ne aducă aminte că în epoca rețelelor sociale imaginația e mai importantă decât oricând.” (Madame Figaro)  (© Editura Nemira)

Suflete în noapte, de Kent Haruf (trad. Paul Slayer Grigoriu)


„Poate că fericirea e mai puțin previzibilă decât nefericirea, dat find că ține de libertate. Și întocmai ca libertatea, nu e niciodată sigură; nu poate dura la nesfârșit. Dar poate fi adevărată și, în acest roman minunat, ne putem bucura și noi de ea.” (The Guardian)

Addie Moore și Louis Waters sunt doi oameni în vârstă dintr-un mic orășel de câmpie american, care își duc zilele fiecare în singurătate după ce rămân văduvi și copiii pleacă să-și vadă de viețile lor.
Deși sunt vecini, nu știu mare lucru unul despre celălalt, dar lucrurile se vor schimba când femeia îi propune un aranjament puțin ciudat: să-și petreacă nopțile împreună.

Înfruntând prejudecățile comunității, cei doi se regăsesc noapte de noapte și își alungă singurătatea, spunându-și unul altuia povești de viață și legând o prietenie care nu ține cont de vârstă. Treptat, prietenia lor se transformă în ceva mult mai profund, iar istoria unei iubiri târzii nu se stinge.

„Pe un ton blând și încărcat de melancolie, romanul lui Kent Haruf, publicat postum, vorbește Despre un lucru esențial: profunzimea se află tocmai în lucrurile simple.” (The New York Times)  (© Editura Pandora M)

Eileen, de Ottessa Moshfegh (trad. Irina Bandrabur/Graal Soft)


Sărbătoarea Crăciunului în New England e un motiv de prea puțină bucurie pentru Eileen Dunlop, o tânără modestă și introvertită, prinsă între slujba de secretară la Moorehead, o închisoare pentru băieți, cu ororile sale cotidiene, și rolul de îngrijitoare a tatălui ei alcoolic, într-o casă mizeră. Chinuită de resentimente și de dezgust față de sine, Eileen își petrece zilele mohorâte fantazând să scape din micul orășel de provincie în care se simte captivă. Nopțile și weekendurile le dedică unor furturi mărunte din magazine, urmăririi unui gardian pe nume Randy, pentru care a făcut o mică pasiune perversă, și curățeniei după tatăl ei. Când Rebecca Saint John vine în calitate de consilier psihologic la Moorehead, Eileen este fermecată și se dovedește incapabilă să reziste la ceea ce, la început, pare a fi o prietenie miraculoasă. Afecțiunea ei față de Rebecca o face însă complice la o infracțiune care îi depășește chiar și cele mai violente fantezii.

Teribilă, fascinantă și amuzantă, această memorabilă carte de debut captivează și șochează, aducând în prim-plan una dintre cele mai originale voci noi în literatura contemporană.

Eileen este un roman remarcabil, întunecat și surprinzător, pe alocuri dezagreabil și uneori hilar. Naratoarea cărții e una dintre cele mai ciudate, mai debusolate și mai jalnice inadaptate pe care le-am întâlnit în ficțiune – și totuși, în felul ei inimitabil, adorabilă. Credeți-mă, n-ați citit niciodată nimic care să se compare cu Eileen.“ (Washington Post)  (© Editura Litera)

Cuprind mulțimi. Miliardele de microbi din noi și felul în care ne modelează viața, de Ed Yong (trad. Constantin Vlad)

.
Dacă privim regnul animal din perspectivă microbiană, până și cele mai familiare părți ale vieților noastre vor arăta într-un fel cu totul nou. Aflăm despre procesele biologice secrete, invizibile și minunate din spatele coralilor care construiesc recifuri mărețe, despre calmarul luminiscent care ne poate ajuta să cunoaștem mai bine propriile bacterii intestinale, despre cărăbușii care doboară păduri, despre țânțarii din Australia care luptă contra unor maladii și despre ingredientele din laptele matern, care au evoluat ca să hrănească primii microbi ai unui nou-născut. Vedem modul în care oamenii perturbă aceste parteneriate și pe care cercetătorii încearcă acum să le manipuleze în avantajul nostru. Așa cum scria William Blake, vedem lumea într-un grăunte de nisip.

Cuprind mulțimi este povestea parteneriatelor extraordinare dintre creaturile familiare ale lumii noastre și cele despre care nici n-am știut că există. Această carte ne va schimba atât felul în care privim natura, cât și percepția asupra locului pe care îl avem în ea.

În cea mai mare parte a existenței umane, microbii au stat ascunși, fiind vizibili doar prin bolile pe care le cauzau. Când în sfârșit au apărut în studiile biologice, au fost proscriși ca malefici. Abia de curând au migrat de la periferiile neglijate ale biologiei în centrul acesteia. Chiar și în prezent, majoritatea oamenilor consideră că microbii sunt germeni care trebuie eradicați, însă cei care trăiesc împreună cu noi – microbiomul – constituie părți neprețuite ale vieților noastre. Cuprind mulțimi analizează lumea microbilor și ne arată cât de ubicui și de vitali sunt: ne sculptează organele, ne apără de boli, ne descompun hrana, ne educă sistemele imunitare, ne ghidează comportamentul, ne bombardează genomurile cu genele lor și ne conferă abilități incredibile.  (© Editura Publica)

O istorie a copilăriei. Copiii în Occident din Evul Mediu până în epoca modernă, de Colin Heywood (trad. Ruxandra Vișan)


Ce este copilul? Copilăria ar trebui considerată a fi un construct social? Care au fost atitudinile adulților față de copiii de-a lungul timpului? Pe parcursul cărții descoperim copilul privit a fi un păcătos augustinian, care vrea să-i domine pe cei din jur, un inocent romantic care încă nu este corupt de civilizație sau o doar o dovadă a fertilității cuplului parental, aruncat în brațele doicilor îndată ce a venit pe lume. În Occident, începând cu secolul douăzeci copiii nu mai erau expuși morții, abandonului sau bătăilor în aceeași măsură ca în trecut, iar relațiile dintre părinți și copii s-au îndulcit. Scopul cărții de față este acela de a evidenția problemele speciale din istoria copiilor, pe care o plasează în contextul social și cultural, fără a pierde din vedere experiențele individuale care au ajuns până la noi prin jurnale, autobiografii și mărturii orale. Scrisă într-un limbaj accesibil, cartea se adresează psihologilor, sociologilor, istoricilor și tuturor celor interesați de copii și copilărie.

Colin Heywood este profesor de istorie economică și socială la Universitatea din Nottingham. A scris numeroase studii despre copilărie, familie și parentalitate.  (© Editura Trei)

Cultura japoneză, de Paul Varley (trad. Ruxandra Mărginean Kohno)


Cartea lui Paul Varley este considerată una dintre cele mai coerente și mai bine scrise introduceri în istoria și cultura japoneză. Concisă, explicită, alertă, este un volum de referință în orice bibliografie privind Japonia.

Cultura japoneză trece în revistă cei peste două mii de ani de istorie neîntreruptă a unuia dintre cele mai cultivate popoare, punând în lumină deopotrivă personalitățile, religiile, genurile și stilurile de arte vizuale, formele de expresie literară, insolitul creației teatrale, particularitățile culturale (ceremonia ceaiului, de pildă) ori ponderea și semnificația influențelor exercitate de-a lungul vremii de China, apoi de Occident.“ (Booklist)

„Citatele ample din clasicii literaturii nipone și ilustrațiile numeroase care însoțesc textul fac din cartea lui Paul Varley o excelentă expunere a evenimentelor majore ale civilizației japoneze.“ (Bulletin of the School of Oriental and African Studies)  (© Editura Humanitas)

The Undoing Project. Kahneman, Tversky și o prietenie care a schimbat modul în care înțelegem mintea umană, de Michael Lewis (trad. Robert Dobre)


Acum 40 de ani, psihologii israelieni Daniel Kahneman și Amos Tversky au scris o serie de studii surprinzătoare și originale, prin care au anulat ipotezele referitoare la procesul de luare a deciziilor. Lucrările lor au demonstrat că mintea umană greșește sistematic când este forțată să exprime judecăți în condiții de incertitudine. Cercetările lor au pus bazele domeniului economiei comportamentale, au revoluționat studiile Big Data și medicina avansată, au condus la o nouă abordare a reglementărilor guvernamentale și au făcut posibilă una dintre lucrările lui Michael Lewis. Kahneman și Tversky sunt singurii responsabili de tendința de a nu mai avea încredere în intuiția umană și de a acorda întâietate algoritmilor.

The Undoing Project spune povestea unei prietenii captivante, între doi oameni care au dimensiunile unor personaje literare geniale. Kahneman și Tversky au devenit genii în universitate și eroi pe câmpul de luptă – ambii au avut cariere semnificative în armata israeliană –, iar cercetările lor au fost strâns legate de experiențele lor extraordinare de viață. Amos Tversky a fost un luptător genial, sigur pe el și extrovertit, aflat mereu în centrul atenției; Kahneman s-a refugiat în copilărie din calea naziștilor și a fost un introvertit a cărui îndoială de sine iscoditoare a stat la baza ideilor sale. Cei doi au format una dintre cele mai intense colaborări din istoria științei, atât de strânsă încât erau momente în care nu își puteau aminti care dintre ei fusese la originea unei anume idei sau cine ar fi trebuit să își asume anumite merite.  (© Editura Publica)

Genghis-han și nașterea lumii moderne, de Jack Weatherford (trad. Alina Popescu)


Armata mongolă condusă de Genghis-han a cucerit mai multe teritorii și a subjugat mai multe popoare, în douăzeci și cinci de ani, decât au reușit romanii în patru sute. Pretutindeni în acest vast imperiu, mongolii au influențat dezvoltarea fără precedent a schimburilor culturale, au extins rețeaua comercială și au fost motorul unei renașteri a civilizației. Om cu vederi infinit mai progresiste decât omologii săi europeni și asiatici, Genghis-han a abolit tortura, a conferit libertate deplină tuturor cultelor religioase și a anulat privilegiile aristocrației specifice sistemelor feudale. Începând cu povestea ascensiunii lui din sânul unei culturi tribale și încheind cu explozia de civilizație declanșată de Imperiul Mongol, această excepțională lucrare de istorie revizionistă este o veritabilă epopee despre nașterea lumii moderne. (© Editura Corint)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *