Am în biblioteca din birou rafturi speciale de cărți pentru copii în așteptare. Așa că, în mini-vacanța de 1 decembrie, am simțit nevoia să dau în mintea copiilor și, prin urmare, să mai citesc câteva (zeci de) cărți scrise pentru aceștia. Din tot ceea ce am citit, am întocmit o listă de 10 cărți pentru copii de pus lângă ghetuțe de Moș Nicolae, doar cărțile sunt cel mai fain cadou, nu-i așa? 🙂 Bine, dacă nu vedeți listuța aceasta la timp, cred că volumașele de mai jos sunt numai bune de dat în dar de sărbători, în general. 

Unele sunt calde, abia scoase din tipar, altele au apărut la sfârșitul lui 2014 sau în urmă cu doar câteva luni. Unele sunt pentru copii mici, de câțiva anișori, altele sunt potrivite și pentru puberi sau chiar adulți cu chef de joacă. Însă toate sunt minunate. Vă las să citiți câteva rânduri despre fiecare cărticică inclusă pe această listă – nu uitați și de cele două volume pentru copii pe care vă recomandasem să le luați de la Gaudeamus 2015. Mi-ar plăcea să-mi scrieți în comentarii ce cărți veți lăsa mâine în ghetuțe.

 

Pisicoteca practică a lui Moș Pârșu, de T.S. Eliot
Răsădită în sol autohton de Florin Bican
Colaje de Mihail Coșulețu

26-425934-Coperta_fata

Pisicoteca practică a lui Moș Pârșu e unul dintre deliciile post-Gaudeamus pe care de-abia așteptam să le citesc. Nu este același lucru cu Cartea lui Moș Opposum despre Pisicile Poznașe (Humanitas, 2009, traducere de Tudor Cristian Roşca și Viorel Ştefănescu), chiar dacă autorul e același: T.S. Eliot. Și asta i se datorează lui Florin Bican, minunatul traducător al prezentei ediții în limba română a pisicilor eliotene, cel care a „răsădit în sol autohton” poemele, așa cum frumos stă scris pe copertă. Vă veți convinge citind prefața lui Florin Bican, Cum și de ce am tradus în limba română „Pisicile” lui T.S. Eliot, de cât de specială este această ediție. Spun doar atât: Florin Bican i-a păstrat ritmul și muzicalitatea versurilor lui Eliot și, în același timp, l-a adus către cititorul român. I-a luat treizeci de ani să facă asta, dar zău că merită așteptarea! E o carte atât pentru copii – care se vor distra întâlnind atâtea pisici cu… personalitate -, cât și pentru adulți, care vor fi fermecați de Mistifelix, Tina Trândăvina, Moș Matusalem, Lingeblide, Labătristă, Nea Nelu Mefistofelu, Motă-Nașu” și alte pisici sau motani atipici. Iar colajele lui Mihail Coșulețu sunt haioase tare!

Cumpără cartea de aici

Fata babei și fata moșneagului, de Ion Creangă
Cu ilustrațiile Ilenei Surducan

fata babei ileana surducan

Am fost la lansarea volumul ilustrat de Ileana Surducan și am spus că m-a convins să-l recitesc pe Creangă – care, vă mărturisesc și în scris, nu a fost niciodată printre favoriții mei. Afirmația aceasta ar trebui să fie suficientă să vă trezească interesul pentru volum. 🙂

Voi da, totuși, câteva detalii. Ileana Surducan a făcut o magie dând viață personajelor din cunoscuta poveste. Adică le-a modelat din ceramică și le-a copt, apoi le-a cusut haine, le-a făcut păr, mai multe capete pentru diferite expresii, le-a făcut animale, spații și decoruri superbe atât din ceramică, cât și din hârtie și alte materiale, iar în cele din urmă le-a fotografiat. A adăugat ilustrații în paginile cărții – de urmărit sunt cele ale fetei moșneagului, atât de inocente, atât de pline de candoare! – și a aranjat frumos textul. Drept să vă spun, carte mai deosebită n-am văzut pe la noi. E o plăcere s-o citești și s-o privești.

Cumpără cartea de aici

Atinge copacul fermecat, de Christie Matheson

atinge copacul fermecat

Atinge copacul fermecat e o carte ideală de dat în dar copiilor mici (3-7 ani). Christie Matheson se joacă chiar cu puterea cuvintelor și a acțiunilor, îndemnându-i pe copii ba să atingă sau mângâie copacul, ba să-l scuture, ba să-l încălzească, ba să-i trimită un pupic, să bată din palme sau să închidă ochii și să numere până la zece. Și, surpriză, când dai pagina, în urma unor fapte, apar rezultate. 🙂

Mă întreb de ce nu am avut și eu o carte asemănătoare când eram mică. Cu siguranță m-ar fi distrat și bucurat (dacă a făcut-o acum…).

Cumpără cartea de aici

Ivan Turbincă, de Ion Creangă
Cu ilustrațiile lui George Roșu

ivan turbinca geroge rosu

Ho, ho, ho, Merry Christmas! – nu, nu sunt defazată, asta mi-a răsunat în urechi când am văzut, proaspăt ieșită de la tipar, o altă minunăție marca Pasărea Măiastră (colecție a Editurii Vellant, în care a apărut și volumul de mai sus ilustrat de Ileana Surducan). Bine, Creangă, din nou. Dar numele lui George Roșu a cântărit mai mult, așa că m-am entuziasmat ca un copil. Aruncați un ochi aici dacă nu mă credeți pe cuvânt că este super talentat.

George Roșu a scuturat de praf povestea lui Ivan Turbincă, rusul pensionar, abia retras din armată, care a fentat moartea, s-a plimbat în lungul și-n latul lumii, i-a înnebunit pe draci chiar la ei acasă, i-a dat dureri de cap Sfântului Petru și lui Dumnezeu și câte și mai câte! După ce praful a fost înlăturat, s-a apucat să-l creeze din creioane colorate pe Ivan, aducându-l mai aproape de noi (și de cititorii mai tineri decât noi). Cu mai multă ironie, mai mult umor și voie bună. Și cu un font personalizat. Totul împachetat în condiții grafice de excepție. Să ne fie de bine, așadar!

Cumpără cartea de aici

Înc-o dată!, de Emily Gravett

inc-o data

Emily Gravett, o autoare britanică foarte cunoscută, scrie și ilustrează o cărticică potrivită pentru a-l atrage pe micul cititor spre lumea poveștilor. Cedric este un dragonaș simpatic care are o carte favorită, volum pe care dorește ca mama sa să-l citească în fiecare seară, înainte de culcare, Înc-o dată! Și înc-o dată! și tot așa. E încăpățânat și zgomotos. Mama lui îi face hatârul, dar nu la nesfârșit. Ce se întâmplă când ea adoarme și Cedric se supără pentru că nu a ascultat povestea încă o dată, vă rămâne de aflat. Surpriza de la final vă va găuri cartea la propriu. 🙂 Nostimă carte!

Cumpără cartea de aici

Povești din calendar, de Iulia Iordan
Cu ilustrațiile Veronicăi Neacșu

povesti din calendar

Poveștile din calendar m-au ținut prizonieră câteva ore bune.

Să scoți din biblioteci poveștile pe care le spuneau, născoceau, transformau țăranii români de demult, cu Dumnezeu, animale, feți frumoși, sfinte și alte personaje fantastice, toate în strânsă legătură cu lunile anului și schimbările pe care fiecare lună le aduce, într-o comuniune desăvârșită și aproape uitată cu natura, să le presari inteligent cu informații captivante și folclor, cu credințe și învățături, să le adaugi ilustrații luminoase (Veronica Neacșu are un stil unic de a desena și înfățișa lumi și personaje) și jocuri creative, pare și este un proiect unic. Munca de documentare a Iuliei Iordan și asamblarea acestui volum, de la concept la alegerea poveștilor potrivite pentru fiecare lună din calendar, mi s-au părut extraordinare și necesare – avem nevoie de aceste povești atât noi, adulții, care fie nu le știm pe de-a-ntregul, fie le-am uitat, cât și copiii, cei care vor fi cuceriți de Ileana Cosânzeana, Toderică Făt-Frumos, Soare, Ger, Vânt, stele, licurici, Măr, Păr, ghiocei, zăpadă, arici și multe, multe alte personaje.

Povești din calendar beneficiază de o grafică foarte bună, ilustrații faine, povești cu tâlc. În plus, mi-au plăcut tare două secțiuni de la sfârșitul fiecărei povești: „Cuvinte despre cuvinte” – explicații pe înțelesul copiilor ale cuvintelor arhaice sau regionale din texte (exemple: „straie”, „hârgău”, „ștergar”, „pețitor”, „cumetrie”, „odor”, „năframă”, „cușmă”, „șip” etc. etc.) – și „De-a povestea” – activități propuse celor mici în tonul poveștii respective. De ținut pe noptieră!

Cumpără cartea de aici

Este o carte!, de Lane Smith

este o carte

Aștept traducerea în limba română a cărții lui Lane Smith de când i-am văzut trailerul. Este, de departe, cea mai amuzantă și, totodată, educativă carte pentru copii despre cărți în epoca aceasta plină de tehnologie, digital, gadget-uri de tot soiul, jocuri virtuale ș.a.m.d.

Un măgar bookaholic și o maimuță dependentă de tehnologie sunt personajele volumului, iar cartea este vedeta. „Instrucțiunile” ei de folosire, avantajele (de exemplu, nu are nevoie să fie încărcată) și dezavantajele acesteia (cum ar fi faptul că n-are Wi-Fi sau nu poți da sms-uri cu ea) reies dintr-un dialog simplu, de efect și plin de umor. Aș face cadou cartea aceasta tuturor puștilor crescuți cu tehnologia și tuturor părinților care vor să-și crească cititori.

Este o carte! a avut mare succes în America (a stat șase luni în topul New York Times al celor mai bine vândute cărți) și nu numai – a fost tradusă în douăzeci de limbi. Lane Smith povestește mai multe despre volum aici. Citiți-o, e adorabilă!

Cumpără cartea de aici

Super! Sunt un gândac!, de Ciprian Măceșaru
Cu ilustrațiile autorului

super sunt un gandac

Nou-nouță, cartea lui Ciprian Măceșaru (SuperheroPortbagajDebaraua cu simțuriDespre nerăbdarea de a fi răbdător, dialog cu Dan C. Mihăilescu, ș.a.) m-a făcut să mă simt copil. Am citit-o dintr-o suflare. Și tare-aș fi curioasă să văd dacă nu cumva un copil ar citi-o cam la fel. 🙂

Referința livrescă este, bineînțeles, Metamorfoza lui Kafka. Frumusețea este că singurul lucru în comun e tranformarea unei ființe, respectiv un copil, în gândac. Iată cum începe: „Într-o dimineaţă, când Andrei se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni preschimbat într-o gânganie uriaşă. Îşi privi uimit abdomenul cafeniu şi cele trei perechi de picioare ce-i tremurau înaintea ochilor, apoi spuse încântat:

— Suuuperrr!”.

Așadar, Andrei reacționează așa cum numai un copil poate reacționa: se bucură nespus, i se pare o năzbâtie neașteptată. Entuziast, aleargă la părinții săi, domnul și doamna Stănescu, pentru a le arăta ce lucru mișto i s-a întâmplat lui. Reacțiile tatălui și mamei lui Andrei nu sunt pe măsura așteptărilor sale: ambii leșină din pricina șocului. Când își revin și discută despre transformarea fiului lor, vor încerca să găsească soluții pentru a-l duce la școală în noua formă. De aici, aventuri cu doamna Pricop, vecina băgăcioasă și nesuferită, doi polițiști („unul gras, înalt și mustăcios, celălalt slab, pitic și mustăcios”), Tim, un coleg de clasă enervant și roșcovan, domnul Anton, profesorul de matematică, directorul școlii unde învață Andrei, Raluca, o fetiță blondă pistruiată care-i place lui Andrei, Gungnam, piticul-vrăjitor, și Măriuca, pisica familiei Stănescu, întâmplări pe care vă las să le descoperiți pe cont propriu.

Ciprian Măceșaru știe să scrie pentru copii! Super! Sunt un gândac! are umor, limbaj adecvat celor mici, suficient de multe aventuri încât să-i țină în priză pe cititori, personaje bine conturate și strunite, desene în ton cu povestea (habar n-aveam că autorul poate desena atât de bine); pe scurt, cartea are tot ce-i trebuie pentru ca piticii voștri să empatizeze cu Andrei.

Cumpără cartea de aici

Pe dos. Poezii cu prostii pentru copii, de Carmen Tiderle
Cu ilustrații de Vali Petridean

pe dos poezii cu prostii pentru copii

Am fost săptămâna trecută la lansarea acestui volum de la ceainăria Cărturești Verona și n-am putut, până la sfârșitul evenimentului, să intru în spațiul respectiv – atât de plin de copii și părinți era. Ceea ce poate spune câte ceva despre popularitatea publicitarei Carmen Tiderle și despre entuziasmul cu care a fost primită cartea ei de poezii Pe dos. Poezii cu prostii pentru copii.

Am citit volumul încântată, ba în gând, ba cu voce tare, ba doar pentru mine, ba și pentru alții. Se vede cu ochiul liber că autoarea este familiarizată cu lumea copiilor, știe ce le place și ce nu suportă, de ce fel de personaje se pot atașa și pe care le vor privi cu neîncredere. Limbajul folosit și rimele potrivite vor fi pe placul piticilor voștri. Iar ilustrațiile, vai, ilustrațiile merg mână-n mână cu textele, doar vorbim de Vali Petridean. Pe dos. Poezii cu prostii pentru copii e distractivă și arată foarte bine, sunt convinsă că-i va apropia pe copii de poezie.

Câteva mostre, că nu se poate altfel:

„Când ești trist/ Și vrei tristețea s-o alungi/ Ia-ți un tricou în dungi/ Și unul cu buline/ Și vezi în care-ți stă mai bine/ Pe urmă lasă-ți pantalonii-n vine/ Și râzi un pic de tine.” (Oglinda);

„Fetiță, ești atât de rea/ Că n-o să mai vorbesc cu tine-n viața mea/ Dar fiindcă ești cea mai drăguță/ Cred c-o să-ți cânt în schimb la muzicuță.” (Din dragoste);

„Chiar acum, într-o țară străină/ O pisică stă la soare pe-o ruină/ Și-o doare la bască/ Și cască și cască și tot cască/ Și, printre căscături, se jură/ Că și tu pui acum mâna la gură.” (Pisica);

„Cine-ți spune c-o să-ți crească nasul minte/ Nu, nasul rămâne exact ca înainte/ Puța se face din ce în ce mai mică/ Cu fiecare minciunică.” (Adevăru” adevărat).

Cumpără cartea de aici

O istorie secretă a Ţării Vampirilor. (I) Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu

Cu ilustrații de Amalia Dulhan

cartea pricoliciului adina popescu

Am așteptat volumul acesta – primul dintr-o trilogie fantastică „ce îşi propune să salveze mituri şi personaje sortite să dispară, dacă nu sunt povestite” – încă de când a câștigat, în 2013, Marele Premiu al concursului de creaţie literară Trofeul Arthur. În sfârșit a apărut, la sfârșitul verii, iar eu am pus mâna pe ea. Sunt abia la începutul lecturii, așa că nu am, momentan, o perspectivă de ansamblu, dar pot să vă spun că e tot ce mi-am imaginat că va fi și încă mult mai mult. E o carte care curge frumos și învie personaje de basm care ne-au fost dragi sau pe care nu le-am știut niciodată prea bine. Un volum care mă face să mă baricadez în casă și să călătoresc, alături de personaje, în căutarea magiei basmului. Până termin eu lectura și vă spun mai multe, poate vreți totuși s-o faceți cadou de Moș Nicolae, vă asigur că nu veți da greș.

Cumpără cartea de aici

 

bookaholic-sustinut-de-carturesti-stripe-01

Sursă imagine principală

Un comentariu
  1. Violeta

    Cred ca e cadoul perfect pentru cei mici. Consider ca decat sa le fie date zeci de dulciuri pe care oricum le primesc de-a lungul anului dar atunci cand trebuie, nu toate odata, mai bine sa li se ofere carti ce le-ar putea influenta dezvoltarea. Multumesc de idei!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *