Aproape că a venit primăvara – dacă ne luăm după mercurul care a crescut în termometre. Calendaristic, mai avem puțin de așteptat până să dăm jos paltoanele și să mergem să citim în aer liber, prin parcuri, prin cafenele sau pe la terase (literare, poate?).

Așa că ne facem de pe acum o listă de cărți de citit pentru a alunga astenia ce va să vină odată cu vremea frumoasă. Toate volumele pe care le voi menționa mai jos sus proaspete, nou nouțe, abia ieșite din tipar și, pentru că ne place să-i citim pe-ai noștri, autorii care le semnează sunt români. 

Au trecut aproape două luni din noul an și, surpriză, nu am văzut romane apărute în perioada aceasta. Să capete proza scurtă teren? Rămâne de văzut. Până una alta, iată ce mi-a făcut mie cu ochiul:

Escapada de Lavinia Braniște – pe lângă cele trei texte ale autoarei publicate în Best of: Proza scurtă a anilor 2000am mai citit zilele trecute și fragmente din această carte de proză scurtă publicate în avanpremieră în Suplimentul de Cultură (aici), Dilema Veche (aici) și Think Outside The Box (aici). Concluzia e că nu știu voi ce părere aveți, dar mie-mi place tare mult cum scrie Lavinia Braniște și abia aștept să pun mâna pe carte. E prima pe lista mea de lecturi!

Seinfield și sora lui Nabokov de Simona Sora – o colecție inedită de eseuri publicate în ultimii ani în Dilema Veche, strânse și puse laolaltă cu un epilog deosebit. O carte care vorbește despre legătura dintre lumile ficționale și cele reale, dintre cărți și oameni, dintre critica literară și presa culturală. O carte despre literatură și plăcerea lecturii. Abia a apărut și deja se aud ecouri entuziaste.

Boddah speriat de Ionuț Chiva – iată, cum spuneam, proza scurtă începe anul. În volum sunt treisprezece povestiri scrise cu vervă despre singurătate, despre căutări și regăsiri, despre relațiile dintre oameni, izolare, cu personaje desprinse din realitatea de aici sau de dincolo. Spune autorul că acestea ar fi proze americane. Sunt tare curioasă să văd dacă sunt sau nu.

Golem, golem și alte povestiri fantastice de Liviu Radu – pe acest scriitor l-am descoperit în Best of, antologia editată de Marius Chivu, cu o proză intitulată Babl și mi-am promis că-l voi căuta într-un volum individual. Coincidență sau nu, abia am aflat despre Golem, abia ieșită din tipar. Vreau puțin SF primăvara aceasta. Voi nu?

Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul de Adina Rosetti, cu ilustrații de Cristiana Radu și o introducere pentru oamenii mari – haideți să ne bucurăm și de povești faine pentru copii, să ne mai descrețim frunțile și să ne mai minunăm puțin. Domnul Azi, bătrâna doamnă Ieri, domnişoara Poimâine, vrăjitoarea Niciodată şi spiriduşul Vreodată fac parte din universul ludic al cărții și încearcă, prin povestea pe care o spun, să-i lămurească pe pici cum e cu timpul. Iar ilustrațiile sunt absolut superbe! (ia uitați-vă aici)

Urmuz în conștiința criticii de Constantin Cubleșan – pentru că îl iubesc pe Urmuz și mă frustrează că atâta timp a fost uitat sau trecut pe raftul din spate al bibliotecilor, așa că vreau multe cărți cu și despre el ca ”revanșă”. Autorul a pus lupa pe textele lui Urmuz, pe viața lui și pe cum au fost ele receptate atât de contemporanii scriitorului suprarealist, cât și de criticii care au scris despre el post-mortem – îi amintesc pe Arghezi, Geo Bogza, Eugen Ionescu, Călinescu, Crohmălniceanu ș.a.

Sebastian și lumea lui de Dana Pîrvan Jenaru – continui cu ideea emisă mai sus, cu mențiunea că vreau să citesc volumul acesta tocmai pentru că mă interesează să văd ce se mai poate spune despre Mihail Sebastian. Aparent, autoarea încearcă o incursiune în activitatea de critic literar a lui Mihail Sebastian, propunând o viziune de ansamblu nouă asupra vieții și operei lui.

Balcic. Micul paradis al României Mari de Lucian Boia – habar n-am cum face, dar Lucian Boia scoate carte după carte, și toate, culmea, ajung să fie super bine vândute (acum, de exemplu, este pe locul I în topul vânzărilor de pe Cărturești, deși abia a fost lansată). De mult tot sper să ajung la Balcic, așa că acesta ar fi un preambul bun, căci Boia construiește din amintiri, documente și fotografii de epocă istoria unui loc de poveste.

Călcîiul lui Magellan de Octavian Soviany – cum viața fără poezie e pustiu, nici primăvara nu poate trece fără măcar un volum-două de poezii. Soviany este primul indicat, cu o carte de poeme sumbre, întunecate, pline de referințe livrești, la confluența artei cu literatura, cu licăriri de speranță, împachetate în pseudo-jurnale de călătorie.

Cartea dragostei de Bogdan O. Popescu – Mircea Cărtărescu spune că acesta este ”cel mai frumos volum de versuri pe care l-am citit în ultimul deceniu. (…) Un adevărat poem de dragoste, foarte original, incandescent şi totuşi «cool», o carte de care poezia de azi avea mare nevoie”. Nu vă lăsați înșelați, nu este siropos, dimpotrivă: este populat de un cuplu oriental candid – care permite digresiuni în alte povești de dragoste din alte timpuri și alte culturi -, încercat, ca atâtea altele, de neliniști, îndoieli, frici de tot soiul.

 

Sursă imagine principală

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

Toate cărțile de mai sus se pot lua din librăria online Cărturești (click pe fiecare titlu). Dacă introduceți codul Bookaholic la orice comandă, veți beneficia de 15% reducere.

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *