Pentru că afară plouă, plouă și tot o să mai plouă, ne încălzim cu un ceai fierbinte și ne punem serios pe citit. Acum nu mai avem scuza că n-avem timp, că e soare afară, că am bea o bere la terasă sau că plecăm pe munte cu rucsacul în spate. Ne-am uitat prin ultimele apariții ale editurilor și am ales zece cărți cu care să ne începem frumos toamna. Și, pentru că suntem convinși în continuare că textele românești sunt uneori nedreptățite sau prea puțin cunoscute, am ales doar autori români.

Lunetistul de Marin Mălaicu Hondrari – m-am apucat de ea aseară și recunosc că n-am lăsat- din mână până am adormit. E o lume ciudată acolo, a coincidențelor care-ți scapă printre degete, totul pe un subtil substrat poetic.

Bucureștiul lui Mircea Eliade de Andreea Răsuceanu – întotdeauna m-au fascinat geografiile literare. Unde au stat scriitorii, locurile reale care apar în ficțiuni, felul în care povestea se mulează pe spații. Și, dacă vorbim de Mircea Eliade, subiectul este nesfârșit și fascinant.

Șoricelul din Kitej-Grad de Mihai Bădică – am citit povestirile lui Mihai Bădică în salturi, de obicei pe drumuri fiind. Sunt foarte vii, autentice, destul de inegale și ca stil și ca teme (dar asta le dă un anumit farmec).

Țara cu un singur gras de Adelin Petrișor – acum ceva timp mi se pusese pata să merg în Coreea de Nord, fascinată de poveștile unor prieteni care au ajuns acolo. Adelin Petrișor transformă un documentar într-o carte și povestește despre cea mai închisă țară din lume.

Evgheniți, ciocoi, mojici de Constanța Vintilă Ghițulescu – o carte de istorie a societății românești de acum mult timp, despre boierime și clase defavorizate. Citind-o pe autoare în Dilema Veche, sunt sigură că e o carte foarte interesantă.

Amorțire de Florin Lăzărescu – despre Amorțire avem o cronică detaliată aici, ba am stat și de vorbă cu el despre carte într-un interviu. Zicea Alina atunci: “E vorba de anxietăţi, de atacuri de panică şi de  fel de fel de frici. Frica e un fel de fir roşu care traversează cartea, subtil, dar constant. Întrebările despre rost, despre sensul unor căutări care nu prea seamănă cu ale majorităţii, marginalitatea ca statut permanent, au, ca somatizare, simptomele unei stări de permanentă încordare neputincioasă.”

Do not cross de Dora Pavel – Și Do not cross ne-a plăcut foarte mult, nu e o carte pentru comozi cum spunea Eli în cronică, “ridicând la fileu întrebări esențiale asupra construirii identității, asupra imoralității și a sexualității, familiilor disfuncționale, libertății, captivității, alienării, mass mediei ahtiate după scandaluri și celebrități”. Interviu cu autoarea avem aici.

Negru și Roșu de Ioan T. Morar – de-abia a apărut, este povestea cu implicații istorice a unui copil care ajunge ofițer, dar a cărui familie este deportată în Transnistria la ordinul Mareșalului Antonescu pentru că sunt țigani. Mai ales că am citit și mi-a plăcut Lindenfeld, subiectul noii cărți a lui Ioan T. Morar mă face foarte curioasă.

De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi – nu e propriu zis o carte nouă, dar s-a reeditat anul acesta și, pentru că m-a impresionat foarte tare atunci când am citit-o, nu ezit să o recomand. E vorba despre lumea tragicăși abuzivă a circului, o lume între vis și realitate, văzută din perspectiva unui copil.

X:20. O radiografie a artei românești după 1989 de Erwin Kessler –  Erwin Kessler este filozof, istoric și critic de artă. Era nevoie, cred, de o lucrare de asemenea amploare pentru a înțelege ce s-a întâmplat în arta românească post-decembristă, care au fost implicațiile sociale și cum s-au produs transformările.

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

Toate cărțile de mai sus se pot lua din librăria online Cărturești (click pe fiecare titlu). Dacă introduceți codul Bookaholic la orice comandă, veți beneficia de 15% reducere.

sursă main image 

4 comentarii
  1. Mirela

    Sau “Nopti de Vama. Romanul” de Dan Nita – cred ca acum, cand Vama este goala si noi departe de ea, paginile lui Dan Nita ne vor ajuta sa ne intoarcem putin in lumea nebuna si frumoasa a rasariturilor fara sfarsit, a tineretii bete de viata, a iubirilor de o vara sau pentru totdeauna, a locului in care dai nas in nas cu tine, exact cand ai uitat ca mai existi.

    Reply
  2. Diana

    Sau “Mana” de Ovidiu Slavoiu. Este in engleza, dar autorul e roman si ofera o cu totul alta perspectiva lumii pe care o cunoastem acum.

    Reply
  3. Adriana

    Recomand si cartea lui Stefan Mitroi, dedicata lui Saramago. Se numeste “Biblia pentru furnici, scrisa de Jose Saramago, in anul urcarii sale la cer” (Ed. Rao). Este o carte fascinanta si imprumuta din sensibilitatea lui Saramago.

    Reply
  4. Patricia

    Aglaja Veteranyi …si desi eram in liceu si au trecut vreo 10 ani de atunci, inca ma bantuie. Intre timp, am mai citit si “Raftul cu ultimele suflari”… Imi pare rau ca nu a scris mai mult …

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *