2015 se anunță a fi un an destul de bogat în ecranizări. Astfel încât, atunci când le-am pus cap la cap, am avut de unde selecta zece filme adaptate după cărți – clasice, bestseller-uri, contemporane. Pe toate le aștept cu interes și nerăbdare – fie pentru a mă amuza, preț de aproape două ore, fie pentru a mă transporta într-o distopie interesantă sau pentru a-mi ridica întrebări, surprinde pozitiv sau pune pe gânduri. Ceea ce, bineînțeles, vă doresc și vouă. Și abia aștept să citesc, în comentarii, și despre listele voastre.
Inherent Vice
După o carte netradusă încă la noi, apărută în 2009, cu titlu omonim, semnată de celebrul Thomas Pynchon. Este prima carte de-ale lui Pynchon ecranizate, anul trecut, de către regizorul Paul Thomas Anderson – care a contribuit și la scrierea scenariului. Inherent Vice a fost proiectat pentru prima oară pe 4 octombrie 2014 la Festivalul de Film de la New York. La începutul lui ianuarie a avut premiera în America, iar la noi la ajunge abia pe 20 februarie 2015. Filmul are deja două nominalizări la Oscar, așa că sunt foarte curioasă cum sunt transpuse pe ecran aventurile detectivului Larry Sportello, anii nebuni ’60-’70 americani, moravurile vremurilor și toate celelalte.
Mai multe informații aici sau aici.
Din distribuție: Joaquin Phoenix, Katherine Waterston, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Reese Witherspoon
The Little Prince – Micul prinț
Ooo, dar pe acesta îl aștept atât cu nerăbdare, cât și cu puțină teamă (nu vreau, pur și simplu nu vreau să strice cumva minunata carte a lui Antoine de Saint-Exupéry). Din ceea ce am văzut în trailer (mai jos), apărut la începutul lui decembrie 2014 pe toate site-urile de specialitate, pare o transpunere frumoasă, tandră, a poveștii Micului prinț. Film de animație, regizat de Mark Osborne, cu un scenariu adaptat de Irena Brignull și Bob Persichetti după volumul din 1943 al lui Saint-Exupéry, cu vocile lui James Franco, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Benicio Del Toro, Jeff Bridges, Riley Osborne, etc., se anunță a fi un hit al lui 2015. Nu se știe încă data de lansare a filmului, dar este așteptat să apară în toamnă.
Mai multe informații despre tehnica folosită și poveste, aici.
Macbeth
O ador pe Marion Cotillard și, prin urmare, vestea că joacă într-o ecranizare „clasică”, Macbeth, în rolul lui Lady Macbeth, este una excelentă, din punctul meu de vedere. Unde mai pui că este însoțită de Michael Fassbender (Macbeth), David Thewlis, Sean Harris (Macduff) și Elizabeth Debicki (Lady Macduff)!
Pe de altă parte, nu am văzut, până acum, vreo adaptare cinematografică a acestei piese de-ale lui Shakespeare, așa că sunt curioasă cum le va ieși. Pe scena teatrului mi-aduc aminte că mi-a plăcut.
Far From the Madding Crowd – Departe de lumea dezlănțuită
Vara acesta revine în atenția noastră și una dintre cele mai faine scrieri de-ale lui Thomas Hardy, Departe de lumea dezlănțuită (Far from the Madding Crowd, tradusă la noi la editura Leda de Cristina Jinga, 2007, un sinopsis aici), grație regizorului Thomas Vinterberg și a scenaristului și scriitorului David Nicholls (!). Carey Mulligan are, din fericire, rolul domnișoarei Everdene.
Cum vi se pare trailerul?
The Hunger Games: Mockingjay, Part 2 – Jocurile Foamei: Revolta, partea a doua
Cum m-a pus pe jar finalul Jocurile Foamei: Revolta, partea întâi, aștept partea a doua precum un copil care așteaptă darurile de la Moș Crăciun. Sunt convinsă că va fi un sfârșit grandios, un spectacol cinematografic așa cum merită seria aceasta minunată imaginată de scriitoarea Suzanne Collins. Încă nu avem cine știe ce informații, cu atât mai puțin un trailer. Știm doar că tot Francis Lawrence va juca rolul regizorului, iar actorii principali ai filmului sunt cei cu care ne-am obișnuit deja. În România (dar și în America și alte câteva țări din Europa), premiera va avea loc pe 20 noiembrie 2015.
P.S.: Dacă sunteți fani Jennifer Lawrence, puteți viziona și Serena, o ecranizare a romanului omonim al lui Ron Rash, lansat la noi în octombrie anul trecut.
Fifty Shades of Grey – Cele 50 de vicii ale domnului Grey
Cum, să nu ne distrăm și noi puțin? 🙂 După recenziile colegelor mele (aici și aici), curiozitatea în legătură cu fenomenul Fifty Shades of Grey, respectiv E.L. James, mi-a fost satisfăcută și am evitat cu succes să mă apropii de volumele respective. Recunosc însă că, la câtă publicitate s-a făcut ecranizării, e pe lista personală de filme de vizionat în 2015.
Pentru cei interesați de regie, aceasta este semnată de Sam Taylor-Johnson. Iar de scenariu s-a ocupat Kelly Marcel. Din distribuție, îi amintesc pe Jamie Dornan, Dakota Johnson, Luke Grimes, Emily Fonda ș.a. Să ne pregătim, așadar, pentru un 14 februarie amuzant erotic!
Silence – Tăcere
Romanul Tăcere, de Shûsaku Endô, a fost publicat la noi în 2008 (la o distanță mare față de ediția princeps, 1966), apoi reeditat în 2014. Ambele ediții sunt scoase de editura Polirom, în traducerea Florentinei Toma. Recunosc că nu stau prea bine cu literatura japoneză, motiv pentru care n-am reușit să citesc nicio traducere (din cele patru existente) ale cărților lui Endô. Faptul că va apărea o ecranizare a romanului, în regia lui Scorsese, cândva în 2015, mi-a atras însă atenția și m-a făcut să includ pe lista personală de lecturi Tăcere. Poate vă interesează și pe voi – găsiți aici, aici și aici date atât despre roman, cât și despre film.
The Light Between Oceans – Lumina dintre oceane
M. L. Stedman (interviu cu autoarea aici) a debutat cu romanul Lumina dintre oceane (tradus de Anca‑Gabriela Sîrbu, în 2013, și apărut la Editura Polirom), considerat spectaculos și primit foarte bine de critică. Derek Cianfrance ar fi adaptat cartea vizual, așa că ar trebui să apară în 2015 în cinematografe (alții spun 2016). Primul Război Mondial și consecințele lui sunt în prim plan, așa cum sunt și actorii Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz și Anthony Hayes. De văzut, în orice caz.
Victor Frankenstein
Clasicul Frankenstein al lui Mary Shelley va avea, în octombrie 2015, o nouă versiune cinematografică. Parcă nu se va epuiza niciodată subiectul, nu-i așa? Regizorul Paul McGuigan și scenaristul Max Landis, împreună cu actorii Daniel Radcliffe (Igor, asistentul lui Frankenstein, personaj nou introdus în poveste, care o și narează), Jessica Brown Findlay (Lorelei), James McAvoy (Frankenstein), s-ar putea să ne delecteze totuși cu un film bunicel.
Brooklyn
Pe scriitorul irlandez Colm Tóibín l-am descoperit abia anul trecut, cu Testamentul Mariei. Mi-ar plăcea să citesc, înainte de a merge la cinema, și Brooklyn. Nu de alta, dar am senzația că este total diferită de cartea menționată mai devreme, considerată eretică de unele voci și criticată dur, așa că n-ar strica să observ și o altă parte a scriiturii autorului în cauză. Ecranizarea vreau să o văd dintr-un singur, dar puternic, motiv: scenariul este scris de nimeni altul decât Nick Hornby. Alte detalii aflați pe cont propriu, de aici sau de aici.
Precum spuneam la început, nu am epuizat toate ecranizările anunțate să apară în 2015.
Voi ce filme așteptați anul acesta?
Aş zice că sunt totuşi cîteva ecranizări/adaptări făcute după “Macbeth”, dintre cele mai notabile de menţionat fiind filmul lui Orson Welles, al lui Polanski şi cel al lui Trevor Nunn:
http://en.wikipedia.org/wiki/Macbeth_on_screen
Abia astept ecranizarea romanului “Far from the Madding Crowd” cu Carey Mulligan 🙂 Sper sa joace la fel de bine ca in “Never let me go”.
Brooklyn e o bijuterie de carte, merita citita, chiar daca probabil si filmul va fi fain. Nu inteleg de ce nu s-a tradus inca in romana. 🙁
http://filmehd.net/inherent-vice-2014-filme-online.html
http://www.filmsubtitrat.com/san-andreas-2015-online-subtitrat/
Viciile dlui grey, cite vor fi fiind, au iz de cancan, dar astept cu nerabdare filmul dupa Endo. Tacerea, tradusa la Polirom, e carte cu impact…clar.
De ce nu mai face-ti un update la post, deja e 2017. Ar fi pacat sa nu scrie-ti despre filme ce apar anul asta.
Vom face. 🙂
Majoritatea le-am vazut. Sunt super filmele.