În urmă cu aproape două luni vă povesteam cum De veghe în lanul de secară, romanul de debut al lui J.D. Salinger, a fost cartea preferată a unor psihopaţi/criminali, cel mai celebru dintre toţi fiind Mark David Chapman, cel care l-a împuşcat pe John Lennon. Căutând cât mai multe detalii despre subiect, la momentul respectiv ne-am pus problema câţi alţi oameni au fost oare inspiraţi de Holden Caulfield la bune sau la rele? Acestea fiind date, am dat peste melodia “Who Wrote Holden Caulfield?” de la Green Day. Şi pentru că numele personajului nu este însă întâlnit în versurile melodiei, ne-am gândit să căutăm şi altele care să aibă în titlu nume de personaj literar, însă nu musai să şi vorbească despre el.

1. Who Wrote Holden Caulfield? – Green Day

Dacă tot a fost punct de inspiraţie, era firesc să o listăm prima în serie. “Who Wrote Holden Caulfield?” face parte de pe albumul “Kerplunk!” lansat de Green Day în 1992 şi a fost compusă de solistul Billie Joe Armstrong. Conform spuselor sale, piesa face referire la modul în care acesta relaţionează cu personajul lui Salinger. Totodată, Armstrong a spus la momentul când a fost lansat albumul că atunci când a fost obligat în şcoala să citească romanul, i s-a părut plictisitor. După ce s-a maturizat a hotărât să îl recitească, pentru că era prea “punk rock ca să nu o facă”.

2. I Wrote Holden Caulfield – Screeching Weasel

Ca răspuns la pisa compusă de Armstrong, Sreeching Weasel au lansat în ’94 piesa “I Wrote Holden Caulfield”. Membrii celor două trupe se pare că sunt buni prieteni, iar piesa a fost compusă ca o glumă între ei, fără a avea nicio legătură reală cu romanul lui Salinger.

De veghe în lanul de secară – Bonus: Guns N’Roses

În 2008, Guns N’Roses au lansat albumul “Chinese Democracy”, de pe care face parte melodia “The Catcher in the Rye”. Piesa fusese iniţial înregistrată de Brian May de la Queen, doar cu partea de chitară, însă mai târziu a fost reînregistrată de la zero. Versurile fac referire la Mark David Chapman, cel care l-a împuşcat pe John Lennon şi în frenezia momentului şi-a spus că este Holden Caulfield.

3. Dr. Jekyll and Mr. Hyde – The Who

Melodia a fost compusă de basistul trupei, John Entwistle, pentru toboşarul Keith Moon care avea probleme cu alcoolul. Referința la nuvela lui Robert Louis Stevenson o face pentru a sublinia caracterul duplicitar pe care îl avea Moon atunci când viciul avea un control mai mare decât raţiunea asupra lui.

4. Temporary Like Achilles – Bob Dylan

Dylan face referire la eroul lui Homer din Iliada. Melodia inclusă pe albumul “Blonde on Blonde” spune povestea unui personaj care este opusul eroului din Războiul Troian.

 

5. Moby Dick – Led Zeppelin

Melodia a fost inclusă în albumul “Led Zeppelin II” din 1969 şi este o piesă instrumentală (bazată mai mult pe tobe), una din cireşele de pe tortul lui John Bonham, numită intenţionat după faimosul caşalot al lui Melville. Multă vreme, piesa nu a avut un titlu bătut în cuie, însă, conform soţiei lui Bonham, s-a ajuns la această variantă întrucât Jason, fiul toboşarului, îl ruga să cânte “melodia lungă”. Când John l-ar fi întrebat de ce, Jason i-a răspuns pentru că “este mare ca Moby”.

6. Romeo and Juliet – Dire Straits

Melodia celor de la Dire Straits face în mod vădit referire la piesa omonimă a lui Shakespeare şi vorbeşte despre o poveste de dragoste neîmplinită, între o Julieta care îşi părăseşte Romeoul atunci când devine faimoasă şi se mută din cartierul în care au crescut împreună. Melodia a fost în sine inspirată de relaţia dintre Mark Knopfler şi solista Holly Vincent de la Holly and the Italians.

7. Franz Ferdinand – Ulysses

Melodia a fost intitulată după nuvela omonimă a lui James Joyce, care în viaţa protagonistului avea doar o zi vechime. Totodată, face referire şi la Ulise din Iliada lui Homer. Într-un interviu acordat în 2009, solistul Ales Kapranos spunea (apropos de ce anume l-a inspirat să compună piesa):

“I always loved the story of Ulysses when I was a kid—about a guy being a lost and never thinking he was coming home. But instead of getting upset about it, he embraced it and said, ‘Wow, I’m lost, but this is an adventure.’ I had part of the melody originally. When I write songs and melodies, I keep an audio notebook on my computer, and I name the files after the first thing I see in the room. So there’s a piece of music called ‘Lamp shade,’ one called ‘Rug.’ I was sitting in my living room, and the copy of James Joyce’s Ulysses was the first thing my eye hit. That got me thinking about [The Odyssey by Homer]. How old is that story? Four thousand years old? And it’s still eternal.” (sursa)

8. Tom Sawyer – Rush

Melodia este vag inspirată de personajul lui Mark Twain din romanul omonim, apărut în 1876. În 1985, textierul spunea despre piesă că portretizează figura unui Tom Sawyer actual.

“Tom Sawyer was a collaboration between myself and Pye Dubois, an excellent lyricist who wrote the lyrics for Max Webster. His original lyrics were kind of a portrait of a modern day rebel, a free-spirited individualist striding through the world wide-eyed and purposeful. I added the themes of reconciling the boy and man in myself, and the difference between what people are and what others perceive them to be – namely me I guess.” (sursa)

9. Alice In Wonderland – Neil Sedaka

Este una din cele mai puţin celebre melodii ale lui Neil Sekada. Versurile nu spun defel povestea lui Lewis Carroll. De altfel, această piesă este una din cele care nu au nicio legătură cu personajul literar din titlu.

10. Don Quixote – Gordon Lightfoot

Melodia fac parte de pe albumul omonim lansat de Gordon Lightfoot în 1972. Versurile spun povestea unui călăreţ singuratic.

“He is wild but he is mellow / He is strong but he is weak / He is cruel but he is gentle / He is wise but he is meek.”- După cum se observă, nu prea seamănă foarte mult cu personajul lui Cervantes. De altfel, numele lui Don Quijote nici nu apare în altă parte în melodie.

Dacă ştiţi şi voi alte melodii ale căror titluri conţin nume de personaje literare, sunteţi bineveniţi în completarea listei noastre.

4 comentarii
  1. Daiana

    Pai ar mai fi Iron Maiden cu cel putin doua, Rime of The Ancient Mariner si Alexander the Great. Sunt convinsa ca mai sunt si altele…

    Reply
    1. ioana

      Un întreg album Iron Maiden: Brave New World. Și multe, foarte multe referiri la literatură în alte piese de pe alte albume.

      Reply
  2. Stefan

    Ar mai fi si melodia “Edema Ruh” de la Nightwish, melodie ce face referire la etnia din care face parte personajul principal din aceasta serie.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *