Ştiu că s-a tot scris şi se va mai scrie pe tema aceasta, dar numai eu cunosc destul de mulţi oameni care nu au timp de citit, aşa că încă un articol despre acest subiect nu poate decât să ajute. Trebuie să-i convingem pe cititori, nu-i aşa, că întotdeauna se mai poate găsi o fărâmă de timp pentru citit. Până la urmă, trăim într-o ţară în care cozile lungi la aproape orice sunt încă destul de lungi şi generoase când vine vorba de pierdut vremea. De ce să nu ne petrecem orele bune de la administraţia financiară citindu-l pe Dostoievski?

Am încercat să trec pe hârtie (şi ulterior în online) câteva metode care ar trebui să vă ajute nu doar să citiţi mai mult, dar şi mai eficient. Şi pentru că tocmai urmează o minivacanţă cu ocazia zilei de 1 iunie, iar de la Bookfest, care tocmai şi-a închis porţile, ştiu că aţi plecat cu desagile pline, ce alt moment mai potrivit pentru a vă îmbia şi mai abitir la lectură? Să ne înarmăm, aşadar, cu un creion, o foaie şi un munte de cărţi!

1. Luaţi cu voi cel puţin o carte oriunde aţi merge! Nu contează că urmează o întâlnire oficială sau doar una cu prietenii pe care nu i-aţi mai văzut de multă vreme. Luaţi cu voi cartea pe care o citiţi în această perioadă sau una pe care credeţi că o puteţi citi la coadă la poştă, la taxe şi impozite, la bancă şi oriunde ştiţi că se mai formează cozi numai bune pentru citit. Şi dacă vreţi să profitaţi de minutele de pauză de la birou sau vreţi pur şi simplu să vă retrageţi câteva minute pe zi pentru a vă odihni, luaţi cu voi o carte. Nu veţi regreta şi veţi vedea că lectura înregistrează progrese!

2. Concuraţi doar cu voi când vine vorba de numărul de cărţi citite. Sigur că există oameni care citesc patru sute, trei sute sau două sute de cărţi pe an. Pentru cei mai mulţi dintre noi, astfel de obiective par dificil şi chiar imposibil de realizat. Nu ar trebui să ne propunem obiective nerealiste (prin asta înţeleg că nu ar trebui să ne sacrificăm chiar toate orele de somn şi nici n-ar trebui să riscăm să trecem pe culoarea roşie a semaforului doar pentru că eram cu nasul într-o carte). Dacă anul trecut aţi citit, să spunem, patruzeci de cărţi, puteţi să vă propuneţi cincizeci sau şaizeci pentru anul acesta, urmând ca anul viitor să vă doborâţi propriul record. Nu uitaţi să vă notaţi şi titlurile, şi autorii, fiindcă acest exerciţiu în sine reprezintă un bun factor motivaţional.

3. Citiţi mai multe cărţi în acelaşi timp şi… renunţaţi la cele nu vă plac deloc, dar chiar deloc! Exista o perioadă în trecut când, dintr-o responsabilitate exarcebată faţă de lista de lecturi, citeam până la ultima pagină inclusiv cărţi care nu-mi plăceau şi care nu aduceau nimic în plus. Vă puteţi cultiva mult mai uşor preferinţele în materie de lectură dacă sunteţi mai atenţi la acei autori care deja vă plac, la recenzii, la scriitorii care au stiluri similare şi la evenimentele literare recomandate de editurile preferate.

4. Alegeţi un site sau două despre cărţi, noutăţile din domeniu şi, eventual, recenzii de carte şi conturi de cititor. Nu vă recomand să încercaţi să ţineţi pasul cu prea multe liste de pe Goodreads, să vă înscrieţi în prea multe competiţii şi să transformaţi astfel lectura nu doar într-un concurs continuu, ci şi într-o activitate care nu mai dispune de ceea ce are cel mai mult nevoie… timp!

5. Faceţi fişe de lectură. Exact, acele fişe de lectură! Vă mai amintiţi de ele? Ei bine, le-am redescoperit utilitatea după ce memoria mea s-a încăpăţânat de mai multe ori să mă păcălească şi să mă facă să nu-mi pot verifica pe loc unele argumente şi conexiuni. Aşa că orice citat, referinţă sau legătură pe care o identific şi pe care aş vrea să mi-o amintesc sau să o am la îndemână atât peste o săptămână, cât şi peste un an, merită un loc în sertarul cu fişe de lectură.

6. Identificaţi librăria sau anticariatul preferat şi vânaţi reducerile sau titlurile care vă pasionează. De multe ori se întâmplă să nu citim o carte fiindcă nu o mai găsim în librării, preţul ne depăşeşte bugetul sau nu suntem încă hotărâţi cu ce titlu să începem. Vă promit că o selecţie atentă a surselor de achiziţie de cărţi o să vă facă să vă îndrăgostiţi de zece cărţi deodată! Mergeţi şi în librării şi cereţi librarului o recomandare.

7. Fotografiaţi sau notaţi orice titlu care vă atrage atenţia, dar pe care nu-l puteţi lua cu voi în acel moment. Poate că zăriţi o carte pe Instagram, poate că ajungeţi la un târg cu titluri într-o limbă străină pe care nu o cunoaşteţi, dar cu autorii pe care i-aţi lua în mod cert acasă. Notaţi toate acele titluri şi faceţi cercetări. Legea atracţiei universale va face ca acele cărţi să ajungă, mai devreme sau mai târziu, la voi, garantez.

8. Faceţi loc pentru citit în programul zilnic. Când spunem că nu avem timp, tot ce trebuie să facem, de fapt, este să îl creăm. Deschidem o fereastră nouă de timp, ne trezim mai devreme cu o jumătate de oră, mergem la somn cu o jumătate de oră mai târziu. Ne gândim la ce-am putea renunţa într-o zi pentru a ne oferi o oră de lectură. Într-un fel sau altul, veţi descoperi căi pentru a face rost de mai mult timp.

9. Mergeţi la un club de carte. Ştiu că am spus să nu vă încărcaţi foarte mult programul, dar pentru mulţi bookaholici un club de carte e o modalitate foarte bună de a cunoaşte oameni noi cu pasiuni similare, de a primi recomandări noi de carte şi de a-şi educa preferinţele în materie de lectură. Astfel de întâlniri ajută, în primul rând, la înţelegerea cărţilor citite şi la descoperirea unor noi perspective oferite de ceilalţi cititori din clubul de carte.

10. Împrumutaţi cărţi. Acest sfat nu se aplică acelor cititori care nu s-ar despărţi în veci de cărţile lor preferate, dar dacă printre voi se numără şi cititori care vor să facă astfel un schimb de cărţi şi să descopere titluri din bibliotecile prietenilor, această metodă vă ajută să vă construiţi nu doar o listă de lecturi mai variată, ci vă motivează şi să citiţi cartea mai repede ştiind că va trebui să o returnaţi. O idee bună este să mergeţi şi la bibliotecă pentru a împrumuta cărţi. În ciuda unei opinii generale, multe biblioteci îşi actualizează bazele de date şi aduc titluri noi pe care le găsiţi în librării.

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *