Se împlinesc astăzi 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare şi toată lumea care îi iubeşte piesele de teatru şi poezia îl omagiază. Aşa cum era şi firesc, englezii sunt cei care fac o adevărată sărbătoare în cinstea dramaturgului, nu doar pe 23 aprilie, ci toată săptămâna, cu activităţi şi evenimente ce se desfăşoară în muzee, şcoli, galerii de artă, teatre şi biblioteci, pe întreg cuprinsul Marii Britanii.

În acest week-end, pe 26 aprilie, va avea loc şi o procesiune în Stratford-upon-Avon, aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani la aniversarea lui Shakespeare. Oamenii vor pleca de la locul naşterii lui Shakespeare, vor trece prin tot oraşul, punctul final fiind depunerea de flori la mormântul său de la Holy Trinity Church. Se vor organiza picnicuri şi workshop-uri, actori locali vor recita sonete şi vor juca piesele dramaturgului englez. Se pare că va exista şi un tort uriaş, tras de o trăsură, care va fi nu doar admirat, ci şi degustat de participanţii la această adevărată sărbătoare. Doar se împlinesc 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare! Iată câteva imagini de la evenimentele din anii anteriori:

birthday009

birthday024

birthday032

fbd0e91d685c

Şi pentru că tot a reînceput azi şcoala, haideţi să aruncăm o privire şi în clasa unde Shakespeare a învăţat prin anii ’70 ai secolului XVI, atunci când funcţia deţinută de tatăl său i-a dat acestuia dreptul să-şi ţină copilul la şcoala în mod gratuit. E o încăpere simplă, dar spaţioasă, cu aspectul obişnuit sălilor de clasă din perioada medievală. Lumina intră prin ferestrele largi şi totul este încadrat cu lemn. Într-una din băncile de lemn a stat şi cel care avea să devină o figură legendară a literaturii universale, învăţând latina, greaca şi retorica şi luând, se pare, primul contact cu teatrul.

Tot cu ocazia sărbătoririi din acest an, şcoala încearcă să obţină finanţare pentru a restaura această adevărată comoară culturală şi a o deschide publicului. În felul acesta, cei veniţi pe urmele lui Shakespeare vor avea mai multe puncte de atracţie pe care să le viziteze.

JS33408939-Medium

JS33409006-Medium

JS33408958-Medium

JS33408895-Medium

Lucrurile bune nu se opresc aici, căci există o surpriză şi pentru colecţionarii pasionaţi de marele dramaturg, care îşi doresc şi îşi permit să achiziţioneze obiecte care au legătură într-un fel sau altul cu Shakespeare. Azi se va pune în vânzare o serie limitată de stilouri de lux, împodobite cu detalii asociate dramaturgului şi poetului englez. John Hall, cel care s-a implicat în realizarea lor alături de firma italiană Omas şi cu ajutorul Shakespeare Birthplace Trust a declarat:

“Shakespeare created art through his writing and enriched the English language with many turns of phrase which remain current today. His pen was therefore the perfect witness to his greatness so this is a very appropriate way to commemorate the 450th anniversary of his birth.”

Au fost create 450 de stilouri din lemn de stejar şi argint decorate, pe suprafaţa lor regăsindu-se o reproducere a unuia dintre cele mai cunoscute portrete ale lui William Shakespeare, gravată manual, şi un rând scris, preluat din registrul parohiei, ce a marcat botezul său: “Gulielmus filius Johannes Shakspere. ” Pe capac există amprenta sigiliului de pe inelul dramaturgului.

images-articles-Shakespeare_Pen_2_921471721

Omas-William-Shakespeare-Anniversary-Limited-Edition-fountain-pen-2

Shakespeare-birthday-pen

Cei care îşi doresc un astfel de stilou trebuie să scoată din buzunar în jur de 2.000 de lire sterline, iar pentru varianta din aur făcută la comandă, 38.000 de lire sterline, dar când vine vorba de cel considerat cel mai mare dramaturg al lumii, a cărei operă literară e inestimabilă, cine se mai uită la bani?

Surse: shakespearesbirthday.org.ukcoventrytelegraph.netmycoolbin.comstratford-herald.com,

coventrytelegraph.net

Sursă imagine principală

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *