Pentru unii, cărțile vechi înseamnă maculatură. Pentru alții, sunt mană cerească. Lisa Nilsson, spre exemplu, o artistă americană pasionată de arte decorative și instalații, crează din hârtia cărților vechi lucruri incredibile. Folosind hârtie de dud japoneză – pentru rezistența, flexibilitatea și culorile pământii ale acestui material -, dar și fragmente din cărți vechi – cel mai adesea hârtie aurită din marginile paginilor -, Nilsson dă formă unor instalații de artă minunate, cum sunt, spre exemplu, Tapis Series (lucrări decorative folosind simboluri din emailuri bizantine, cărți renascentiste, covoare islamice) și Tissue Series (lucrări reprezentând corpul uman în secțiune).

nilsson2Ceea ce face artista se numește quilling, o artă pe care călugării și măicuțele din perioada Renașterii franceze și italiene o foloseau pentru a decora cărți și obiecte bisericești, iar mai apoi, în secolul al XVIII-lea, o modalitate pentru doamnele din înalta societate de a-și omorî timpul.

nilsson3Quilling-ul presupune folosirea unor benzi de hârtie ce sunt rulate în diferite forme și lipite între ele pentru a crea o lucrare de sine stătătoare.

nilsson4Migălind cu iscusință la îmblânzirea hârtiei, tăind cu mâna fiecare bucățică, lipind, găurind, cosând (folosește ace, dibluri, burghie, uneori filme de 8 mm din aparatul de fotografiat al soțului ei pentru rularea hârtiei, precum și un aparat caracteristic medicinei dentare pentru presarea hârtiei), Lisa Nilsson a creat, pentru seria Tissue Series, corpuri anatomice incredibil de detaliate.

nilsson5Structura biologică a corpului uman redată astfel în hârtie arată ca în studiile anatomice făcute de desenatori și oameni de știință, cum se poate observa, spre exemplu, în Angelico, lucrare reprezentând un cap aplecat ca pentru rugăciune, înconjurat de un halou (elemente ce fac trtimitere la simbolismul religios), unde este redată foarte clar glanda tiroidă sau Female Thorax, unde sunt recognoscibile vertebrele, inima, plămânii, ficatul.

Angelico

Angelico

O viziune interesantă asupra corpului uman, instalații al căror cuvânt cheie este detaliul, o tehnică veche revigorată de mâini contemporane, arta Lisei Nilsson amintește de prețiozitatea hârtiei și a cărților, de răbdare și iscusință.

nilsson7 nilsson7

Surse foto: lisanilssonart.com, tisiscolossal.com, demilked.com, kolajmagazine.com, feelguide.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *