Astăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, așa că am ales să vă spun câteva cuvinte despre o carte apărută în anul 2013 și despre care au scris de curând oamenii de la New York Times. Mi s-a părut o idee foarte, foarte interesantă, așa că m-am hotărât să o împărtășesc cu voi.

Volumul se numește And Every Single One Was Someone, autorul este Phil Chernofsky, un profesor evreu. Cartea are 1250 de pagini, deși pe fiecare filă găsești același cuvânt repetat din nou și din nou, de 6 milioane de ori. Cuvântul în cauză este Jew (evreu) – apare de 6 milioane de ori pentru a simboliza fiecare victimă a Holocaustului, fiecare evreu omorât. Chernofsky explică intenția sa astfel:

When you look at this at a distance, you can’t tell whether it’s upside down or right side up, you can’t tell what’s here; it looks like a pattern.That’s how the Nazis viewed their victims: These are not individuals, these are not people, these are just a mass we have to exterminate.

Now get closer, put on your reading glasses, and pick a ”Jew”. That Jew could be you. Next to him is your brother. Oh, look, your uncles and aunts and cousins and your whole extended family. A row, a line, those are your classmates. Now you get lost in a kind of meditative state where you look at one word, ”Jew”, you look at one Jew, you focus on it and then your mind starts to go because who is he, where did he live, what did he want to do when he grew up?” (sublinierile îmi aparțin).

evrei 1

M-a emoționat foarte tare ideea și punerea ei în practică, deși este greu de afirmat că avem de-a face cu o carte – mai degrabă, întocmai cum spune și redactorul de la New York Times, o operă de artă, nu chiar literatură. Rămâne totuși un mod neconvențional și inedit de a comemora victimele Holocaustului, un volum care ar trebui să ajungă la noi fie și numai pentru a ne aduce aminte să nu mai repetăm cruntele greșeli din trecut.

Evrei

And Every Single One Was Someone a fost, cum era de așteptat, receptată diferit. Pe de o parte, majoritatea au lăudat și apreciat inițiativa lui Chernofsky; de cealaltă parte, profesorul este criticat, iar cartea sa este pusă laolaltă cu cele peste 6.000 de volume care se publică anual despre Holocaust.

Sursă (info & foto): nytimes.comgefenpublishing.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *