Sfârșitul lui noiembrie a adus în România unul dintre cele mai așteptate titluri ale anului: „Arta interviului”, cartea celebrului jurnalist și scriitor american Lawrence Grobel, a apărut de curând, în traducere românească, la Editura Publica.
Lansată în 2004, „Arta interviului” a devenit o carte de referință pentru jurnaliști și specialiști în comunicare și este privită azi ca un manual – informal și extrem de captivant – pentru toți cei dornici să se perfecționeze în cel mai dificil și nobil dintre genurile jurnalistice.
În „Arta interviului”, Lawrence Grobel povestește cele mai interesante întâmplări din cariera sa, dar și cele mai savuroase momente din lista sa lungă de interviuri cu actori care au primit Premiul Oscar, cu scriitori laureați ai Premiului Pulitzer sau cu sportivi celebri. Grobel explică pas cu pas ce presupune un interviu – de la munca de documentare, la retușurile finale –, astfel că „Arta interviului” va fi un răsfăț atât pentru ziariști, cât și pentru devoratorii de cultură.
Pentru a face un interviu bun, spune Grobel, trebuie „să conversezi precum gazda unui talk show, să gândești ca un scriitor, să înțelegi subtextul ca un psihiatru, să ai ureche de muzician, să fii capabil să selectezi cele mai bune fragmente, ca un editor, și să știi cum să le aduni pe toate la un loc, ca un dramaturg”. În cartea sa, Lawrence Grobel oferă cu generozitate informații, sfaturi și trucuri, explicând, printre altele, cum să-l faci pe interlocutorul tău să se deschidă și cum să șlefuiești o conversație ca s-o aduci la forma ideală. O resursă neprețuită pentru ziariști, indiferent de domeniul specializării lor, „Arta interviului” satisface și curiozitățile noastre legate de lumea starurilor. Cu eleganță, dar cu multă onestitate, Grobel dezvăluie experiențele sale surprinzătoare din colaborarea cu vedetele de la
Hollywood și cu oamenii lor de PR, demitizând în mare parte ideea că totul e roz în Cetatea Filmului și împrejurimile ei.
Larry Grobel, o legendă în rândul jurnaliștilor și supranumit de Joyce Carol Oates „un Mozart al interviurilor”, a scris 25 de cărți, printre care numeroase biografii, traduse în mai multe limbi. Seria sa de „Conversații” cu artiști precum Al Pacino, Truman Capote, Marlon Brando, James Michener și familia Houston se bucură și azi de succes în lumea întreagă. În cariera sa de peste 40 de ani, Grobel a scris pentru publicații precum The New York Times, Newsday, Rolling Stone, Entertainment Weekly, Reader’s Digest sau Playboy, care l-a numit „intervievatorul intervievatorilor”.
Lawrence Grobel se pregătește în această perioadă pentru lansarea unui nou volum, intitulat „You, Talking To Me. Lessons I Learned Along the Celebrity Trail”, care va fi disponibil și pe Amazon.com. Dintre cărțile autorului american, pe lângă „Arta interviului”, în România mai puteți găsi și faimoasa lui biografie „Al Pacino”, apărută tot la Editura Publica.
Mai multe informații despre Lawrence Grobel aflați de pe site-ul său, www.lawrencegrobel.com, și de pe pagina de Facebook a autorului.
Surse fotografii: din arhiva personală a autorului.