Artistul zilei de astăzi, cel care ia cărţile şi le foloseşte în mod ingenios în instalaţiile sale este Math Monahan, un american care locuieşte în Ann Arbor, Michigan. Şi-a obţinut diploma la Milwaukee Institute of Art & Design şi a început să creeze artă într-un stil interesant, aşa cum e de obicei cel în care elementul central îl constituie cartea.

Una dintre instalaţiile lui cele mai frumoase poartă numele Between şi are un design pe cât de simplu la prima vedere, pe atât de minunat. E o structură cu forme regulate, clare, dar armonioase şi cu efect aproape hipnotizator. E vorba de fapt de două cercuri compuse din câte douăsprezece cărţi împletite fiecare. Totul începe cu aflarea centrului cărţii respective şi apoi urmează un proces de pliere a paginilor, întâi cea din dreapta, apoi cea din stânga, una câte una, până la ultima filă. E o muncă meticuloasă şi din fericire, atras de explorarea posibilităţilor pe care o carte le poate oferi, Math are răbdarea şi pasiunea de a o duce la capăt.

Atracţia vine şi din modul în care această împletitură este făcută, căci Math nu foloseşte niciun adeziv sau alt sistem de prindere, nu rupe şi nici nu deteriorează paginile, lăsând doar legile fizicii să menţină echilibrul aranjamentelor sale. Despre acest proiect, artistul declară:

”Between is an installation that explores the stillness in the space between places, powers and context.  Using a system of braided books, I am attempting to create a structure that possesses its power and agency only when it exist between academic book and art object.”

Atunci când construieşte instalaţiile, le leagă cu o sârmă care să-l ajute să ducă la bun sfârşit lucrul, dar pe care ulterior o îndepărtează. Din acel moment tensiunea se eliberează, sistemul circular începe încet-încet să se modifice, paginile se desprind din împletitură, cărţile revin la forma lor iniţială, încheind astfel întregul ciclu artistic. Unul dintre cercuri a fost expus într-o galerie, iar cealaltă structură circulară şi-a găsit locul într-o bibliotecă. Se pare că aceasta din urmă şi-a revenit cel mai repede la starea iniţială, făcându-l pe artist să creadă că volumele folosite în instalaţia s-au grăbit să redevină cărţi numai bune de pus pe raft, alături de cele din biblioteca ce le găzduia.

1721993_orig

2974921_orig

1448578_orig

7227227_orig

9556333_orig

Surprizele plăcute pe care ni le oferă Math Monahan nu se termină aici. Un alt proiect al său, Specimen, mi-a atras atenţia. De data aceasta, cartea folosită tot în integralitatea sa capătă forme mult mai fluide. Cărţile sunt văzute ca organisme care au împânzit lumea, creaturi din hârtie şi text care au propria viaţă şi care o influenţează atât de mult pe a noastră.

”This series studies those primordial creatures that became the developed beings colonizing our homes and libraries.”

2879919_orig

5761695_orig

9809048_orig

9210721_orig

6366290_orig

Sursă: mathmonahan.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *